5 cироварень Закарпаття

Традиції сироваріння на Закарпатті мають багатовікову історію. Ми вже писали про біле золото Карпат – бринзу та секрети її виготовлення, проте асортимент екологічно чистих карпатських сирів з овечого, коров’ячого, козячого та, навіть, буйволячого молока зростає з кожним роком з розвитком приватних сироварень в регіоні. Навіть, існує таке поняття, як «сирний туризм» з відвідуванням пасовищ на полонинах, сироварень, сирних ярмарків і фестивалів з дегустацією та закупівлею сира. В таких мандрівках можна спробувати не лише автентичні бринзу, будз, вурду, а й продукцію, виготовлену вмілими закарпатськими виробниками за швейцарською та італійською технологіями.

Вас також може зацікавити стаття 12 сироварень Закарпаття

Іза - Бананово - 02

До низки наших турів до Закарпаття входить відвідування гірських сироварень, знайомство з процесом та секретами виробництва різних видів сиру, дегустація сирних смаколиків, екскурсії по фермах. Наші популярні тури з присмаком сиру:

Іза - Бананово - 05

Сьогодні ми познайомимо вас з лідерами сироваріння в регіоні, кожен з яких має свою оригінальну історію становлення, технологічні таємниці, власні туристичні принади. Що їх споріднює? Солодкий запах молока, самовіддана праця та закарпатський, ні з чим не зрівняний, колорит.31 - N. Selysche - surovarnya - 12 (Hubi)

Селиська сироварня

Справжньою гастрономічною пригодою стане відвідування Селиської сироварні в Нижньому Селищі неподалік чарівної Долини нарцисів. Тут під керівництвом власника сироварні Петра Пригари за підтримки Асоціації Європейських кооперативів з 2002 року налагоджено виробництво сиру за швейцарською технологією без додавання консервантів та ароматизаторів. Для виробництва використовується коров’яче молоко від місцевих фермерів, а перейнятий у  швейцарських сироварів досвід дозволяє майстерно пресувати та формувати неповторний смак трьох фірмових сирів – напівтвердих «Селиського» і «Нарцису Карпат» та м’якого «Хусту».

N. Selysche - surovarnya - 06 (Int)Процес дозрівання продукції в обладнаних підвалах зі сталими вологістю та температурою займає кілька місяців, і допитливим туристам обов’язково продемонструють це царство сиру під час екскурсії до сироварні. А на дегустації ви відчуєте себе в швейцарських Альпах, ще й додому привезете унікальних делікатесів, так що запрошуємо в наш найближчий «Сиро-винний тур Закарпаттям» – солодкувато-пряні та пікантні селиські сири в компанії з ароматним закарпатським вином чекають на цінителів справжнього смаку.

На дегустації пропонують 3-и сорти сиру з вином, тривалість екскурсії і дегустації – 45 хвилин.N. Selysche - surovarnya - 07 (Int)

Вартість дегустації:

  • дорослі – 50 грн.;

  • діти до 12 років – 30 грн.

Адреса: вул. Центральна, с. Нижнє Селище, Хустський р-н., Закарпатська обл.

Контакти: +38-(03-142)-75-188, +38-(067)-386-51-09, https://seliskasirovarnia.com.ua/

Запрошуємо в наші найближчі тури:

 Особисте селянське господарство «Бараново»

Сироварня в с.Іза, заснована в 2005 році Юрієм Лепеєм, спеціалізується на виробництві різних видів сиру з овечого та коров’ячого молока за найкращими традиціями закарпатського сироробства. Підприємство пропонує 15 видів продукції, до числа яких входять бринза, вурда, м’які та тверді сири, масло, кефір.collage1

Під час візиту до господарства вас познайомлять з усіма етапами сироваріння на модернізованому обладнанні, запропонують прогулянку-екскурсію територією ферми (лише овець тут – 500 голів!) та дегустацію 4-х видів коров’ячого та овечого сиру разом із келихом закарпатського вина або горнятком запашної кави. Дегустація триває до 1 години.collage2

Вартість дегустації:

  • дорослі – 75 грн.;
  • діти до 12 років – 60 грн.

Адреса: вул. Центральна, 259, с. Іза, Хустський р-н., Закарпатська обл.
Контакти: +38-(096)-281-39-16, baranovoorg@ukr.net, https://baranovo.org

Ви зможете оцінити всю красу та смак на господарстві «Бараново» відвідавши наші тури:

Сироварня Біласовиці

Про їх вироби кажуть: “Сир на висоті!”. А все тому, що сироварня знаходиться у підніжжі гори Пікуй, на висоті 600 метрів над рівнем моря. Секрет смаку сиру у молоці. Його дають місцеві біласовицькі корови. Тут виготовляють багато різних видів сирів з овечого і коров’ячого молока: будз, вурду, тверді і напівтверді сири, з додаванням трав. На сьогоднішній день це єдина сироварня в Україні, де можна придбати овечі сири з витримкою 3 роки.

Вартість дегустації:

  • дегустація сиру – 60 грн.

Адреса: с. Біласовиця, Воловецький район, Закарпатська область
Контакти: +38-(050)-465-85-77, https://www.facebook.com/syrovarnia.bilasovytsi/

Відвідати цю сироварню можна під час туру Похід на Пікуй (1 день)

“Перечинська Мануфактура”

Головна ідея створення «Перечинської Мануфактури» – це робити якісний, та натуральний сир. Сироварня слідкує за якістю своїх товарів: фермери, в яких купують молоко, щомісяця надають довідку про його стан, а раз на квартал мануфактура проводить лабораторний аналіз усіх сирів та ще роблять по 10 змивів із обладнання. Також, не багато сироварень можуть похизуватися такими унікальними виробами як – сир з липою, евкаліптом, з горіхами чи помідором.  Тут Ви зможете скуштувати ніжну рікоту, м’який камембер та інші свої унікальні сири, а також придбати собі гостинців до дому.

Дегустація сирів на “Перечинській мануфактурі”

Дегустаційна тарілка складається з 8 типів сиру: рікота, камембер, молодий свіжий сир – полонинський з перцем, полонинський без перцю, перечинський (витриманий 2 місяці), перечинський молодий з пажитником, сир типу качота.

Вартість дегустації:

  • дорослі 80 грн;

  • діти до 12 років 50 грн.

Адреса: м. Перечи́н, Перечинський район, Закарпатська область.

Контакти: +38-(095)-224-73-54, https://www.facebook.com/perechin.manufactory/

Продегустувати цю смакоту можна в наших турах:

Ферма «Карпатський буйвіл»

Неподалік виноградівської Чорної гори розташована ферма «Карпатський буйвіл».vynohradiv-karp-buyvil-04-c

Тут місцеві ентузіасти намагаються врятувати найпівнічнішу популяцію буйволів у світі. Зараз на фермі є понад 30 карпатських буйволів за якими можна спостерігати, а також скуштувати й купити різні сорти буйволячого та овечого сиру.vynohradiv-karp-buyvil-05-hubi

Відвідини ферми «Карпатський буйвіл» є у програмі нашого дегустаційно-термального туру «Закарпатські насолоди».vynohradiv-karp-buyvil-10-c

Вартість дегустації:

  • екскурсія без дегустації – 20 грн;

  • екскурсія і дегустація 85 грн.

Адреса: м. Виноградів, вул. Першотравнева, 67, р-н «Лемаковиця»

Контакти: +38-(068)-023-56-40, https://www.karpatskiybuivil.com/

Відвідини ферми «Карпатський буйвіл» є у програмі наших турів:

Сирний туризм разом з «Відвідай» на Закарпатті  – це неперевершені гастрономічні враження та незабутні пригоди!

Сиро-Винний тур Закарпаттям
(Visited 12 648 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




9 в “5 cироварень Закарпаття
    • Добрий день, п. Світлано! Майже всі сироварні описані в цій статті Ви можете відвідати в наших турах, але кожну з них в іншій мандрівці, бо поки окремого маршруту по всіх сироварнях ще не маємо 🙂 Тури в яких можна відвідати сироварні у нас відбуваються кожні вихідні, зокрема це Сиро-Винний тур Закарпаттям (https://vidviday.ua/syro-vynnyj_tur_zakarpattyam_zymovyj), в програмі якого є сироварня в Нижньому Селищі. Докладніша інформація про інші тури: https://vidviday.ua/zakarpattia та за контактами: Максим (063)-438-70-68, (095)-91-48-538, (096)-481-3670.

  1. Дякуємо за зауваження. Внесемо зміни найближчим часом.

  2. Дякую за такий чудовий огляд сироварень! Обов’язково відвідаю цей тур і пораджу друзям!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.