Покликання бути гідом

Є така робота, ідучи на яку зранку, приймаєш побажання “гарно відпочити”. На цій роботі буваєш в найкрасивіших місцях, куштуєш смачну локальну їжу, спілкуєшся та знайомишся з чудовими людьми. Тут дізнаєшся історії і таємниці загадкових місць, пізнаєш заново вже знайомі горизонти та ділишся своїм пізнанням з іншими. Все це про роботу тих, кого ми називаємо “екскурсоводами”, “гідами” та “гідесами”. Пропонуємо вам разом з нами привідкрити завісу цієї професії, дізнатися як стати екскурсоводом та для яких людей підійде такий шлях.

Що потрібно, щоб бути гідом?

  1. Любити свою справу. Цей пункт перший, бо він найважливіший. Така вже особливість роботи, що успішною вона буває тільки коли по любові.
    Вміти забавляти – це “must have” для кожного гіда

    Тут, як то кажуть, “силою не будеш милою”. Якщо гід отримує задоволення від справи — це передається його групі. Адже в цій роботі постійно доводиться ділитися емоціями з людьми, заряджати інших позитивним настроєм в будь-яких ситуаціях. Щасливий гід — щасливі туристи. Любити свою справу також означає бути готовим проводити в турах більшість свят, вихідних і важливих днів, а не відпочивати вдома з сім’єю чи з друзями. Тому, щоб бути гідом, найперше потрібно мати в собі Любов: любов до туризму, любов до мандрівок, до постійного руху та до людей. Любити подорожі настільки, щоб бути “легким на підйом”, завжди готовим відправитись в дорогу. Врешті, всі гіди трохи волоцюги.

  2. Постійно вчитися та вдосконалюватися. Екскурсовод, як інфоцентр: знає та шукає відповіді на всі запитання туристів. І щоб бути “в курсі”, доводиться розвиватись і не стояти на місці. Адже потрібно не тільки багато знати, а й розуміти що, де і як сказати.  Та якщо попередній пункт, — “любити свою справу”, відповідає дійсності, то прагнення до самовдосконалення приходить автоматично. Хочеться дарувати більше якісних знань, продумувати всі моменти в організації подорожі, знаходити нові цікавинки та ділитись ними з туристами. Хочеться, щоб навіть турист, який вп’яте їде в один і той же тур, повернувся із “вау” ефектом, ніби вперше. Це процес, який затягує, і триває він постійно. Для систематичного навчання своїх працівників, туроператор “Відвідай” організовує курси гідів. Їх також можуть проходити всі, кого цікавить професія екскурсовод. На курсах майбутні фахівці туристичного супроводу дізнаються про всі складові успішної екскурсії: від шляхової інформації по маршруту, до акторської майстерності. Це чудова нагода зрозуміти як стати гідом та випробувати свої сили в цій нелегкій справі. Навчання поєднує в собі теорію та практику мандрівок. Воно підійде як для тих, кого тільки починає цікавити робота екскурсоводом, так і для тих, хто прагне підвищити кваліфікацію та здобути нові знання.
  3. Уважність і відповідальність. Не менш важливі риси, з якими пов‘язана робота гідом. Під час подорожі доводиться нести відповідальність за людей, ставитись до туристів з увагою та турботою. Працювати для якісного відпочинку інших. Гід відповідальний за фінанси, за дотримання часових рамок мандрівки, за комфорт та безпеку подорожі. Від відповідальності та уважності екскурсовода значною мірою залежить наскільки успішними будуть тури.
  4. Стресостійкість. Дорога — це завжди пригода. Зазвичай екскурсійні пригоди бувають позитивними та веселими, однак трапляються форс-мажори.
    В гіда повинно бути не лише плече – сильне і надійне, а й спина

    Несправність автобуса, повалені електростовпи чи дерева на дорозі, несприятливі погодні умови, затримки в часі через перекриті дороги або ж нескінченні затори — при кожному незвичайному чи надзвичайному випадку керівнику групи потрібно зберігати спокій і холодний розум. Не розгубитись і грамотно діяти в багатьох таких ситуаціях гідам “Відвідай” допомагають знання, отримані під час практичних занять з надання першої домедичної допомоги. Ці заняття включені в курси екскурсоводів туроператора “Відвідай”. Отож, щоб бути екскурсоводом, потрібно дійсно мати “сталеві нерви”, вміти виходити з різних ситуацій і попри будь-які обставини та настрій, завжди бути на позитиві і дарувати людям хороші емоції.

  5. Комунікабельність та красномовність. Поруч з любов’ю до своєї справи в гідів повинна бути любов до людей. Адже це робота з людьми і для них. Екскурсоводи вчаться знаходити підхід до кожного, налагоджувати дружні стосунки і зв’язки. Також, не секрет, що гідам доводиться багато говорити. Ефект розповіді залежить як від того що розповідати, так і від того як це робити: подача, манера, запас слів, темп голосу, обсяг викладеної інформації, — все має значення для успіху екскурсії. На щастя, красномовність — навик, що піддається тренуванню. Освоїти і розвинути його допомагають заняття з публічного виступу, а також заняття з акторської майстерності, що їх проходять майбутні гіди під час курсів фахівців туристичного супроводу “Відвідай”.

Отож гід — це не тільки робота.
Гід — це стиль життя!

“Та ми самі все подивимось” або “За що гідам платять гроші?”

Подорожі чудові в будь-якому вигляді: самостійні чи у супроводі екскурсовода. Але якщо одного разу ви вирішите зекономити і відправитись в мандрівку без гіда, то маєте ризик:

  • витратити багато часу і сил на організацію подорожі:

Житло, харчування, культурно-розважальна програма — все це потребує зусиль. В турі ж для вас застелять м’яку постіль, приготують колоритну локальну їжу. Вас відвезуть в місця з обкладинки туристичних журналів, де покажуть найкращі локації та розкажуть цікаві історії про них. Про все це попіклується гід. Як і про безпеку, комфорт та часові рамки мандрівки. А ваше завдання — ловити враження, емоції та насолоджуватись відпочинком.

У фахового гіда ВСЕ під контролем
  • заїхати не туди:

Отак, поїхали якось туристи релакснути і покупатися в термальних водах. Для відпочинку вибрали комплекс, про який закарпатці кажуть «маленько лакшері». Щоб добратись до нього, ввели в навігаторі відповідну назву: «Косино». Розчаруванням стало, коли розумна техніка привела їх до села Мукачівського району, де ніяких термальних джерел не було. А були вони за 50 км звідти, на території рекреаційно-оздоровчого комплексу “Косино”, біля села Косонь. А те Косино, до якого добрались герої нашої історії, ніякого стосунку до джерел термальної води не мало.
Інші туристи були більш обачними і, щоб потрапити до відомого гірськолижного курорту “Буковель”, ввели назву села, біля якого курорт знаходиться. І все було вірно. Але вони не врахували, що в Івано-Франківській області є ще одне село з такою ж назвою — Поляниця. Знаходиться воно майже за 200 км від курорт “Буковель”. Туди і проклав дорогу навігатор.
Ще одне розчарування чекало туристів, які вирушили в подорож на своєму авто, щоб споглядати красу Дністровського каньйону. До Дністра вони доїхали, однак на інший берег дістатись їм не вдалось, адже ні дороги, ні моста чи парому через річку вже давно на тому місці немає. Точніше є, але тільки на карті.
Туристи шукають паломницький центр в Зарваниці, що біля Золочева, коли насправді він розташований на Тернопільщині. Намагаються віднайти Підгорецький замок в Підгірцях на Стрийщині, а початок Медоборів в Підкамені на Рогатинщині. Хоча насправді ці об‘єкти знаходяться в Бродівському районі Львівської області.
От лише поодинокі приклади, які можуть додати драйву і пригод мандрам, але заберуть дорогоцінні ресурси. Щоб не блукати дорогами в жахливому стані, якими так полюбляють водити навігатори, та зберегти цілими авто і нервову систему, іноді краще довіритись професіоналам, які зможуть організувати будь-які тури в Карпати, Закарпаття, Поділля та інші регіони нашої країни.
Подорожуйте і кайфуйте разом з туроператором «Відвідай».

Найкраще рішення перед мандрівкою – придбати послуги гіда, який буде логістом Вашої подорожі
  • побувати в місцях, так і не дізнавшись про них:

Не лише середньовічні замки, але й звичайні на перший погляд міста та села бережуть свої незвичайні історії. І в подорожі ці історії мають здатність оживати. Адже гіди з радістю діляться ними з усіма охочими туристами. Це не просто матеріали з Вікіпедії чи з першої сторінки в пошуку Google. Це знання, здобуті тривалою працею людей. Щоб видати туристам найцікавіше, екскурсоводи проводять багато часу, вивчаючи збірки та монографії, досліджують архіви та знаходять секретні колись листування між очільниками різних імперій. Гіди здобувають знання також і в розмовах з людьми, які діляться своєю та народною мудрістю, легендами, казками. Це дійсно скарб. І цінність його більше усвідомлюєш, коли слухаєш розповідь на місці, з яким пов’язана та історія. Адже тоді можна не тільки “почути”, але й побачити, доторкнутись, провідчувати. Гіди дарують туристам усвідомленість, з якою краще сприймається колорит краю, стають зрозумілими традиції. З гідом навіть своє улюблене місце можна відкрити і полюбити заново.
Відвідайте наші популярні тури та переконайтесь у цьому самі!

Жодна енциклопедія не розкаже Вам так цікаво та захоплююче історію місця, в яке Ви потрапили, ніж гід

Хто ж такі гіди? Окрім того, що ми про них знаємо

Часто робота гідом виходить за межі звичайних уявлень про повноваження людей цієї професії.
Був у нас випадок, коли турист, спостерігаючи, як тендітна гідеса допомагала людям пройти вузьку ущелину в Скелях Довбуша, сказав: “ну у вас і професія, стільки всього доводиться робити і при цьому ще й постійно мати гарний вигляд”. І дійсно, окрім своїх прямих обов’язків організовувати подорожі та проводити екскурсії, гіду трапляється бувати:

  • психологом: вислухати, зрозуміти, порадити, підтримати;
  • тамадою: за допомогою гумору та харизми дарувати хороший настрій;
  • фотографом: знати найвигідніші ракурси на найкращих фотолокоціях і ділитись ними з туристами;
  • логістом: вести туди, куди не ведуть навігатори;
  • бухгалтером: рахувати гроші грамотно, щоб усі туристи залишилися ситі і з дахом над головою;
  • лікарем: рятувати розбиті колінки та незагоєні рани;
  • аніматором та артистом: розважати людей і бути зіркою для своїх туристів;
  • істориком, географом, біологом й узагалі багатопрофільним вченим: вміти, наприклад, пояснити, чому буйвол хоч і хлопчик, але дає молоко. (Це реальна історія, яка трапилась в нашому “Сиро-Винному турі Закарпаттям“).

Зрештою гід — це любляча матір, суворий батько і добрий друг для своїх туристів.
Отож, гіди та гідеси — справжні супермени і супервумен у світі туризму.
Дізнатися більше про екскурсоводів туристичного оператора “Відвідай” можна тут.

Запрошуємо в мандрівки з нашими кумедними, креативними та досвідченими гідами!
(Visited 2 479 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *