Топ-5 чарівних весняних першоцвітів: де і коли побачити цвітіння?

Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Під назвою першоцвіти (первоцвіти, ефемероїди) біологи об’єднують ранньовесняні квіти, що розпускаються ще до появи листків на деревах. Природа їх розмальовує у яскраве забарвлення, яке неможливо не помітити на тлі темного лісового покриву чи залишках снігу на пагорбах гір.

Пропонуємо вам найкращі тури, де можна побачити першоцвіти у всій красі:

Шафран Гейфеля (Crocus heuffelianus)

На жаль, з кожним роком кількість першоцвітів в Україні зменшується. За даними екологів щорічно у період березня та квітня в Україні знищується до 20 мільйонів цих квіток, занесених до Червоної книги. Перші вісники весни, що дарують нам радість, опинились на межі зникнення. І це все наслідки недбалого ставлення людини до природи, адже дуже багато охочих з весняних квітів хочуть отримати прибуток.

До квітів, що дарують нам весняний настрій, відносять: підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), ряст, рябець шаховий, первоцвіти, нарцис вузьколистий та інші.  Найбільш поширені локалізації цих квітів можна зустріти у Карпатах. Ці місця щороку відвідують багато людей — помилуватись красою цвітіння, зробити гарне фото на їхньому фоні та побути ближче до природи.

Проліски (Scilla)

У цій статі ми хочемо познайомити Вас з найпопулярнішими весняними квітами, що занесені до Червоної книги. Розповісти більше про кожну з них та про місця їх поширення. Тим самим закликати кожного не рвати цих квітів, а дбати про їхнє збереження. А букет із червонокнижних весняних квітів замінити на поїздку до локації їх зростання.

Підсніжник ( Galanthus nivalis)

Підсніжники (Galanthus)

У народі підсніжник називають “молочною квіткою” або “сніговим дзвіночком”. Ця багаторічна квітка росте у листяних лісах та чагарниках у Карпатах та західних лісових та лісостепових районах. Є дуже цінною декоративною рослиною з отруйною цибулиною.

Сьогодні в багатьох місцях, де ця квітка росла у великій кількості, вона зникає або вже зникла внаслідок діяльності людини. Тому підсніжник потребує охорони та занесений до Червоної книги України.

Але є ще галявина, де можна побачити білосніжні квіточки. Цю мальовничу місцину можна відвідати у наших 2 нових турах:

Білоцвіт весняний (Leucojum vernum)

Білоцвіт весняний (Leucojum vernum)

Поруч з підсніжником на лісових галявинах можна часто зустріти зовні схожого на нього побратима – білоцвіт весняний. В народі цю квітку називають “скороспілка весняна”, “лісовий нарцис”, “жовтка”. Чому так називають? Бо квітка розцвітає однією з перших на початку весни, а ще у неї на пелюстках є жовті вкраплення. Вчені-флористи стверджують, що головне призначення цих плям – показувати запилювачам  шлях до нектару. Білоцвіт можна зустріти на вологих луках, в лісах серед чагарників Карпат, Розточчя та Опілля.

Білоцвіт весняний (Leucojum vernum)

Ця ранньовесняна квітка людям відома ще з давніх-давен. Часто її зображення можна зустріти на родових гербах, поштових марках, що свідчить про велику пошану до неї. У Стрийському районі Львівської області дівчата тричі водили квіткою білоцвіту весняного по обличчю та промовляли: «Растику, растику, на тебе – роса, на мене – краса; на тебе – журба, на мене – радість; на тебе – старість, на мене – молодість». А в наш час, у XXI ст., білоцвіт весняний опинився під загрозою зникнення, охороняється законом та занесений до Червоної книги України.

Чудовий білий килим із білоцвітів та підсніжників, розміром близько 3 га, можна зустріти в урочищі села Бронька, що в Іршавському районі Закарпатської області (на фото).

Це місце вже отримало назву «Долина підсніжників» та приваблює до себе багатьох туристів.

Шафран Гейфеля або Крокус (Crocus heuffelianus)

Шафран Гейфеля

На гірських луках і галявинах, на степових і кам’янистих схилах з березня до середини квітня радує людське око крокус. У народі ці квіти називають “брандушками”, “маслянками” або “серенками”. Територія розповсюдження – Карпати та Поділля (Тернопільська, Хмельницька і частково Вінницька області).

Шафран Гейфеля
Шафран Гейфеля

Назва крокус пов’язана з грецькою міфологією. Легенда розповідає про те, що житель Олімпу бог Гермес під час змагання зі своїм другом Кроком, випадково вбив його. Оплакуючи, Гермес перетворив краплі його крові в прекрасні квіти крокуси – такі ж красиві, яким був його друг.

Ці квіти у період їх цвітіння можна зустріти на схилах Карпатських гір, а от у селі Колочава на території музею «Старе село», вони кожного року застеляють ніжно-фіолетовим покривалом територію скансену. Це найвідоміше і одне з доступних місць зростання крокусів. Цю місцевість ви можете відвідати під час дегустаційно-термального туру:

Шафран Гейфеля

Гора Кукул – унікальне місце та одна з туристичих пам’яток України. Розташоване поблизу Ворохти. 

Хребет г. Кукул

З вершини  Кукул  Чорногорський хребет видно як на долоні — ідеальний досвід для знайомства з Карпатами. Тут Ви сповна насолодитеся красою карпатських вершин, не відволікаючись на втому. Простий рельєф та шикарні краєвиди закохають вас у Карпати назавжди.

Відвідати мальовничі краєвиди з г. Кукул можете у нашому турі:

Хто хоче побачити цвітіння крокусів високо в горах на хребті Свидовець, або просто помилуватися ними у Колочаві чи в дендропарку Березинка, то запрошуємо відвідати наші тури:

Запрошуємо насолодитись мальовничими пейзажами полонини Боржава чи Еко-фермою “Плай” із долиною крокусів в таких турах як:

Рябець шаховий або дикий тюльпан (Frittilaria meleagris )

Тендітні, незвичні дзвоники, що похилились додолу застеляють долини у заплаві річок. Це весняна квітка, що зветься рябець шаховий або більш відома народна назва – дикий тюльпан.

Рябець шаховий

Цвітіння рябчика шахового є своєрідним чудом природи. Це яскраве явище можна спостерігати в заплавах річки Дністер, неподалік села Надітичі, що на Львівщині. Там знаходиться ціле поле з дикими тюльпанами.

Рябець шаховий

Пік цвітіння цих квітів припадає на другу половину квітня. Саме в цей час запрошуємо Вас помилувати око цвітом рябчика шахового та оглянути цікаві пам’ятки цих країв у наших турах:

А також запрошуємо помилуватися цвітінням “класичних” тюльпанів в таких турах як:

Сон-трава (Pulsatilla)

Свою назву цей первоцвіт дістав через те, що його квітки в негоду і холод закриті, наче сплять, або через те, що використовували це зілля в народній медицині як снодійний засіб.

Сон-трава

На території України налічується декілька видів цих квітів, і всі вони занесені до Червоної книги. Цвіте з квітня по травень. У сухих лісах і на узліссях, по схилах балок у Лісостепу, на Поліссі, в Розточчі-Опіллі ростуть “сон чорніючий” та “сон широколистий” і значно рідше – “сон великий” та “сон Вольфганга”. У Степу й Лісостепу на степових ділянках та по кам’янистих відслоненнях і чагарникових заростях росте “сон український”. В гірському Криму поширений “сон кримський”, а на полонинах Карпат – “сон білий” із чудовими білими квітками, які розкриваються.

Сон-трава

На жаль, поки що долину сон-трави ми не віднайшли, але хочемо звернути Вашу увагу на цю квітку, її також дуже часто продають на ринку цілими букетами.


Окрім цих квітів, що найчастіше стають жертвами варварського поводження людини з природою, до зникаючих і тих, що потребують захисту, можна віднести і наступні: ведмежу цибулю (черемша), ряст, медунку, пролісок та інші.

Зривання їх приносить шкоду не тільки самій квітці, а й природному середовищу, в якому вона знаходиться. Первоцвіти мають важливе практичне значення для лісу та його мешканців. Нектаром квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а мурашки з’їдають частину насіння.

Отже, перші весняні квіти не тільки звеселяють людей, а й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням мешканців лісу, лікують їх і нас.

Штрафами по браконьєрству

Ці рослини підлягають суворій охороні згідно з Положенням про Червону книгу України. Їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин. Продавати дикоростучі рослини забороняється. Згідно зі ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340 до 510 грн із конфіскацією незаконно добутого. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, ст.88-1 КУпАП передбачено накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. Крім того, за кожну знищену червонокнижну ранньоквітучу рослину розмір компенсації за шкоду становить одну мінімальну заробітну плату. Однак, ці цифри не сильно лякають браконьєрів… Повідомити про злочин можна звернувшись:

  • В Державну екологічну інспекцію у Львівській області, контакти: (032) 238 73 70 (приймальня).
  • У Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України; Номер гарячої лінії 0 800 500 115 або ж на пошту [email protected].

Також зафіксувати злочини, проти довкілля, можна через онлайн-ресурси:

  • чат-бот SaveЕcoВot, попередньо необхідно додати його до Telegram або Viber;
  • чат-бот ЕкоШкода;
  • застосунок ЕкоЗагроза;
  • застосунок “Ecoinspector 2”, який автоматично генерує звернення та повідомляє про екологічні злочини Держекоінспекцію.

Можна звернутися безпосередньо до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: [email protected];
  • на гарячу лінію: 0800501720;
  • за тел. 044-299-74-08.

Як показує практика, сумнозвісні постаті з букетами цих квітів на продаж можна безперешкодно зустріти на центральних вулицях чи не кожного міста України. Останнім часом ми намагаємось прирівнюватись до культури європейських країн, пропагуємо їхні цінності, і одночасно закриваємо очі на злочини проти природного середовища, в якому живемо.

В європейських країнах зривання та продаж червонокнижних квітів несе не тільки великі фінансові штрафи, але й позбавлення волі. За цим суворо слідкують відповідальні органи.

Первоцвіти прекрасні, але тільки в природі, адже зірвані квіти «живуть» лише кілька днів. З вини людей їх на Землі з кожним роком стає все менше і менше. Щороку перші вісники весни стають жертвами «людської любові». Хочемо закликати Вас не обкрадати себе красою природи. Пам’ятайте! Купуючи ці красиві квіти, ви підштовхуєте браконьєрів до ще більш масштабного збору в наступні роки.

Зривання певних видів весняних квітів забирає шанс у майбутніх поколінь бачити їх у живій природі. Замість букета, який зав’яне за кілька днів – даруйте емоції від побаченої краси природи! Подорожуймо до тих місць, які весною перетворюються у квіткову казку. Хай перші  квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після Вас прийде до лісу.

Запрошуємо з нами в тури, де можна побачити першоцвіти:

Квіткові тури Західною Україною

(Visited 230 200 times, 14 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




10 в “Топ-5 чарівних весняних першоцвітів: де і коли побачити цвітіння?
  1. У мене вже давно цвіте білоцвіт весняний не знала раніше як називаються такі квітки і тим паче що вони занесені до червоної книги України.

    • Вітаємо! Якщо Ви маєте на увазі Червону книгу України, то її можна придбати в книжковому магазині, чи ознайомитись онлайн .

    • Вітаємо! Якщо Ви маєте на увазі Червону книгу України, то її можна придбати в книжковому магазині, чи ознайомитись онлайн .

  2. Шановні Відвідайці! Дякую за цікаву статтю. Сподівалась поїхати з вами у “Закарпатьське асорті”, але не так сталося, як гадалося. Бажаю нам всім здоров”я, витримки, оптимізму і набратися натхнення на нові цікаві подорожі. Їздила з вами і буду їздити!

    • Дуже дякуємо Вам за побажання, навзаєм! До зустрічі у наших турах після карантину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *