Зимовий відпочинок в Карпатах: занурення у казку

Зима – не час сидіти вдома. Хтось вважає цю пору сірою та похмурою, проте, можливо, ви ще не віднайшли свій туристичний маршрут? Подорожі завжди додають життю нових барв. А зимовий відпочинок в Карпатах – це яскраві емоції та враження. Чарівні гірські краєвиди, традиційні частування, історичні пам’ятки, термальний відпочинок та краса природи – Закарпаття щедро розкриває свої обійми, даючи кожному можливість віднайти щось своє.

6 порад щодо того, що треба встигнути зробити під час зимового відпочинку в Карпатах

1. Побачити унікальну пам’ятку давньоруської архітектури – Тустань

Поблизу села Урич, що на південь від міста Борислава, в Східних Бескидах розташований унікальний в своєму роді об’єкт – давньоруський наскельний комплекс Тустань, – середньовічна наскельна фортеця-град і митниця ІХ—ХVІ сторіччя.

Державний історико-культурний заповідник “Тустань” у с. Урич

Колись Тустань була оборонним та адміністративним центром, а також митним пунктом на важливому соляному шляху, який йшов з Дрогобича до Закарпаття та Західної Європи. Потім час перекреслив кордони держав, Тустань втратила своє значення й була полишена напризволяще. Сьогодні тут можна побачити рештки муру, коридори, сходи, печери, склепіння та криниці. Разом з Урицькими скелями Тустань включена до складу Державного історико-культурного заповідника. І однозначно варта уваги мандрівників!
Чудова ідея для короткого уікенду з сім’єю – відвідати фортецю Тустань під час одноденного зимового туру «Карпати на 1 день + SPA».

Можливо Вас також зацікавить відпочинок в Карпатах

2. Дозволити собі термальну розкіш в Косино

Ми відчуваємо себе трохи щасливішими, коли дбаємо про себе. Дозвольте собі невеличку розкіш – термальні басейни, якими так багате Закарпаття. Відпочинок в Закарпатті зимою складно уявити без термальних ванн. Ні для кого не секрет, що перебування в гарячій мінеральній воді сприятливо впливає на шкіру та на весь організм в цілому: пори очищуються, а тіло наповнюється здоров’ям.
Куди відправитись на терми? Беріть керунок на Берегово – невелике закарпатське містечко, яке славиться на всю Україну своїми термальними джерелами. Відвідайте «Термальні води Косино» – супер-сучасний відпочинковий комплекс, який має 5 басейнів та 7 саун. Вода в басейнах унікальна за складом та хімічними властивостями. Особливо мальовничим є пейзаж довкола, адже термальний комплекс розташований серед дубового гаю. Бажаєте поїхати на один день в Косино? Тоді цей тур для Вас: “Замок Паланок, Косино і вино

Відпочинковий комплекс “Термальні води Косино”

Також в Берегово є ще одне комфортне місце, яке буде ідеальним, зокрема, для відпочинку з дітьми, адже на його території знаходиться єдиний в Україні критий термальний басейн. Це відпочинковий комплекс «Жайворонок». Вода в цьому комплексі має унікальні оздоровчі та лікувальні властивості. Такий ефект досягається за рахунок того, що басейни заповнюються природною мінеральною водою безпосередньо з термальних свердловин. Скупатись в цьому басейні можна під час туру «10 родзинок Закарпаття ».

Берегове. Термальний басейн “Жайворонок”
Термальний басейн "Жайворонок" (фото Andy-pix)
Термальний басейн “Жайворонок” (фото Andy-pix)

Окрім Косино та «Жайворонка», можна відвідати відпочинковий комплекс «Золота гора», що неподалік від Ужгорода. Комплекс складається з чотирьох сучасних басейнів, два з яких в приміщенні й три – на відкритому повітрі, температура води в них становить 29-39 градусів. Вода є надзвичайно корисною і за своїм складом схожа на термальні води найкращих курортів Франції, Німеччини та Чехії.

Термальний комплекс “Золота гора”
Термальний комплекс “Золота гора”

Зануритись в зимовий спа-відпочинок в Карпатах — одна з цілей 2023 року! Тож не гайте часу та обирайте зимові тури на Закарпаття на ваш смак:

3. Лижі! Та гуцульський фольклор в Буковелі

Відпочинок в Буковелі зимою. Лижний курорт Буковель

Відпочинок в Карпатах зимою та лижні тури — поняття, які важко уявити один без одного. Що може подарувати порцію адреналіну та яскравих емоцій, як не гірський спуск? Або ж катання на сноуборді, яке стає все більш популярним в Україні. А потім – теплий релакс з горнятком чаю чи глінтвейну з мальовничим видом на сніжні вершини. Ідеально! Їхати на лижі можна як з дітьми, влаштувавши собі сімейний відпочинок, так і самостійно, щоб відпочити й трохи переключитися від міського поспіху та справ.

Панорама курорту Буковель. Карпати взимку

Буковель традиційно пропонує активний лижний відпочинок та якісний сервіс. Але й не тільки лижі! Окрім катання, можна долучитись до численних екскурсій, аби познайомитись з культурою одного з найцікавіших етносів світу – гуцулів. Можна відвідати музей «Гуцульщина», який знаходиться в Коломиї.

Не менш цікавою є Верховина, де можна поселитись в справжні гуцульські садиби, відвідати музей «Тіні забутих предків» та влаштувати собі фотосесію в гуцульському одязі.

Музей “Тіні забутих предків”

Також цікавим для відвідування є музей музичних інструментів Романа Кумлика. Музей відкрився 7 січня 2000 року і знаходиться у родинному будинку. Господар збирав матеріали протягом 30 років. Це — предмети побуту, давній гуцульський одяг, знаряддя праці, грошові знаки різних часів та багато цікавого про життя гуцулів. Особливою гордістю музею є колекція музичних інструментів.

Гра на трембіті в музеї побуту та музичних інструментів ім. Романа Кумлика
Гра на трембіті в музеї побуту та музичних інструментів ім. Романа Кумлика
Музей народних інструментів ім. Романа Кумлика

Ще не знаєте, куди поїхати в Карпати зимою? Пропонуємо вам такі гірськолижні тури:

4. Відвідати старовинні палаци та замки

Зимові Карпати – це не лише лижі та термальні басейни, але й цікаві екскурсії. Наприклад, до замків та палаців, яких у Закарпатті чимало. Один з найгарніших та найромантичніших – палац графів Шенборнів, розташований серед мальовничих карпатських гір. Замок має так звану астрономічну структуру: тут 365 вікон (відповідає кількості днів у році), 52 кімнати (за кількістю тижнів), а також 12 входів (як місяців у році). Зверніть увагу на ставок в саду перед палацом: його обриси за задумом власника парку мали умовно відтворювати карту Австро-Угорської імперії. Палац Шенборнів входить у топ-10 найгарніших в Україні.

Мисливський палац графів Шенборнів

Інший відомий замок – Паланок, розташований на вулканічній горі. В минулому це найпотужніша фортеця в Україні, споруджена в XIV ст. князем Федором Корятовичем й овіяна героїчною славою завдяки княгині Ілоні Зріні.

Найпотужніша фортеця в Україні – замок Паланок

Фортеця виглядає як каскад терас з різноманітними спорудами – стінами, баштами, будинками – та складається з трьох частин: Верхнього, Середнього та Нижнього замків. Всередині знаходиться велика експозиція історичного музею, картинна галерея та художній салон.

Мукачівський замок “Паланок” є однією з п’яти фортець у Європі, які ніколи не були взяті штурмом.

Замки чекають на вас під час турів:

Кожен з цих турів чудово підійде як для зимового сімейного відпочинку разом з дітьми, так і для романтичної подорожі з коханою людиною.

5. Побувати на оленячій фермі в с. Іза

Село Іза – справжня столиця лозоплетіння на Закарпатті. Лозоплетінням тут займалися з давніх-давен, з роками цей промисел удосконалювався і набував популярності. В селі можна придбати різні сувеніри з лози, від простих ужиткових до справжніх витворів мистецтва. Тут можна знайти плетені кошики, меблі, абажури, вази, будиночки для тварин та багато іншого. За бажанням виготовляються речі на замовлення.

с. Іза – столиця лозоплетіння України
Оленяча ферма в с. Іза (фото Іван Кміть)
Оленяча ферма в с. Іза (фото Іван Кміть)

Інша цікавинка, яка особливо буде до вподоби дітям – єдина в Україні ферма з розведення плямистих оленів, що розташована неподалік від Ізи. Територія ферми займає близько 60 гектар, на якій випасається 150 оленів. Дивитись на оленів можна, правда, тільки через паркан, зате годувати дозволяється просто з рук, тож не забудьте купити улюблені ласощі оленів – сухарі.

Запрошуємо побачити оленів та насолодитись зимовим відпочинком в Карпатах під час турів:

6. Посмакувати найкращим сиром в “Селиській сироварні”

Закарпаття – це не лише край вина. Не менше воно славиться своїм сиром! Для сирної дегустації прямуємо в с. Нижнє Селище, яке знаходиться в мальовничому місці передгір’я Карпат за 15 кілометрів на північний схід від районного центру – міста Хуст.

«Селиська сироварня» в с. Нижнє Селище

Сьогодні «Селиська сироварня» виготовляє три сорти сиру: «Селиський», «Хуст», «Нарцис Карпат». В сироварні проводять цікаву екскурсію спочатку на виробництві, а потім в підвалі, де гостей також чекає смачна дегустація та келих закарпатського вина. По закінченню екскурсії кожен має змогу придбати сир, який найбільше припав до смаку.

Дегустація сиру на сироварні

Смакувати сиром і не тільки можна обравши зимовий «Сиро-Винний тур Закарпаттям».

Також в Ізі знаходиться ще одне сирне підприємство – сироварня «Бараново», яка пропонує 15 видів молочної продукції та чотири різновиди ковбас власного виробництва. Деякі з виробів виготовляються за особливою рецептурою, якої немає в жодній сироварні України. Ви можете відвідати це місце під час зимового туру «10 родзинок Закарпаття».

І ще одна цікавинка: неподалік виноградівської Чорної гори розташована ферма «Карпатський буйвіл». Зараз на фермі є понад 30 карпатських буйволів за якими можна спостерігати, а також скуштувати й купити різні сорти буйволячого та овечого сиру.

Буйволята на фермі “Карпатський буйвіл”
Дегустація сиру на буйволячій фермі у м. Виноградів

Відвідати ферму та поласувати буйволячим сиром можна під час турів:

Для тих, хто бажає все й одразу – комплексний зимовий тур зі Львова  «6 днів у зимових Карпатах», з відвідуванням замків, дегустацією сирів та релаксом в термальних басейнах. Чудова нагода зібратись з друзями чи зі сім’єю і влаштувати собі зимовий відпочинок серед мальовничих гір.

Відкрийте для себе багатогранність зимових Карпат, відвідавши наші зимові тури.

Чарівних вам подорожей!

(Visited 7 405 times, 6 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *