Якщо чани – то Лумшори!

Маленьке село Лумшори в Перечинському районі Закарпатської області збирає у себе в гостях людей із різних регіонів України, країн Європи та частин світу. І мандрують сюди найперше задля того, щоб спробувати на собі дію давньої та незвичної місцевої традиції відпочинку, оздоровлення та омолодження організму. Звісно, що мова йде про знамениті лумшорські чани, купання в яких подарує кожному досить цікавий досвід.

Туристи іноді жартують, що це справжня «репетиція пекла», хоча, разом із тим, Лумшори серед мандрівників здобули славу «закарпатського раю». Такі контрасти в назвах тут звичне діло, адже сама процедура купання передбачає протилежність: гаряча вода всередині чану та крижана у річці поруч, і в обидві доведеться зануритись, якщо хочете відчути повну палітру та глибину вражень. Жителі села дійсно знаються на ділі, так би мовити, «варіння туристів в чанах», ставляться до нього з любов’ю і невичерпною закарпатською гостинністю, – тоді після приїзду виникає враження, що господар садиби цілий день з самого ранку чекав на вас, і саме на вас!

Ви можете переконатись в цьому, спробувавши відпочинок в Лумшорах в наших турах:

Більше відповідних турів Ви можете знайти на нашому сайті у розділі “Чани в Карпатах“.

Теплий підхід до людей загалом вирізняє сферу туризму та гостинності Закарпаття і притаманний багатьом туристичним об’єктам в цьому регіоні, що не може не тішити. Напевно, велику роль в цьому відіграла добра і щира вдача людей, що тут мешкають, та шанування ними старовинних традицій чи не в кожному ремеслі. Стосується це і Лумшорів. В наш час майже усі тутешні господарі мають по кілька різних за розмірами чанів, які використовуються для купання. Такої концентрації не знайдете ніде. Але починалось все за довгі століття до того, як слова «чани» та «Лумшори» стали синонімами і в поєднанні створили справжній бренд туристичного Закарпаття.

Збірна “Відвідай” з сумо 🙂

Пропонуємо з’ясувати, що привело до такого розвитку справи в невеличкому селі та чому саме лумшорські чани – це жива легенда Карпатського краю, а також популярний вибір серед прихильників здорового способу життя та якісного відпочинку.

Коли вибираєте тури в Карпати, то зверніть увагу на:

У якому можна побачити на власні очі Лумшори та скупатися в них.

Три головні причини чому варто вибрати Лумшори:

  1. Унікальність: сірководнева вода. Тільки в Лумшорах у вас є можливість не лише із задоволенням відпочити, але й оздоровитись, омолодити шкіру, зміцнити імунітет, покращити роботу нервової системи та опорно-рухового апарату. Ці приємні бонуси доступні завдяки властивостям місцевих мінеральних вод сірководневого типу. Саме такою водою наповнюють в селі Лумшори чани. Тож поєднайте приємне з корисним!
  2. Природа: карпатський буковий ліс, джерельна річка поруч та чисте гірське повітря. В такому оточенні, не залежно від погоди, ефект від купання не тільки посилюється, але переходить на нових рівень – де має місце єднання зі світом природи. Це дає можливість почерпнути життєдайну та таку необхідну нам енергію, котра допомагає відновити баланс та біоритми власного тіла. Тож відчуйте себе в єдності із силами Землі!
  3. Традиції: найстаріші чани. Є так багато всього, чим славиться Закарпатський край! Одне зі знаменитих багатств цієї землі – численні джерела з мінералізованою водою, різною за складом і властивостями. Таких джерел по всьому Закарпатті назбиралось більше, аніж в будь-якій іншій області України. Тому-то здавна і використовували їх винахідливі люди по-різному. Ще до відкриття оздоровчих закарпатських термальних вод місцеві жителі влаштовували вдома незвичайні spa-процедури з підігрітою мінералізованою водою.
Справжній релакс у Лумшорських чанах

Тури в Закарпаття дуже подобаються туристам, якщо хочете побувати в найкращих термальних басейнах Закарпаття та Лумшорах, то запрошуємо в тур:

Зі слів місцевих людей знаємо, що первісно вони купалися в дерев’яних бочках, вода в яких ставала гарячою завдяки розпеченому камінню, котре одразу із вогнища кидали в бочку. І тільки згодом з’явились великі чавунні чани, в яких було зручно і воду нагрівати, і купатись. Старовинні чани в Лумшорах добре послужилися їх жителям та гостям, а деякі із них служать досі. Наприклад, найстаріший із тих, які ще використовують зараз, датується 1600 роком! Про це свідчить напис, вилитий на цьому чані.

Такий давній спосіб відпочинку і оздоровлення, хоч і був перерваний двома світовими війнами, все ж не відійшов у небуття, а дуже вдало відновився в Лумшорах, а згодом чани в Карпатах набули популярності по всьому регіоні. Будучи зовсім крихітним гірським селом (населення якого становить менше сотні людей), Лумшори Закарпаття перетворили в місцевість номер один, куди всі прямують задля купання в чанах.

Щоб ближче познайомитись з Карпатами, зверніть вашу увагу на наш дуже популярний тур із чанами:

Пропонуємо вам ближче познайомитись із сучасною технологію купання в чанах, чи то швидше «варіння». До вашої уваги урок туристичної кулінарії!

Як правильно «варитися» в чані, покроковий рецепт:

  1. Воду в чані потрібно нагріти до 35-40 градусів, в залежності від особливостей сприймання високої температури води тілом, яке буде в ньому «варитись».
  2. Додати у воду ароматних карпатських трав та пахучих квіточок до смаку (пункт 1 і 2 забезпечують організатори).
  3. Розігріти тіло, попередньо очистивши його від верхніх шарів одягу.
  4. Обережно опуститись в казан з підігрітою водою.
  5. Релаксуючи, «варитись» в чані на легкому або середньому вогні протягом 10-15 хв, потім опустити своє тіло в крижану воду річки Турички (протікає одразу біля купель).
  6. Щоб вогонь під чаном не згасав, не забувайте підкидати дрова! (Про це для вас теж подбають).
  7. Повторювати пункт п‘ять до повної готовності вашого тіла (на смак повинно бути, як відчуття повного блаженства).
Ніщо так не освіжає, як момент занурення у гірську річку

Вуаля! Бон апетіт! І будьте здорові 😉

І якщо таким жартівливим рецептом ми таки дійсно нагнали вам апетиту – згадаємо, що не тільки славнозвісні чани Лумшори можуть презентувати туристам, тут ви матимете чудову нагоду скуштувати смачно приготовлену місцеву річкову форель, яка живе тільки в найчистіших гірських річках; випити заспокійливого трав’яного карпатського чаю зі смаколиками.

А якщо матимете ще трохи часу в запасі – обов’язково помилуйтесь красою водоспадів, що течуть недалеко від села. Тоді стреси та недуги остаточно покинуть ваше тіло і душу, звільнивши місце для нової життєвої енергії!

Спробувати на собі ефект від купання в чанах і не тільки можна відвідавши такі наші тури:

Більше відповідних турів Ви можете знайти на нашому сайті у розділі “Чани в Карпатах“.

(Visited 17 111 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *