Українські гори вражають не лише краєвидами. Все, що охоплює око й відчуває душа, гастрономічні тури дозволяють скуштувати на смак. Розлогі полонини – в козячих і буйволових сирах. Дикі ягідники – у вині й млинцях з повидлом. Духмяне повітря пашить зі скиби хліба, а форель дзвенить бистрим потічком.
Які гори Вам більше до смаку? Ті, що шкварчать ковбасами, чи тихо бубонять грибами в казані? Дізнайтесь, порівнявши наші гастро тури! Гурмани поділяють їх на сирні, винні, равликові… Проте скуштувати все й одразу можна за одним обіднім столом.
Бриндза, бануш і ріплянка – сирний гастротуризм
Гуцульська бриндза – місцевий делікатес, який усі купують на пам'ять і подарунки. Овечий сир, витриманий у розсолі, зберігається дуже довго. Звісно, якщо ніхто не покладе на нього зуб, адже гастротуризм – справа насолоди. Біле кружальце, присипане травами й прянощами – серце фестивалю у Рахові. Так, як у нас (у Борині, Ізі чи Нижніх воротах) його не готують у жодній гірській країні. У Перечині з бриндзи вимішують керезет (маженку до хліба), а в Угерсько й Горінчово виробляють сир з козячого і буйволового молока.
Бануш і ріплянка – автентичні страви з сиром, яким присвячено окремі фестивалі: в Костилівці й Колочаві. У першій домінує кукурудзяне борошно, в іншій – картопля. Заправка із шкварок, яєць та бринзи будь-кого зробить ситим. Ось звідкіля горяни беруть міць до трембіти й топірця!
Сирні традиції бережуть по всім Карпатам, тож сміливіше гортайте каталог наших турів – сироварні є в програмах багатьох мандрівок.
Пікниця і попрігашка – гастро тур по м’ясне, рибне…і нове
Ковбаси на Закарпатті готують з умінням та гумором. Завітайте у Ботар або Перечин, де їх подають печеними, копченими, зі свіжини або з начинкою. Лише на тарелі з гарніром Ви побачите врожаї гірської долини. Поруч з квашеними або колоченими овочами – лісові гриби. Біля галушок – різні види сала. З таким підкріпленням легко долати дорогу вгору. Бо ж гастрономічні тури в Карпатах ведуть не лише до столу! Ситі й веселі, Ви дістанетесь неприступних замків Середньовіччя, музеїв і термальних джерел.
Форель з гірської річки – смачна, а найсмачнішою стає, коли добута власноруч. У Броньці улов одразу приготують на вечерю, а з Розточчя можна привезти копчену рибку про запас.
Екзотика розгір’я – равликові ферми, де ніжне м'ясо готують за французькими і місцевими, карпатськими рецептами. Скуштуйте їх з бриндзою, згадайте альпійські луки Боржави… Меню полонини смачніше, ніж у Франції!
Замовляйте подорож, щоб скуштувати ці делікатеси в турі одного дня!
Що на десерт?
Палачінта – тонкий млинчик з начинкою, пам'ять про захожих римлян на початку нової ери. Сьогодні його випікають в Мукачево на «млинцевому» фестивалі. Окрім бринзи і ягідного повидла, начиняють медом, горіхами, ікрою… Усі карпатські смаколики поєднують з узваром, домашнім вином чи слив’янкою. Тут шанують каву і трав’яний чай. Гастрономічний туризм вабить контрастами, коли дегустація сиру легко переходить у медову, винну або й шоколадну.
Програма кожного нашого гастро-туру поєднує фестиваль їжі або дегустацію з оглядом культурних пам’яток. Скуштувати Карпати на смак можна будь-якої пори року. Тож не зволікайте із вибором меню!