Садиби зеленого туризму

Ваша валіза вже зібрана, а Ви подумки розпочали свій відпочинок у Карпатах? І єдине питання, яке Вас ще непокоїть, яким буде відпочинок в сільських приватних садибах? Багато хто може розгубитися, почувши, що проживатиме під час мандрівки у садибах зеленого туризму. Давайте ближче ознайомимося з зеленим туризмом у селі.
Сільський зелений туризм зародився на теренах Європи. За своїм рівнем розвитку, першість утримують взагалі США. На сьогодні, зелений туризм в Україні, стрімко набирає обертів, але все одно знаходиться лише на стадії розвитку. Виняток становить лише зелений туризм у Карпатах, де він є однією із найбільш важливих рушійних сил розвитку цього регіону.

Місцеві жителі вже давно помітили, що відпочиваючі, приїхавши на чисте повітря з шумних мегаполісів віддають перевагу не здобуткам цивілізації, а відпочинку в звичайних сільських садибах з ранішнім співом птахів замість звуків автомобілів та душевній розмові з господарями, яка принесе більше позитиву, чим наші гаджети з останніми новинами. Саме в цьому й полягає родзинка зеленого туризму, де можна відпочити і насолодитися спокоєм та місцевим колоритом у приватних садибах. Нікого сьогодні вже не здивуєш на території садиби наявністю вай-фаю (wi-fi) або вітальнею з каміном. А при бажанні, гостинні господарі можуть організувати Вам, маючи таку можливість: сауну, чани, мангал з альтанкою. Попит створює пропозицію. Саме так дбайливі власники садиб і підприємці водночас, стараються враховувати всі побажання відпочиваючих та осучаснюють своє житло до непізнаваності!

Садиби, які ми вам пропонуємо відвідати – є завжди перевіреними та найкращими. З деякими ми працюємо вже понад 10 років! А це погодьтеся, досить вагомий аргумент. Ця тісна співпраця витікає з вагомих переваг садиб зеленого туризму, а саме:

  1. Теплий прийом та гостинність господарів;
  2. Проживання малими групами 4-6-10 людей, яких Ви знаєте;
  3. Приготування автентичних страв регіону з місцевими смаколиками;
  4. Відчуття «у себе дома», завдяки спілкуванню з господарями; Близьке знайомство з місцевими традиціями, родинними цінностями;
  5. В більшості випадків фуршетний, а не порційний варіант харчування (щось на зразок швецького столу), де всі наїдаються і напиваються вдосталь;
  6. Споживання свіжої і домашньої їжі, яка є суттєво кращою, ніж в готелі, бо варять її, як для себе, і в переважній більшості, з власних продуктів;
  7. Споживання екологічних продуктів, які господарі вирощують для себе, а ще можуть запропонувати купити і вам;
  8. Швидке вирішення різних питань, чи побажань гостей, які можуть у вас виникнути;
Кухня у садибах зеленого туризму у Берегівському районі

Тому враховуючи вищеперераховані переваги, зовсім несуттєвими будуть їх особливості:

  1.  У більшості випадків може бути один санвузол на 4-5 осіб;
  2.  Господарі проживатимуть в тому ж будинку, що й ви, або в сусідньому з гостями.

Зелений туризм у Карпатах та Карпатському регіоні представлений багатьма основними осередками, які розташовані в різних селах та навіть містечках. За час діяльності туроператор “Відвідай” успішно поселив біля сто тисяч туристів у селах Берегівщини, Міжгірщини та Верховинщини. Тому хочемо розказати про особливості проживання та харчування у цих чудових місцях.

Зелені садиби Берегівського району (Закарпатська область)

Якщо ми говоримо про зелений туризм Закарпаття, то першість у цьому утримує, саме Берегівський район. Саме він представлений наявністю потужної бази садиб, які розташовані в угорсько-українських селах. Місцеві мешканці, розуміючи перспективність цієї справи, навіть навчалися на курсах в Угорщині, Словаччині та Румунії. Але навчаючи «професійності приймання туристів», ніхто їх не навчає «гостинності», бо вона й так присутня в душі кожного господаря та господині садиби, де ви зупинитеся.
Поселення в садиби угорсько-українських сіл Закарпаття – це ціле шоу, яке чекатиме на Вас після насиченого позитивними емоціями дня! Всі господарі, у яких поселятимуться на нічліг гості, збираються разом, у одній із садиб, або Будинку культури, щоб зустрівши Вас, провести на вечерю та нічліг у своїй садибі. А ще на Вас чекатиме, при зустрічі, келих домашнього вина або чарчина міцного напою під назвою «палинка», яка стовідсотково «зніме втому» цілого дня! Після стандартного спільного знайомства, головна господиня, яка відповідає за поселення, оголошує та знайомить власників садиб з туристами, які у неї відпочиватимуть. Списки поселення вона отримує від менеджерів, які відповідальні за тур. Формуються списки, враховуючи Ваші побажання, які Ви висловлюєте, при замовленні туру. Потім кожен з господарів забирає Вас до своєї садиби. Дістатись до садиби можна по-різному: транспортом власника садиби, пішки, якщо садиба розташована недалеко або автобусом, яким ми мандруємо. При цьому потрібно врахувати його габарити та можливість руху сільськими вуличками. Аналогічним буде і Ваш ранковий збір всієї групи.

Двомісна спальня у садибі Берегівського району

Кожна садиба зустріне Вас не лише привітністю, а й красивим столом, за яким Ви вечерятимете. На ньому буде присутня угорська кухня з неповторним бограчем-гуляшем, мадярськими голубцями, дісно-перкельт (тушене свиняче м’ясо), торгоня (домашні макарони особливого приготування) та солодощами на десерт. На сніданок Вас чекатиме: ковбаса, сир, масло та лангоші з джемом (схожі на оладки) на десерт з чаєм або кавою. Це далеко не весь перелік страв, які ви скуштуєте. А доповнені вони будуть знову вином та палинкою домашнього приговування, якими частуватимуть Вас господарі. Більше про закарпатську кухню можна дізнатися у нашій суперпопулярній статті    “ТОП-12 рекомендованих закарпатських страв від колективу «Відвідай»”. При цьому, слухаючи різні цікаві історії, знайомлячись зі звичаями, культурою Закарпаття та вивчаючи угорську мову – Ви неодноразово підіймете келихи з вигуком: «Egészségére!»(Еген шегюн кре!), що в перекладі на українську мову звучить: «Будьмо!»

Вечеря у садибах зеленого туризму

Солодкий сон, який непомітно підкрадеться, заставить Вас відчути ніжність свіжої білизни у 2-х і 3-х місних кімнатах, згідно Ваших побажань.Цей затишок садиб і гостинність господарів Ви відчуєте у таких селах Берегівщини як Четфалва, Квасово, Оросієво, Варієво, Мужієво, Бене, Боржава, подорожуючи з нами в турах:(2 дні / 1 ніч)

Зелені садиби Міжгірського району (Івано-Франківська область)

А на Міжгірщині вас зустріне мальовниче селище Пилипець, яке розташоване в одному з найгарніших місць українських Карпат під полониною Боржава. Саме тут знаходиться гора Гимба та один з найкрасивіших водоспадів України – Шипіт.

Перебування тут чудово допомагає відпочити від цивілізації та дає нові життєві сили, які допоможуть відновити і зелені садиби Пилипця, що відомі своєю гостинністю. Саме всі ці місця Ви відвідаєте в межах туру, а ввечері зможете зупинитися на нічліг, щоб сповна насолодитися гірською красою та домашнім затишком. Садиби даного регіону є досить різноманітними: поселятися у них можна по 4-6-10, і навіть 20 осіб! Там ви зможете зручно зупинитися як великими компаніями – для організації веселого вечора, так і сім’єю – для проведення родинного вечора. Не важливо, яким буде розмір садиби, адже комфорт і турбота господарів присутні будуть обов’язково! Поселення у садиби на нічліг відбувається безпосередньо біля садиби, до якої підвозить автобус, яким Ви мандруєте. Розселення відбувається за списками, які були попередньо сформовані згідно Ваших побажань у 2-місні та 3-місні 4-місні номери садиб. Поселившись, у кафе Вашої садиби на Вас чекатиме: смачнючий суп «закарпатський» (сметанний), гречаний плов (гречка тушкована із м‘ясом) і овочевою нарізкою. А після свіженького і ароматного сніданку, коли посмакуєте варениками з картоплею та сметаною, і солодким частунком зі справжнім карпатським чаєм, на Вас знову чекатиме автобус, щоб продовжити захоплюючу мандрівку!

Спальня у зелених садибах Міжгірського району

Насолодитись природою та відпочинком у Пилипці можна разом з нами в турі:

Зелені садиби Верховинського району (Івано-Франківська область)

Не менш колоритним буде Ваше поселення в садибах Гуцульщини! Ще з давніх-давен садиби гуцулів – гражди, складалися з двох кімнат – хоромів. В лівій частині мешкав газда з родиною, а права пустувала, очікуючи на гостей. Гуцули проживали далеко один від одного, тому «гість у хаті» було досить рідкісним явищем, яке прирівнювалось до свята. Газда чи газдиня мали негайно припинити займатися своїми щоденними справами, з пошаною зустрівши та пригостивши гостя! Саме так показувалась повага до подорожнього. А Гуцульщина – це край, де найбільше збереглися на території України традиції, які передавалися з покоління в покоління від діда-прадіда. Переконатися в цьому Ви зможете, оселившись у затишних садибах Верховини, Криворівні, Ільців, Верхнього Ясенова, які ні в чому не поступаються садибам Закарпаття чи Міжгірщини! Ці села – є серцем Гуцульщини, і їхню гостинність Ви відчуватимете вже вийшовши з автобусу.

Поселення в гуцульські садиби відбувається наступним чином: списки на розселення всіх туристів формуються завчасу, згідно Ваших побажань, при замовленні туру у менеджера. У автобусі гід оголошує назви садиб, де Ви проживатимете і харчуватиметесь. Автобус підвозить Вас максимально близько до садиби, де на Вас вже чекатимуть газди, у яких Ви будете проживати. Вони допоможуть Вам донести Ваші речі, або довезуть їх автомобілем, поки Ви прогулюючись, дихатимете свіжим карпатським повітрям. А вранці, супроводять знову на місце зустрічі з автобусом. Після розміщення у 2-х, 3-х місних кімнатах садиб, на Вас чекатиме вечеря, яку уміло і надзвичайно смачно готують місцеві газдині. Ви посмакуєте, кулешею з грибами, гуцульськими книшами, будзом (гуцульський сир), овочевою нарізкою, чаєм з карпатських трав. А ще скуштуєте веселої карпатської водички! Більше про гуцульську кухню можна дізнатися у нашій супер популярній статті  Смачна Гуцульщина: 12 апетитних гуцульських страв”

Двомісний номер з двома односпальними ліжками у Верховинському районі

Ароматний сніданок, який знову збере Вас до спільного столу – буде «англійським» на «гуцульський смак». Адже нікого не залишить байдужим  омлет з канапками, налисники з афенами (чорницями) та чаєм або кавою. Це краще один раз відчути, чим сто разів про це почути.

Саме таким буде Ваш відпочинок у садибах зеленого туризму Гуцульщини, де води Чорного Черемошу ваблять своїми хвилями, а гостинні газди – привітністю, щирістю і турботою. Вони зроблять Ваш відпочинок неповторним, навчивши грати на дримбі, розповідаючи різні життєві історії про мольфарів і примірників, любасів і любасок, про обітницю вічного кохання гуцульських Ромео і Джульєти – Марічки з Іванком. І Ви неодмінно захочете повернутися у садиби, де у повітрі дзвенить мелодія гуцульського танго! Бо гість для гуцулів, то святе!І вони зроблять все, щоб Ви ще неодноразово до них повернулися. Як приповідають гуцули: «Гора з горою не сходиться, а людина з людиною зійдеться!»

Відчути цей колорит можна відвідавши наші тури:

Однак, не важливо, яка садиба Вам припаде до душі, і коли Ви відпочиватимете: взимку чи влітку – Карпати зачарують Вас своїми краєвидами, садиби – затишком, а господарі – гостинністю! І Ви з «завмиранням душі» згадуватимете ті приємні моменти відпочинку, і ще не один раз повернетеся в садиби, щоб пережити їх знову і знову!

(Visited 5 000 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *