Селфі із зубрами

Побачити диких зубрів в лісі, за кілька метрів від себе, а не у клітці в зоопарку. Таке можливо? Так, у новому турі «У Карпати до зубрів + SPA» від туроператора «Відвідай».

– Нічого ж собі! Без жодної огорожі, зовсім поруч, прямо перед нами! Це ж живі, справжні зубри стоять!, – захоплено вигукують туристи.

Можливо Вас також зацікавить відпочинок в Карпатах

Здивування, захоплення і навіть деякий переляк – суміш почуттів, які переповнюють водночас, коли втрапляємо на простору галявину, де нас зустрічають зубри. Справжнісінькі. Ціле стадо цих могутніх тварин віднедавна знову оселилося в «Сколівських Бескидах». От так от просто на лісовій галявині більше двох десятків величезних диких биків з могутньою шиєю та круто вигнутими рогами мирно жують капусту і моркву, і трохи з острахом спостерігають за туристами. А туристи в свою чергу фотографують цих статних мешканців Майданського лісництва. У цей момент кожного присутнього переповнюють неймовірні відчуття, немов перемістився крізь століття в машині часу в дику природу.

Лісники розповідають, що ці могутні тварини люблять увагу, фотографуватись  і добре попоїсти.

Побачити зубрів є нагода лише в холодну пору року, коли вони приходять з лісу на спеціальний майданчик, де їх підгодовують. Зубри смакують сіном, соломою, буряками, капустою, хлібними висівками, зерном. Влітку вони шукатимуть собі їжу самостійно. Полюбляють соковиту траву і пагони молодих дерев.

Цікаві факти

  • Зубр – найбільший звір, який живе на території України. Також це найбільший ссавець в Європі.
  • Його маса може перевищувати 1 тонну, а висота самця в холці сягає 2 м.
  • Тривалість життя – 27 років.
  • У минулому зубри були поширені на всьому європейському континенті, за винятком деяких районів Іспанії, Італії та північної Скандинавії.

Зубри в Україні

На території України зубри жили до кінця XVII ст, але їх беззастережно знищували на облавних полюваннях. Відтак ці тварини опинилися на грані вимирання, на них чекала доля мамонтів. Відтоді в Україні їх не стало.

На початку ХХ століття, 1902 року, зубрів завезли в Асканію-Нову. Згодом, у 1913 році – у царські мисливські угіддя в Криму (нині Кримський природний заповідник). Але обидві групи цих тварин загинули під час громадянської війни. Така ж доля спіткала під час Другої світової війни зубрів, завезених у Крим 1937 року.

Наступну сторінку історії зубрів на території України датують 1965 роком. У природних умовах утримуються 10 популяцій та груп (Волинська, Київська, Чернігівська, Сумська, Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька та Вінницька області). Того ж року зубри повернулися у свої карпатські володіння. Навесні 1965 року на Львівщину завезли першу групу звірів – 10 голів біловезько-кавказької лінії, яких оселили поблизу с. Коростів. Частина з них виродилася, частину знищили браконьєри… Та завдяки скрупульозній праці спеціалістів мисливського господарства вдається повернути цих тварин у дику природу. В межах України чисельність зубра вже становить майже 250 особин.

Німецько-австрійський слід зубрів у «Сколівських Бескидах»

Однією з найуспішніших природоохоронних програм, що діють у Національному природному парку «Сколівські Бескиди» є програма «Поновлення популяції зубрів у Майданському лісництві». Вона була затверджена Державним комітетом лісового господарства України та Міністерством охорони навколишнього природного середовища 2007 р.

В межах цієї програми 2009 року у вольєр Майданського лісництва завезено 6 особин зубра з парку диких тварин Гера (Німеччина), як гуманітарний вантаж. Згодом їх випустили в природу. Наступного року їхню компанію поповнили ще 5 особин зубра з Національного парку «Баварський ліс» (Німеччина) та центру відновлення тварин «Маршфельдські замки» (Австрія). Тварини сформували стадо, яке уже має приплід. На сьогодні тут чисельність зубрів налічує 33 особини, 5 з них народилося торік.

За ними ведеться постійний контроль з боку науковців, ветеринарів, лісників, а віднедавна ще й з боку туристів.

Як живуть зубри

Ці тварини тримаються стадами або невеликими сім’ями, зазвичай до 50 особин. Живляться листям і травою, пагонами і гілками дерев та чагарників, корою, а також сіном.

Старі самці живуть поодинці і пристають до гурту лише під час розмноження. Цей період настає у серпні-вересні.

Статевої зрілості тварини досягають у 2-3 річному віці. Раз на рік після 9-місячної вагітності самка народжує одне, рідко двоє малят.

Цей вид тварин занесено до Червоної книги України (1991), Червоної книги МСОП та Європейського Червоного списку (1991).

Полювання на зубра заборонено з 1923 р., відстріл тварин провадиться лише з метою селекції за спеціальним дозволом.

Серед головних причин їх смертності є хвороби та зіткнення з транспортними засобами.

Дорога в гості до зубрів

Побачити цих величних тварин можна в одному з нових турів «У Карпати до зубрів + SPA».

Ранковий старт від вокзалу і переїзд автобусом зі Львова в напрямку Східниці, далі – до Майдану.

Врешті дорога для автобуса закінчується і у вас буде нагода з вітерцем проїхатися на універсальних карпатських всюдиходах марки ГАЗ або ЗІЛ, що доставляють туристів на лісову галявину. Зубри приходять сюди перекусити, а заодно і похизуватися перед фотокамерами.

Крім селфі з зубрами і фото неймовірних карпатських панорам, у цьому турі ви побачите залишки доменної печі (1814р.) та костел (1938р.), що у селі Майдан, побуваєте у музеях колишньої нафтової столиці Галичини – м. Борислава, а на завершення – релакс у SPA-центрі.

Такий насичений враженнями тур вихідного дня можна замовити тут.

(Visited 620 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *