Що подивитись в Чернівцях? Добірка цікавих місць.

А чи знаєте ви, що в Україні є своя власна маленька Австрія? Ні? Тоді ласкаво просимо до Чернівців – міста з європейським шармом, українським характером та цілою скринькою сюрпризів! Скільки разів ви б не приїжджали в Чернівці – завжди будете відкривати це місто для себе по-новому.

Відвідати столицю Буковини можна у таких мандрівках:

Європейські Чернівці. Що варто подивитися?

Чернівці вже давно перетворилися з маленького провінційного містечка на красиве європейське місто. Саме тут вишукана австрійська архітектура тісно переплелася з прикарпатськими мотивами.

У турі до Чернівців ви познайомитеся з візитівкою міста – українським Хогвардсом, а точніше, Чернівецьким національним університетом. Спочатку це була Резиденція православних митрополитів Буковини та Далмації. Тепер це пам’ятка архітектури національного значення, що включена до всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Будівництво цього шедевру тривало аж 18 років, а для його спорудження було спеціально побудовано 2 цегляних заводи! Масштабність та краса цього архітектурного ансамблю просто вражає!

Чернівецький національний університет
Чернівецький національний університет
Інтер’єри університету

В самому серці міста, на Центральній площі, ви зустрінете міську ратушу. Якщо пощастить опинитися там о 12 годині, то ви зможете насолодитися справжньою живою музикою. Кожного дня з балкона Ратуші на всі сторони світу у виконанні сурмача лунає мелодія відомої буковинської пісні “Марічка”.

Сурмач на вежі Чернівецької ратуші

З Центральної площі бере свій початок найлегендарніша вулиця Чернівців – пішохідна вулиця імені Ольги Кобилянської. Побачити її можна відвідавши екскурсію по Чернівцях. Саме тут колись були розташовані розкішні салони, ресторани, кав’ярні, а також магазини, кінотеатри та банки.

Вул. О. Кобилянської в Чернівцях

На самому початку вулиці вас зустріне розкішна будівля, у якій колись розташовувалась елітна кав’ярня “Габсбург”. Пізніше тут заснували “Клуб любителів кави”. Сюди частенько навідувались поети та музиканти. Навіть сама Леся Українка вперше пила каву у Чернівцях!

Прогулюючись далі вниз по вулиці можна потрапити до Чернівецького краєзнавчого музею. Це найбільша скарбниця пам’яток старовини Буковини. Тут зберігається понад 90 тисяч предметів, серед яких археологічні пам’ятки, природничі матеріали, зброя та багато інших речей.

Поруч з музеєм знаходиться Кафедральний собор Святого Духа. Побудований у стилі італійського Ренесансу, він вражає своєю красою. Увінчує архітектурну композицію собору купол заввишки 46 м.

Кафедральний собор Святого Духа

У турі до Чернівців  шанувальники мистецтва матимуть змогу помилуватися неоренесансно-сецесійним архітектурним ансамблем Чернівецького музично-драматичного театру з його бароковим інтер’єром. Будівля була спроєктована одним із найвідоміших у тогочасній Європі архітектурним ательє Фельнера та Гельмера. Мало хто знає, що у Німеччині є точнісінько такий самий театр, побудований за тим же проєктом що і Чернівецький. Ці близнюки хоч і виглядають однаково, проте мають зовсім різні характери.

Чернівецький музично-драматичний театр

Всіх охочих доторкнутися до мистецтва і слави місто запрошує на свою власну алею зірок на Театральній площі. Вона була відкрита у 2000 році. Саме тут можна знайти імена видатних діячів культури та мистецтва, які народилися у цих краях, передусім Івана Миколайчука, Володимира Івасюка та Софії Ротару. Ввечері алея має особливий романтичний вигляд. Мабуть, тому мешканці міста та його гості так люблять тут прогулюватися.

А ще у Чернівцях є “п’яна церква” – так містяни називають Свято-Миколаївську церкву, що є втіленням румунського стилю сакральної архітектури.

“Пʼяна” церква – Свято-Миколаївська церква в Чернівцях

Куди ще можна піти в Чернівцях?

Якщо ви думаєте, що це весь перелік цікавих місць в цьому незвичайному місті, то ви дуже помиляєтесь! У турі до Чернівців ви переконаєтесь, що кожна вуличка, кожен будинок цього міста зберігають свої таємниці та секрети.

А ще Чернівці – це неймовірно красива природа. Розкинувшись на берегах річки Прут, місто просто купається в зелені та квітах. Насолодитися цією красою можна в парку ім. Федьковича, який знаходиться неподалік університету. Заснований він був ще за часів правління Франца Йосифа, а пізніше переданий під керівництво Чернівецького національного університету.

Парк ім. Ю. Федьковича

На території університету також розташувався Чернівецький дендрологічний парк. Невеличке, тихе і приємне місце відпочинку. Тут можна насолодитися різними квітковими композиціями, а особливу увагу привертають арки з троянд. Саме в цьому місці можна відчути себе ніби у казці, серед ельфів та інших міфічних істот.

Перенестися в іншу культуру також можна і на Турецькій площі. Турецький колодязь та турецькі бані, в яких можна і сьогодні попаритися, додають особливого колориту цьому місцю. З колодязем, до речі, пов’язано багато легенд, а вода в ньому дуже чиста.

Які ще цікаві місця є в Чернівцях?

Це місто ніколи не перестає вражати. І якщо вперше на екскурсії по Чернівцях ви захоплюєтесь масштабністю та величністю архітектури, то пройшовши по його вузьких вуличках починаєте помічати деталі.

На вулиці Івана Франка можна побачити цікаву будівлю. Містяни називають цю споруду будинки-близнюки. На перший погляд, це абсолютно однакові будинки, які розділені вузеньким проходом. Здається, навіть, що сусіди можуть ходити один до одного в гості через балкон. Але якщо придивитися, то ви зрозумієте, що все це один будинок з цікавою архітектурною формою. Навколо цього будинку існує багато таємниць та легенд. А от що з цього правда – вирішувати вам!

Будинки-близнюки

А ще у Чернівцях є “Чорний квадрат Малевича”. Ні, це не картина, це пам’ятник цьому відомому витвору мистецтва. Встановлений він був до 100-річчя з дня написання картини.Частинку цього шедевру може побачити кожен прямо на вулиці.

На всіх закоханих у Чернівцях чекає скульптурна композиція “Серце кохання”. Вона складається з двох половинок та гойдалки між ними. Якщо поглянути на пам’ятник згори, то він нагадує дві обручки переплетені між собою. Це найулюбленіше місце всіх закоханих у місті.

Ще у місті є будинок-корабель. Це один з найстаріших кам’яних будинків у Чернівцях. Фасад будинку звужений і нагадує ніс корабля. Якщо увімкнути фантазію, то на другому поверсі можна побачити палубу і щоглу. Будинок приваблює своєю незвичною формою і безліччю легенд, пов’язаних з цим місцем.

Фестиваль байкерів біля будинку-корабля

Чернівці – незвичайне і казкове місто. Відвідавши його один раз вам захочеться повертатися сюди знову і знову. І кожного разу місто буде відкривати вам інший свій бік, цікавий та неповторний.

У вас є неймовірний шанс відчути справжній дух європейського міста та насолодитися неперевершеною австрійською архітектурою у турах:

Не втрачайте свій шанс та не гайте часу! Чернівці чекають на вас!

Чернівці – це ще й незвичайні фестивалі. Щорічний “Маланка-фест” – найвідвідуваніше свято міста.

 

(Visited 44 306 times, 21 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *