ТОП-12 рекомендованих закарпатських страв від колективу «Відвідай»

Закарпаття славиться не лише мальовничими краєвидами та панорамами, унікальними природними та історичними пам’ятками, а ще й автентичним народним мистецтвом, цілющими термальними водами та оригінальними стравами національної кухні. Існує еклектична архітектура, еклектичний живопис – а на Закарпатті еклектична саме кухня. Історична доля регіону обумовила виникнення  неповторного інтернаціонального гастрономічного казана, до якого українці, угорці, чехи, румуни, роми, німці, євреї додали власних страв-інгредієнтів. Подорожуючи Закарпаттям, можна потрапити на кухні різних країн та поласувати усілякими перкельтами, ріплянками та лангошами.

Якщо ви хочете спробувати Закарпаття на смак, приєднуйтесь до одного з захоплюючих турів разом з «Відвідай» до краю гір та смерек. Ми із задоволенням поділимось власним досвідом гастрономічних мандрів Закарпаттям. А поки ви пакуєте валізи, пропонуємо наш особистий рейтинг закарпатських страв.

Спробувати Закарпатські страви можна разом з нами в турах:

ТОП-12 закарпатських страв

1. Бограч

Історія ситної та гострої угорської страви губиться десь в минулих тисячоліттях на просторах шляхів праугорських племен. Бограч-гуляш прийшов на сучасний стіл із зелених пасовиськ, де протягом багатьох століть чаклували над казанками (бограчами) угорські пастухи. Можна тільки уявити собі смак попередника сучасного бограча, який вбирав у себе аромати ватри, м’ясного асорті, м’яти, вербени, ялівцю. Рецепт класичного бограча зазнав з часом смакових удосконалень, проте, незмінним правилом приготування справжнього бограча лишається традиційне тріо – м’ясо, спеції, казан.

Насичений та наваристий бограч містить декілька видів м’яса – яловичину, свинину, телятину, копчені реберця та сало, овочі – картоплю, моркву, солодкий перець, помідори та приправи – паприку, кмин, зелень кріп тощо. Гостроти страві додає перець чилі, а неповторного димного аромату – занурена наприкінці приготування палаюча палиця. Підсушені шматочки тіста – так звані «чипетке», гармонійно доповнюють смак бограча.

2. Дісно-перкельт

Назва угорської національної страви перкельт перекладається як «смажене». Основу дісно-перкельту складають свинина, цибуля, помідори, часник та паприка. Все смажиться та тушкується, розповсюджуючи запаморочливі аромати, а з потраплянням на стіл змітається в одну мить.

Вас також  може зацікавити тур-відпустка“Довкола Карпат за 7 днів”

Універсальність перкельту полягає в можливості його приготування як з різних видів м’яса рогатих та крилатих, так і з риби, раків, а також грибів та овочів.

3. Ріплянка

Ця традиційна поживна страва споконвіку служила закарпатцям другим хлібом. Її основу складають картопля («ріпа») та кукурудзяна мука. Ріплянка вариться в чавунному посуді до однорідної консистенції та вживається з бринзою, кислим молоком, смаженою цибулею, шкварками, м’ясними стравами.

 

4. Рокот-крумплі

Під цією загадковою назвою криється звичайна картопля, зварена в мундирах та запечена в сметані з яйцями, ковбасою та сиром. У кожної закарпатської господині – своя оригінальна варіація страви – одна смачніша за іншу.

Рокот-Крумплі

Дехто додає до рокот-крумплів сало, дехто – пікницю (див. нижче) чи шинку, хтось замість сметани заправляє наїдок підбиванкою. Проте, апетитна традиційна страва від цих експериментів зовсім не втрачає статусу народної улюблениці.

5. Підбивані лопатки

Підбивані ЛопаткиВважаєте, що лопатки – це щось з м’ясних викрутасів? Ой, як помиляєтесь. Лопатки – це спаржева квасоля. До складу традиційного запашного супу, окрім лопаток, входять копчені ребра, картопля, улюблена закарпатцями паприка та інші приправи. А підбивані вони тому, що підбиваються сметаною, кислим молоком або кефіром.

6. Лечо

Продовжуючи овочеву тему, включаємо до нашого хіт-параду популярне закарпатське лечо. Страва угорського походження дуже проста у приготуванні та досить демократична щодо інгредієнтів. Традиційне лечо готується з солодкого перцю, цибулі та томатів із додаванням яєць та сметани. Часом, до лечо додають ще домашньої ковбаски чи копченого м’яса, що, як розумієте, страву зовсім не псує.

7. Торгоня

Торгоня – домашні макарони – одна зі стародавніх угорських мучних страв. Процес приготування торгоні достатньо специфічний та потребує практики. Замішане круте тісто необхідно підсушити та натерти на тертці. Отримані кульки ще далі сушать, підсмажують, засипають меленим червоним перцем та тушкують в духовці з овочами та зеленню. Розсипчаста торгоня неймовірно пасує  до наваристого перкельту.Tarhonya

8. Грибна юшка

Секрет неперевершеного смаку та аромату закарпатської юшки полягає у головному компоненті страви – білих грибах. Для приготування юшки використовуються свіжі чи сушені гриби, пасеровані цибуля та морква, часник, спеції. Для пом’якшення смаку юшка підбивається сметаною з борошном.

gribna zupa

9. Лангоші

Рум’яний лангош – популярна закарпатська мучна страва. Для приготування лангошів використовується дріжджове тісто із додаванням олії та яйця. Підсмажені в великій кількості олії, змащені сметаною та посипані сиром, пухкі лангоші просто тануть у роті. До речі, в Угорщині традиційний лангош створює потужну конкуренцію усіляким гумовим фаст-фудам.

10. Кнедлики

Кнедлики – оригінальна страва чеського походження, відома безліччю варіацій. Апетитні кульки-кнедлики готують з дріжджового тіста, сирої чи вареної картоплі, м’яса, сиру та відварюють до готовності. Кнедлики відмінно смакують з соусами, бульйоном, смаженою цибулею, сметаною, а солодкі кнедлики, посипані подрібненими горіхами, вживають з різноманітними фруктовими сиропами.

Кнедлики

11. Гомбовці

Закарпатські колобки – гомбовці – справжній смаколик національної кухні. Особливість рецептури цієї солодкої страви з дріжджового тіста з ароматною фруктовою начинкою полягає у її приготуванні на пару (добра новина для тих, хто рахує калорії). Присипані панірувальними сухарями гомбовці – справжня насолода для прихильників солоденького.

Гомбовці

12. Бануш

Неможливо уявити собі карпатську кухню без поживного банушу. Бануш з кукурудзяного борошна, заправлений вершками або сметаною – бажаний гість на домашньому столі. Бринза, шкварки чи гриби додають страві виразних смакових акцентів.

Для тих, хто планує гастрономічний тур по Закарпаттю, стане у нагоді наш маленький словничок:

  • Пікниця – традиційна домашня ковбаса із додаванням паприки (деколи у дуже великих кількостях);
  • Гурка – закарпатська кров’янка (кишка) з рисом або перловою кашою;
  • Шовдарь – свинячий окіст, копчений на вишневих або сливових гілках. Готується на великі свята. На Закарпатті кажуть, шо Шовдарь пишеться з великої букви, а москва – з маленької;
  • Страпачки – галушки з сирої або відвареної картоплі;
  • Баники – рулети з дріжджового тіста з різними начинками (мак, яблуко, сир, горіхи);
  • Кіфлики – традиційна випічка у вигляді рогаликів з різними солодкими начинками;
  • Палинка – міцний алкогольний напій (самогонка), який настоюється на фруктах або ягодах.

Ви маєте чудову можливість спробувати більшість з рекомендованих страв під час наших популярних подорожей:


А бажаючим навчитися готувати традиційні закарпатські страви власноруч, пропонуємо професійні майстер-класи в рамках кулінарного туру «Секрети Закарпатської кухні». Смачного!

(Visited 92 595 times, 45 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




9 в “ТОП-12 рекомендованих закарпатських страв від колективу «Відвідай»
  1. Добрий день. Хочу дещо зауважити.Ріплянка – це суп з картоплі, а те, що ви назвали ріплянкою – це кулеша на ріпі. Бануш не приправляється сметаною, а вариться у сметані. До справжнього баноша не додають ні шкварки, ні бринзу, бо він сам по собі дуже жирний і ви багато його і так не з’їсте. Бринзу і шкварки, або молоко, або сметану, або вурду додають до готової кулеші (токана), тобто до каші, звареної на воді з кукурудзяного борошна або крупи. Таргоню не тушкують з зеленню і овочами в духовці – це ж і по вашому фото видно, що то гарнір. Її підсмажуть, додають трохи води і тушкують до готовності. Гомбовці не просто посипають панірувальни ми сухарями – сухарі (або мелені волоські горіхи) підсмажують на вершковому маслі. Гурка – аж ніяк не кров’янка і не з перловки! Її готують з рису і варених, перемелених і заправлених топленим салом свинячих нутрощів – серця, легенів і нирок, і трішки печінки. Дехто робить саме кров’яну гурку з рисом, але далеко не у всіх районах. Я тільки в угорців її бачила.
    Підбивані лопатки багато хто варить без картоплі і тим більше без копчених ребер, а підбивають сметаною з молоком і борошном. Ну і нарешті палинка – не ” настоюється, вона женеться з фруктів. Найпопулярніша – сливовиця. І ще – в українській мові нема слова МУКА, є борошно. А мука є тільки з наголосом на першому складі і з похідним словом “мучитись”.

    • Вітання! Пані Юліє, дякуємо за такий детальний коментар. Радіємо, що стаття Вас зацікавила і Ви вирішили залишити свої доповнення.
      Щодо приготування місцевих страв, то кожна господиня готує за своїм рецептом 🙂 А що ж говорити за райони, тут рецепти можуть відрізнятись кардинально. У нас є працівники із Закарпаття ( Хустський район, Свалявський(тепер Мукачівський), а також місцеві жителі, з якими ми співпрацюємо на місцях. Тому консультувались з ними. Можуть бути неточності, тому дякуємо, що доповнюєте нас! Очікуйте 🙂 найближчим часом додамо правки в статтю.

  2. Привіт всім.
    дуже цікаво читати пост про Закарпатську кухню яка є дуже смачною і цікавою перлиною в Українській кухні.

  3. Доброго дня! Правильна назва не ” дійсно перкельт” , а дісно перкельт. Дісно з угорської мови перекладається “свиня” . Тобто це страва – тушкована свинина.

    • Добрий день!
      Дякуємо за зауваження, обов‘язково виправимо!
      Ми багато вчимось від наших туристів та читачів.
      Запрошуємо скуштувати цю чудову страву в наших мандрівках. До зустрічі!

    • Все вірно.А якщо розібратися – Закарпатська кухня навряд чи існує.і до української не має відношення тим більше.

      • Кожен має право на власну думку. Але, щоб переконатися, що закарпатська кухня існує, треба її скуштувати. Можливо у нашому турі? 😉

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *