12 Сироварень Закарпаття

Мистецтво сироваріння зародилося близько 8 тисяч років тому у Південно-Західній Азії. З того часу у світі виготовляється понад 2000 тисячі видів сирів, тільки у серці сироваріння — Франції виготовляється понад 400 видів сиру. Незважаючи на світових лідерів сирної справи, в Україні щороку з’являються все більше й більше відповідних господарств, де виробники самі забезпечують себе необхідною сировиною, тим самим виготовляючи справжній екологічно чистий продукт.

Найколоритнішим осередком українського сироваріння можна справедливо вважати – Закарпаття, де вікові традиції сироваріння щорічно приваблюють до себе десятки тисяч туристів, завдяки чому місцевий “сирний туризм” активно розвивається і процвітає. У таких мандрівках можна скуштувати сири виготовлені з коров’ячого, козячого, овечого та навіть буйволиного молока. Ви зможете знайти не тільки автентичні бринзу, будз, вурду, а й продукцію, виготовлену вмілими закарпатськими виробниками за швейцарською та італійською технологіями.

Можливо Вас зацікавлять Гастрономічні тури

Ми суттєво вдосконалили статтю Топ 5 Сироварень Закарпаття, і тепер пропонуємо Вам перелік 12 найкращих, унікальних сироварень Закарпаття:

10 родзинок Закарпаття

Особисте селянське господарство “Бараново”

Сироварня в с. Іза, заснована в 2005 році Юрієм Лепеєм, спеціалізується на виробництві різних видів сиру з овечого та коров’ячого молока за найкращими традиціями закарпатського сироробства. Підприємство пропонує 15 видів продукції, до числа яких входять бринза, вурда, м’які та тверді сири, масло, кефір.Під час візиту до господарства Вас познайомлять з усіма етапами сироваріння на модернізованому обладнанні, запропонують прогулянку-екскурсію територією ферми та дегустацію 6-7 видів коров’ячого сиру разом із келихом закарпатського вина або горнятком запашної кави. Дегустація триває до 1 години.

Вартість дегустації:

  • дорослі – 75 грн.;
  • діти до 12 років – 60 грн.

Адреса: вул. Центральна, 259, с. Іза, Хустський р-н., Закарпатська обл.
Контакти: +38-(096)-281-39-16, [email protected], https://baranovo.org

Ви зможете оцінити всю красу та смак на господарстві «Бараново» відвідавши наші тури:

Ферма “Карпатський Буйвіл”

Неподалік заповідної Чорної гори поруч із містом Виноградів розташована ферма «Карпатський буйвіл». Тут місцеві ентузіасти намагаються врятувати найпівнічнішу популяцію буйволів у світі. Зараз на фермі є понад 30 карпатських буйволів за якими можна спостерігати, а також скуштувати й купити різні сорти буйволячого та овечого сиру, (тривалість дегустації 1 година). Також можна придбати: молоко, сметану, маслосири, кефіри та йогурти.

Фермерський сир з буйволиного молока

Вартість дегустації:

  • екскурсія без дегустації – 20 грн;

  • екскурсія і дегустація 85 грн.

Адреса: м. Виноградів, вул. Першотравнева, 67, р-н «Лемаковиця»

Контакти: +38-(068)-023-56-40, https://www.karpatskiybuivil.com/

Відвідини ферми «Карпатський буйвіл» є у програмі наших турів:

Сироварня Біласовиці

Локальна сироварня на висоті 600 метрів, де створюється український автентичний сир. Сир на висоті! Секрет смаку сиру у молоці. Його дають місцеві біласовицькі корівки, яким, чесно кажучи, можна позаздрити. Щодня вони пасуться у підніжжя гори Пікуй, де прекрасні пейзажі, чисте повітря і завжди свіжа трава.

Під час дегустації можна скуштувати багато різних видів сирів з овечого і коров’ячого молока: будз, вурду, тверді і напівтверді сири, з додаванням трав. На сьогоднішній день це єдина сироварня в Україні, де можна придбати овечі сири з витримкою 3 роки.

Карпатські сири з овечого та коров’ячого молока

Вартість дегустації:

  • дегустація сиру – 60 грн.

Адреса: с. Біласовиця, Воловецький район, Закарпатська область
Контакти: +38-(050)-465-85-77, https://www.facebook.com/syrovarnia.bilasovytsi/

Відвідати цю сироварню можна під час туру Похід на Пікуй (1 день)

Сироварня “Весела стайня Csiga-Biga”

Господарство добре відоме равликовою фермою та часто організовує цікаві розваги для туристів й поціновувачів цієї справи. Окрім того, на фермі вирощують свиней різних порід та кіз. Тут можна побачити процес виготовлення козячого сиру, молока, замовити екскурсію, а також замовити дегустацію сирів, й, звісно, купити сир. Ферма виготовляє ніжний козячий сир типу брі та капріно, ковбасні вироби з м’яса свині-мангалиці та чеської кози, свіже козяче молоко та козячу бринзу з лекваром.

Козяча ферма виготовляє декілька видів сиру

В дегустацію входить 4 види сиру, помазанка та келих вина.

Вартість дегустації:

  • дегустація сирів – 150 грн.

Адреса: смт. Великий Березний, Великоберезнянський район, Закарпатська обл.
Контакти: +38-(095)-568-28-38, [email protected], https://www.facebook.com/groups/118830845557141/​

Еко-Ферма “Зелений Гай”

Еко-ферма Зелений Гай — це надійний виробник якісних органічних та м’ясних продуктів, яку заснували Орест та Йолана Дель Соль. На фермі утримують 3-х корів породи Карпатська Бура для забезпечення молоком та молочною продукцією потреби жителів ферми та відгодівлі свиней. Ця порода формувалася на пасовищах у гірській місцевості Закарпатської області шляхом схрещення місцевої худоби «рижка» і «мокань» із різними породами бурої альпійської худоби. Також на фермі утримується близько 40 свиней мішаної породи – велика біла схрещена зі свинками породи ландрас.Виготовлення сиру на фермі забезпечують 20 кіз, в основному альпійської породи, ця порода свійських кіз пристосована і до стійлового способу годівлі, і до випасання, і до життя в горах. Коза альпійської породи має високу молочну продуктивність до 1200 – 1600 літрів молока на рік при гарній жирності 3,5-4 % і змісті білків 3%. А саме молоко відрізняється приємним смаком. Відвідуючи ферму Ви зможете продегустувати ковбаси, козячі сири та сік.

Домовлятись про приїзд потрібно заздалегідь (за тиждень наперед).

Вартість екскурсії з дегустацією – 250 грн.
Адреса: с. Нижнє Селище, Хустський р-н, Закарпатська обл.
Контакти: +38-(097)-235-29-16, [email protected], http://zelenyhay.org/

Сироварня еко-курорту “Ізки”

Ця сироварня розташована на еко-курорті “Ізкі”, на ній виготовляють сири власного виробництва із молока овець, кіз та корів, також до уваги відвідувачів сироварня пропонує сири із мішаного молока. В арсеналі сироварів є 8 видів сиру, котрі подають з медом, чаєм або вином, на будь який смак та вибір.

Сири з овечого, козячого та коров’ячого молока

Вартість дегустації:

  • дегустація сирів з карпатським чаєм – 100 грн.;

  • дегустація сирів з вином 150 грн.

Адреса: с. Ізкі, Міжгірський район, Закарпатська обл.

Контакти: +38-(067)-992-89-89, +38-(097)-88-333-33, +38-(067)-310-46-04, https://izki.ua/

“Монастирська Сироварня”

Черга до Монастирської сироварні Закарпаття

Ідея створити сироварню при Свято-Покровському чоловічому монастирі у селі Ракошино неподалік Мукачева належить його настоятелю архімандриту Митрофану, на честь якого названий сорт оригінального твердого солодкого сиру «Шимон». Ракошинські ченці виготовляють 14 видів сирів з молока мешканців власної ферми – корів, овець та кіз. В основі асортименту – натуральні закарпатські бринза, будз, вурда, виготовлені за традиційною технологією, а також справжні італійські сири – моцарелла, скаморца, муккіна та рікотта.Також в монастирській сироварні пишаються аналогом відомої фети – «Грецьким сиром» з овечого молока та ексклюзивним «Біблійським» сиром із додаванням привезеного з Єрусалиму ісопу. Неабияким попитом користується й козиний сир «Монастирський», який виробляється лише восени. Щодня на виготовлення сирів використовується 500 літрів молока, а ціни на продукцію коливаються від 80 до 250 грн. Продегустувати та придбати виготовлений із благословенням сир можна в спеціалізованій крамничці Монастирської сироварні.

Адреса: Свято-Покровський монастир, с. Ракошино, Мукачівський р-н., Закарпатська обл.

Контакти: +38-(050)-162-49-91.

“Перечинська Мануфактура”

Головна ідея створення «Перечинської Мануфактури» – це робити якісний, та натуральний сир. Проект сироварні було реалізовано на території колишнього військового містечка. Робота сироварні орієнтована на те щоб виготовити максимально більшу кількість видів сиру. Сировину для свого виробництва купують у Берегівському районі. Тут Ви зможете скуштувати ніжну рікоту, м’який камембер та інші свої унікальні сири, а також придбати собі гостинців до дому.Дегустаційна тарілка складається з 8 типів сиру: рікота, камембер, молодий свіжий сир – полонинський з перцем, полонинський без перцю, перечинський (витриманий 2 місяці), перечинський молодий з пажитником, сир типу качота.

Дегустація сирів на “Перечинській мануфактурі”

Вартість дегустації:

  • дорослі 80 грн;

  • діти до 12 років 50 грн.

Адреса: м. Перечи́н, Перечинський район, Закарпатська область.

Контакти: +38-(095)-224-73-54, https://www.facebook.com/perechin.manufactory/

Продегустувати цю смакоту можна в наших турах:

Сироварня ресторанного комплексу “Порядний Ґазда”

Ресторанний комплекс знаходиться у підніжжі найвідомішої пам’ятки закарпатської архітектури – біля замку «Паланок». Особливістю цього закладу є те, що всі страви, які тут подають, готують виключно з екологічних продуктів власного виробництва. Комплекс має власні: ферму, парники, сироварню, пивоварню, пекарню та гентеш. Сири у «Порядного Ґазди» варяться лише з фермерського молока на власній сироварні за стародавніми технологіями.

Асортимент сирів “Порядного Ґазди”

Тут Ви зможете скуштувати тверді сири з горіхово-пряним смаком, напівтверді сири з вершковим смаком або з благородною голубою пліснявою чи м’які сири з часником, обваленим в травах.

Сири, пиво, хліб та м’ясні делікатеси можна не тільки скуштувати, але і придбати у їх гастролавці. Дегустація проводиться в цікавій локації – тунелі! Ви зможете поринути в атмосферу таємничих легенд, що пов’язані із Мукачівським замком «Паланок», історій про виробництво найпорядніших закарпатських ґаздів та досхочу посмакувати крафтовими продуктами.

Вартість дегустації:

  • об’єднана дегустація продуктів виробництва, що включає сир, м’ясо та пиво – 130 грн.

Адреса: вул. Ерделi, 36А, м. Мукачево, Мукачівський район, Закарпатська обл

Контакти: +38-(095)-507-56-66, https://restaurant.poryadniygazda.com/

Буйволина еко-ферма “Райський куточок”

В унікальному селі Горінчово біля Хуста, яке славиться на всю Україну своїми казками знаходиться буйволина еко-ферма “Райський куточок”. Засновником цієї ферми є Василь Шимон. За роки існування, йому вдалося збільшити своє господарство від 3-х буйволів до більш ніж 20 голів худоби.

Під час відвідування буйволиної еко-ферми, Ви зможете потрапити на дегустацію 4 видів сиру, придбати собі смаколиків (бринзи, сметани, молока, згущене молоко, масло та ін.).

Сироварня Закарпаття “Райський куточок” і їх дегустаційна тарілка

Ще можна спробувати м’ясну продукцію (суджук, домашня ковбаса і паштет з буйволиного м’яса, сало і ковбаса з мангалиці). Також відвідати невеличний зоопарк, у якому є фазани, косулі, качки, дикі кабани, свині, унікальні кури, карпатський олень тощо, покататися на конях.

Вартість дегустації:

  • екскурсія без дегустації 30 грн.;

  • екскурсія з дегустацією сиру 55 грн.;

  • екскурсія з дегустацією м’ясних виробів 50 грн.

Адреса: вул. Незалежності, с. Горінчово, Хустський р-н., Закарпатська обл.

Контакти: +38-(067)-756-52-44, (067)-384-22-24, власник Василь Шимон, https://www.facebook.com/ecoferma.rk/

Це все можна побачити під час туру Закарпатське асорті + долина білоцвіту (2 дні / 1 ніч)

Сироварня “Турянський двір”

Приватна садиба “Турянський двір”, що на Перечинщині спеціалізується на виробництві різних видів сиру з овечого молока. Господарство має власне стадо овець та кіз та декілька корів.

На дегустації пропонують 6 видів продукції, до числа яких входять бринза, вурда та м’які сири. У “Турянському дворі” дотримуються привабливою концепції “Енергія гір”, яка має на увазі поєднання трьох видів терапії, даною самою природою. Гості приватної садиби отримують можливість купатися в найчистіших закарпатських водоймах і насолоджуватися шумом дзюрчання води (гідротерапія), лікуватися натуральними травами, фіто-чаями, фіто-чанами і продуктами бджільництва (фітотерапія), при цьому вдихати чисте гірське повітря, що вже само по собі корисно для здоров’я (аеротерапія).

Вартість дегустації:

  • дегустація сирів – 50 грн.

Адреса: с. Тур’я Поляна, Перечинський район, Закарпатська обл.

Контакти: +38-(099)-444-10-14, +38-(099)-240-10-20, +38-(097)-893-36-61, https://www.facebook.com/Turyandvir

Селиська Сироварня

Справжньою гастрономічною пригодою стане відвідування Селиської сироварні в Нижньому Селищі неподалік чарівної Долини нарцисів. Тут під керівництвом власника сироварні Петра Пригари за підтримки Асоціації Європейських кооперативів з 2002 року налагоджено виробництво сиру за швейцарською технологією без додавання консервантів та ароматизаторів. Для виробництва використовується коров’яче молоко від місцевих фермерів, а перейнятий у швейцарських сироварів досвід дозволяє майстерно пресувати та формувати неповторний смак трьох фірмових сирів – напівтвердих «Селиського» і «Нарцису Карпат» та м’якого «Хусту».Процес дозрівання продукції в обладнаних підвалах зі сталими вологістю та температурою займає кілька місяців, і допитливим туристам обов’язково продемонструють це царство сиру під час екскурсії до сироварні. А на дегустації ви відчуєте себе в швейцарських Альпах, ще й додому привезете унікальних делікатесів.

Селиська сироварня Закарпаття

– солодкувато-пряні та пікантні селиські сири в компанії з ароматним закарпатським вином чекають на поціновувачів справжнього смаку. На дегустації пропонують 3 сорти сиру з вином, тривалість екскурсії і дегустації – 45 хвилин.

Вартість дегустації:

  • дорослі – 50 грн.;

  • діти до 12 років – 30 грн.

Адреса: вул. Центральна, с. Нижнє Селище, Хустський р-н., Закарпатська обл.

Контакти: +38-(03-142)-75-188, +38-(067)-386-51-09, https://seliskasirovarnia.com.ua/

Запрошуємо в наші найближчі тури:

Відвідавши хоча б одну із сироварень з вище наведеного переліку, Ви отримаєте незабутні враження, гастрономічну втіху, та надбаєте цілі клунки файних смаколиків для себе та своїх близьких.

З Вас гарний настрій, з нас – усе решта, та подорожуймо разом з Відвідай!

Популярні тури

(Visited 42 290 times, 3 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *