Бакота і що про неї треба знати

Бакота – колись столиця цілого краю, місце розташування одного з найдревніших чоловічих монастирів України, пізніше – трагедія тисяч людей, а нині – місце, де тілом і душею відчуваєш спокій.

Бакота — місце спокою

Озеро Бакота (Бакотська затока) розташована на півдні Хмельницької області, за 55 кілометрів від славетного Кам’янця-Подільського. До 1981 року тут знаходилось село, яке і дало назву території, але тепер на його місці розлилась велична затока, утворена водами Дністра.

Побачити цю красу можна у турах:

Бакота – історичне поселення

Уперше Бакота згадується в літописі 1024 року, хоча розкопки свідчать, що на цій території були і значно старіші поселення язичників. Вже у першій половині XIII століття Бакота стає великим містом і найважливішим центром Пониззя, яке входило до Галицько-Волинського князівства. Стрімкий розквіт закінчується таким же спадом після того, як у 1255 році містом на ціле століття заволоділи монголо-татари.

Cучасна панорама Бакоти

Пізніше територія переходить під владу Литви, зокрема братам Коріатовичам, які відбудовують зруйнований татарами Бакотський замок (вони ж доклались до розвитку замку Паланку, Кам’янця-Подільського та інших твердинь).

У 1431 році територія навколо Бакоти визнається нейтральною прикордонною зоною між Польщею та Литвою, що призводить до повстання жителів, які вигнали місцевих феодалів і проголосили незалежність. Але за кілька років польські війська жорстоко придушили повстання, зруйнували замок, а місто назавжди втратило своє значення як важливий адміністративний центр.

Затоплене село Бакота — місце, де завмирає час

Що ж до походження назви, то є дві основні версії. Перша пов’язує її з румунським словом «бокота», що перекладається як «шматок, кусень». Друга, значно красивіша, версія говорить про те, що в перекладі з давньоруської мови назва означає «бажане, чудове місце».

Бакота – скельний монастир

Паралельно з розвитком поселення неподалік виникає найдавніший печерний монастир Поділля. Знаходиться він у товщі 120-метрової Білої гори, яка складається з м’якого пісковику, що легко надається для видовбування печер.

Скельний монастир

Дослідження вказують на те, що місце монастиря використовувалось як капище язичниками ще в дохристиянські часи. Монахи ж прийшли сюди в ХІ столітті, навіть є версії, що тут бував засновник Києво-Печерської Лаври святий Антоній.

Скельний монастир у Бакоті

Під час монголо-татарської навали середини ХІІІ століття в печерах переховувались не тільки ченці, але й селяни з довколишніх сіл. За легендою, їм пропонували зректись віри, а отримавши відмову, нападники замурували входи у печери разом з людьми.

Дані про подальшу долю монастиря дуже обмежені – у середині ХV віку монахи покидають місце, а кілька обвалів породи знищили основну масу печер.

Бакота – трагедія для жителів

З 1918 село Бакота стає прикордонним – зовсім поруч проходить межа з Румунією. Кількість населення значно зменшилась під час голодомору 1947 року, але найтривожніша новина прозвучала в 1973 році – інформація про майбутнє затоплення села для побудови Новодністровської ГЕС.

Зачистка села перед затопленням

Жителям дали вісім років для того, щоб покинути маленьку батьківщину та почати життя заново, а вже у 1981 році почалось поступове підняття рівня Дністра, яке тривало шість років і забрало під воду кілька десятків сіл.

Бакота до та після затоплення

Бакота – місце туристичне

Нині Бакотою називають територію та околиці Бакотської затоки на Дністрі. Вона займає площу 1590 гектарів (це, як два міста Жовква), а завдяки скелястим берегам має теплий та м’який мікроклімат, який метеорологи порівнюють з Ялтинським.

Скелясті береги Бакоти

Туристів місце приваблює фантастичними краєвидами, кількома пляжами та, звісно, залишками скельного монастиря. Тут збереглось кілька печер та ніші від поховань ченців. Поруч є три джерела з цілющою водою – Північне, Південне та Найпівденніше. До речі, про останнє кажуть, що воно лікує хвороби очей. Вода прохолодна і дуже смачна, а дорога до джерел прикрашена стрічками та іконками від сотень приїжджих віруючих.

Відвідати ці місця можна у турі «Кам’янець-Подільський, Чернівці + Бакота»(3дні / 2 ночі)

Цілюще джерело у Бакоті

Екскурсію монастирем проводить Тарас Горбняк – уродженець затопленого села Бакота. Вже багато років він займається дослідженнями історії цієї території, а також розповідає її усьому світові. Історії про те, як селяни самостійно мусили руйнувати власні хати, рубати дерева у своїх садах і покидати родинні місця, просто приголомшують. Територія, яка підлягала затопленню, була зачищена повністю, а інтернетні історії про купол церкви, який видно з води – не більше ніж вигадка, перенесено було навіть цвинтарі.

Вид з Білої гори на Бакоту (70-ті роки)

Як доїхати

Поїздка машиною зі Львова займе близько шести годин. Можна їхати через Свірж, Бережани, Теребовлю та Кам’янець-Подільський, відвідавши дорогою кілька замків, або через Тернопіль та Хмельницький. Зверніть увагу – при побудові маршруту не сплутайте місце з селом Бакоти на Тернопільщині. Місцевий гід розповідає історії про неуважних туристів, яких навігатори заводять в село над річкою Горинь.

Без власного автомобіля добратись не так просто – з Хмельницького та Кам’янця ходять автобуси лише до сусідніх сіл – Гораївки та Старої Ушиці. А з них потрібно ще пройти пішки чотири та вісім кілометрів відповідно. Але повірте – воно того варте!

А для тих, хто любить пізнавати країну з комфортом та цікавим екскурсійним супроводом, пропонуємо поїхати з нами у тур «Кам’янець-Подільський, Чернівці + Бакота», який відбувається кожні два тижні. Пропонуємо Вашій  увазі тур-відпустку «Волинь, Поділля і Буковина за 6 днів», а також в літню спеку запрошуємо на Релакс-тур “Джуринський водоспад & Бакота”!

Побачити цю красу можна у турах:

Тур «Кам’янець-Подільський, Чернівці + Бакота»
(Visited 162 163 times, 9 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *