12+1 сироварня Львівщини

На противагу сирам великих виробників у Львові та області все частіше з’являються крафтові сири. Вони дорожчі, але натуральні: без жирів рослинного походження і без “хімії”. Попит на такі сири перевищує пропозицію, тож сімейні сироварні розвивають виробництво і пропонують все більший асортимент продукції. Крім того, такі сироварні здебільшого відкриті для відвідувачів, і проводять для своїх гостей екскурсії та дегустації. Колектив туроператора “Відвідай” пропонує Вашій увазі найкращі сироварні Львівщини та запрошує вас посмакувати сирами більшості з них під час своїх сирних мандрівок.

Карпатська Сироварня Комарницьких

У самому центрі бойківських верховин – селищі Бориня Турківського району родина Комарницьких відроджує сирні традиції краю. Адже колись це село було відоме своїми сирами на всю Європу завдяки німецьким колоністам, які виготовляли і возили сир з Борині у Відень, Прагу і Париж. Тепер на бойківські сири запрошують Богдан і Наталя Комарницькі. Вони виготовляють “живий” сир “Бойківський” та їдку бринзу. Як розповів Богдан Комарницький, виготовляти “живий” сир навчили його хлопці з Закарпаття, які своєю чергою навчалися у сироварів Швейцарії. “Цей сир смачний, поживний і не містить консервантів,” – розповів Богдан Комарницький. Він радить виготовляти сир самостійно. Але для цього треба мати як мінімум багато молока. На кілограм “живого” сиру, який виготовляють сировари Комарницькі, потрібно 11-12 літрів молока, а ще потрібно закваску, форму для сиру, термометр, марлю, дощечки… і багато часу, скрупульозності і натхнення. Якщо у вас цього нема, а “живого” бойківського сиру хочеться, тоді запрошуємо вас на екскурсію “До бойків на сир”.
Контакти: Львівська обл., Турківський р-н., с. Бориня, карпатська сироварня Комарницьких, +38-(097)-497-32-33, https://www.facebook.com/bogdan.komarnits

Карпатська Сироварня Комарницьких
Карпатська Сироварня Комарницьких

Можливо Вас зацікавлять Гастрономічні тури

Сироварня “Лепта”

Львівська сироварня “Лепта” заснована у 2015 році. Вона спеціалізується на виготовленні адигейського сиру: класичного і з зеленню. Роблять їх з коров’ячого молока. Цей сир м’який та ніжний. “Він корисний, свіжий і простий у приготуванні,” – кажуть у “Лепті”. Це ідеальне доповнення до ранкової кави. І придбати його можна у мережах “Дідо”, “Еко-лавка”, а також на ринку “Провесінь” та в магазині “Глечик” у Винниках. Крім того, “Лепта” доставляє продукцію по Львову без посередників і без плати за доставку.
Контакти: Львівська обл., Пустомитівський р-н., с. Борщовичі, сироварня “Лепта”, +38-(098)-676-82-53, https://www.facebook.com/LEPTA777

Сир із сироварні “Лепта”
Сир із сироварні “Лепта”

Сироварня “Наші кізоньки”

Поблизу Брюхович на хуторі Гамулець (село Малі Грибовичі) розташована міні-сироварня “Наші кізоньки”, де з молока 7 кіз господиня виготовляє м’які та витримані сири. “Виготовленням сирів зацікавилась, коли була Польщі. Там поспілкувалась з фермером, і так захопилась ідеєю сироваріння, що почала вчитись тій справі. Самотужки, завдяки інтернету, і кропітким спробам у мене все почало вдавалося. Не було такого, як то кажуть, багато невдалих спроб”, – зізнається пані Леся. Вона уже три роки робить сири: як м’які, так і тверді. “У є мене сир брі з тритижневою витримкою, а є й тверді сири, які я покриваю воском”, – розповідає господиня. Вона робить і солодкуваті сири, і гостренькі… Є з помідорами, чорним кмином, паприкою, гарбузовим насінням… Пані Леся дуже хоче, щоб інші теж захопилися сироварінням і готова ділитися своїми знаннями з усіма охочими. “Сироваріння – то дуже цікаво!” – переконує господиня, яка не лише сиром вміє дивувати. Вона й смачне морозиво з козячого молока готує, і натуральне мило варить, і святкові прикраси робить. Відвідайте козячу ферму “Наші кізоньки” разом з нами у мандрівці “Принади Брюхович”.
Контакти: Львівська обл., с. Брюховичі – с. Малі Грибовичі (на межі), сироварня “Наші кізоньки”, +38-(097)-940-17-41, https://www.facebook.com/profile.php?id=100002004514592

Сироварня “Наші кізоньки”
Сироварня “Наші кізоньки”

Сироварня “Чесний сир”

Сироварня “Чесний сир” заснована у 2015 році і знаходиться у мальовничому надсянському селі Вовчухи Городороцькому районі. Екологічно чисте незбиране молоко для сирів береться із перевіреного фермерського господарства і за сімейними рецептами, які передавалися з покоління в покоління виготовляються чесні сири за оригінальною рецептурою. Основні сири, які виготовляє сироварня: класична та росольна бринза, моцарела, гауда, пармезан, адигейський, сулугуні. Сири продаються у супермаркетах “Кумпель”, “Дідо”, привокзальний ринок та споживаються в багатьох ресторанах Львова. Власник сироварні Остап Сенчина завжди слідкує, щоб продукція була свіжа, смачна, корисна та чесна.
Контакти: Львівська обл., Городоцький р-н., с. Вовчухи, сироварня “Чесний сир”, +38-(063)-050-00-26, https://www.facebook.com/chesnyj.syr

Сироварня “Чесний сир”
Сироварня “Чесний сир”

Козяча Ферма Елізи (Fromages d’Elise)

“Найкращий сир – з молока щасливих кіз!” – це кредо сировара Бернара Вілема. Він бельгієць, який живе і працює на Львівщині. У селі Дмитровичі, що за 50 км від Львова, Бернар Вілея у 2009 році заснував першу в Україні органічну козину ферму. Кози там щасливі. Вони не на ланцюгах, їх заборонено бити і кричати на них теж не можна. “Менше стресу – кращий сир,” – переконаний власник ферми. Він має майже тисячу кіз, з молока яких виготовляють сири: “Дмитров’єн”, “Кроттен”, “Сігалон”, традиційний “Бюш”, “Томет” з річною витримкою, “Том” з піврічною витримкою, легку “Рікоту” та “Десертний”.
Продукцію ферми Елізи можна побачити у супермаркетах, на фестивалях та у ресторанах. Якщо Ви для себе ще не відкрили козині сири, завітайте на ферму Елізи. У мальовничих Дмитровичах Вас чекають теплий прийом, смачна дегустація і милі тваринки під час нашої мандрівки “Вишневий міст”.
Контакти: Львівська обл., Мостиський р-н., с. Дмитровичі, фермерське господарство “Шеврет”, +38-(067)-673-49-70, http://chevrette.com.ua

Козяча Ферма Елізи (Fromages d’Elise)
Козяча Ферма Елізи (Fromages d’Elise)

Сироварня “Козуля”

З 2014 року у селі Коросне Перемишлянського району на базі фермерського господарства “Коза-дереза” працює сімейна сироварня “Козуля”. Там виготовляють сири з овечого, козячого і коров’ячого молока. Загальний асортимент – до 20 видів сирів м’якої, твердої і напівтвердої груп.
З “бестселерів” – це сир “Велетень”, козячий сир “Валок” і твердий овечий “Цуркан” річної витримки.
Сироварня “Козуля” є виробничим напрямком компанії “Сирні мандри”. Тож продукцію сироварні можна придбати в крамницях “Сирні мандри”(Львів) або на сайті компанії.
А вже скоро сироварня прийматиме організовані групи туристів. Влітку цього року в сироварні планують відкрити дегустаційну альтанку. Тож охочі зможуть помилуватися альпійськими козами та ознайомитися з крафтовими ремісничими сирами.
Контакти: Львівська обл., Перемишлянський р-н., с. Коросне, Фермерське господарство “Коза-дереза” http://cheesemandry.com

Сироварня “Козуля”
Сироварня “Козуля”

Фермерське господарство “Лелик”

За 18 км від Львова у мальовничому селищі Куликів, що в Жовківському районі, можна побачити багато чорно-білих корів. Тут, у фермерському господарстві “Лелик”, заснованому ще у 1991 році, живе 200 корів української чорно-рябої породи. З молока цих корів виготовляють домашній сир (творог) та бринзу. “Твердих сирів ще не робили, але плануємо, – каже власник фермерського господарства Петро Лелик, і додає: окрім сиру, виготовляємо кефір, йогурт, масло, сметану, і звичайно, молоко”. Ця продукція представлена на ринку “Шувар”, а також у магазинах “Дідо”, “Із села” та “Сирна казка”. “Проблем зі збутом немає”, – зізнається Петро Лелик. Він радий відвідувачам, тому запрошуємо оглянути його господарство та скуштувати продукцію у нашій мандрівці “Ковбасний шлях”.
Контакти: Львівська обл., Жовківський р-н., с. Куликів, фермерське господарство “Лелик”, +38-(067)-716-00-57, +38-(050)- 661-71-40, http://lelyk.com

Сир із фермерського господарства “Лелик”
Сир із фермерського господарства “Лелик”

Фермерське господарство “Меринос-Захід”

Фермерське господарство “Меринос-Захід”, розташоване у Дрогобицькому районі, має найбільшу отару племінних овець європейських порід в Східній Європі – 3500 особин. Їх тримають на трьох фермах: у селах Летня, Почаєвичі, Залужани. В останньому, крім овець, є ще 45 кіз, з молока яких виготовляють сири: “Халумі”, “Брі”, “Будз”, “Бойківський” та “Горган”. У крамницях їх не продають. Проте усі ці сири можна скуштувати у селі Летня, де для туристів проводять екскурсію та дегустацію. При чому дегустацію не лише сирів, а й натуральних ягідних наливок, а їх тут більше, ніж сирів – майже 20: ожина, смородина, полуниця, вишня, малина… “Екскурсія з дегустацією, яка триває до 2 год, обійдеться у 80 грн.,” – розповіли у фермерському господарстві, і додали, що чекають на групи туристів у будь-який день.
Контакти: Львівська обл., Дрогобицький р-н., с. Летня, фермерське господарство “Меринос-Захід”, +38-(097)-164-15-13.

Фермерське господарство “Меринос-Захід”
Фермерське господарство “Меринос-Захід”

Міні-ферма “З гарбузового раю”

У селі Мальованка Городоцького району розташована домашня міні-ферма “З гарбузового раю”. Тут вирощують птахів, кролів та свиней; роблять закрутки і виготовляють сири: фету, дитячу сиркову масу, кроттен, камамбер та авторські. “Фету маринуємо в олії на травах, з сиркової маси виготовляємо сирки в шоколаді (використовуємо натуральний чорний шоколад),” – розповіли на фермі. Там кажуть, що для себе сир варять давно. А ділитись з людьми почали два роки тому. “Спочатку вчились з книжок, інтернету. Багато пробували, експериментували. Минулого року переймали досвід сироваріння у Хорватії,” – розповіло молоде подружжя Ігоря та Соломії Братах. Тепер вони працюють над покращенням свого “Гарбузового раю” – роблять ремонт і збільшують виробничі потужності. Тож ближче до літа планують мати близько десяти видів сиру у різних варіаціях. Смаколики “З гарбузового раю” можна замовити на сторінці у Фейсбуці, а також придбати у мережі “Із села”, де представлена фета та сирні солодощі цієї міні-ферми. А невдовзі можна буде побачити на власні очі, як виглядає “Гарбузовий рай”. Коли фермери закінчать усі приготування, тут чекатимуть гостей.
Контакти: Львівська обл., Городоцький р-н., с. Мальованка, міні-ферма “З гарбузового раю”, +38-(098)-050-01-03, https://www.facebook.com/garbuzovyjraj

Міні-ферма “З гарбузового раю”
Міні-ферма “З гарбузового раю”

Крафтова сироварня “Еко-ґазда”

Заснована у 2016 році, сироварня “Еко-ґазда” розташована у с. Нижнє Гусне Турківського району. Вона спеціалізується на виготовленні сиру з коров’ячого молока. Власної ферми “Еко-ґазда” наразі не має. Тож сировину закуповує в місцевого населення. Це дає можливість селянам заробити. А сироварня зі свого боку забезпечує контроль якості. Молоко перевіряють і в точках збору, і безпосередньо на виробництві. До речі, роблять сир вручну. “Секрет смаку в запашному молоці без домішок і добавок”, – кажуть у сироварні. Там виготовляють здебільшого молоді розсольні сири. “Еко-ґазда” пропонує сулугуні, скаморцу, ґазду, моцарелу, рікоту і три види гуснянського.
У Львові сири “Еко-ґазди” можна придбати на ринках “Шувар”, “Добробут”, “Народний”, а також у мережах “Сирні мандри”, “Дідо”, “Із села”, “Сирна казка” та у “Фермерській крамничці”.
Контакти: Львівська обл., Турківський р-н., с. Нижнє Гусне, сироварня “Еко-ґазда”, +38-(067)-332-72-37, +38-(050)-276-55-55, https://tuca.com.ua/tzov-eko-gazda

Крафтова сироварня “Еко-ґазда”
Крафтова сироварня “Еко-ґазда”

Сироварня “Джерсей”

Сироварня “Джерсей”, яка запрацювала у жовтні 2013 року, часто експериментує, постійно вдосконалюється та впевнено розвивається. Засновниця сироварні – Вікторія Книш. Вона здобула дві освіти – юриста і програміста, проте знайшла себе у сирному бізнесі. Її дітище – “Джерсей” – назване на честь молочної породи корів, виведеної в Англії на острові Джерсі. Саме представники джерсейської породи живуть у селі Селисько Пустомитівського району. Ці корови дають жирне молоко – до 9%. З нього на сироварні, що поруч з фермою, роблять як молоді сири (“Писанка”, “Прем’єра”, “Грушка”, “Швейк”, “Батяр”), так і витримані (“Золоте руно”, “Янош”, “Том” та “Еней”). Є в асортименті й сир з блакитною цвіллю “Волошка”. Аби дійти до такого асортименту Вікторія Книш вчилася у сироварів Польщі, Словаччини, Франції. Навчання та експерименти на сироварні продовжуються, тож і асортимент розширюватиметься, але сироварня працює не лише над розширенням асортименту, а й над збільшенням обсягів виробництва.
Ознайомитись з продукцією сироварні “Джерсей” можна у Львові в мережі магазинів “Сирні мандри” та на верхньому “Шуварі”, де у 2017 році сироварня відкрила свій перший магазин “Джерсей”.
Крім того, сироварня розпочала будівництво дегустаційного залу. Тож невдовзі “Джерсей” прийматиме туристів.
Контакти: Львівська обл., Пустомитівський р-н., с. Селисько.
https://www.facebook.com/Джерсей-Львівська-Сироварня-217442685257491/

Сироварня “Джерсей”
Сироварня “Джерсей”

Крафтова сироварня “Голиця”

Сироварня “Голиця” розташована у гірській місцевості. Тож і сироварню та сири, які там виготовляють названо на честь гори – Голиця. Працює сироварня при козячій міні-фермі “Дві Катерини”, що у с. Тухля Сколівського району. “Голиця” – не тільки місце, де народжується сир, а місце відвідування туристів. Тут можна побачити старі бойківські стайні і стодоли, де живуть 40 кіз, а також скуштувати козячі сири: копчений “Голиця” і м’який сир двотижневої витримки “Голиця”, а також бриндзу, виготовлену за автентичною карпатською технологією з витримкою від 0,5 до 2 років. Ця бриндза солона, гостра і зі специфічним різким запахом. “Вона викликала у наших відвідувачів великий інтерес”, – повідомила пані Катерина, і додала, що в сироварні є також звичайний будз. “У планах сироварні виготовлення маринованого сиру з карпатськими травами: материнкою, чебрецем, деревієм та сниттю,” – ділиться Катерина Лісова. Вона переселенка. Народилась і виросла в Алчевську, тож на тваринництві не зналась. Але травма у 2010 році, після якої пані Катерина заново вчилася ходити, перевернула її життя. Відтоді Катерина Лісова зблизилась з природою. А після другого виклику – початку війни, пані Катерина оселилась у Карпатах. Тепер мешканка Тухлі, яка закохалась у гори, каже, що ніде з Карпат не поїде. Вона вірить у розвиток сироварні та міні-ферми, і з радістю чекає на відвідувачів, яким проведе екскурсію і запропонує дегустацію під час мандрівки “Стежками Захара Беркута”.
Контакти: Львівська обл., Сколівський р-н., с. Тухля, козяча міні-ферма “Дві Катерини”, +38-(096)-718-13-39, https://www.facebook.com/Козяча-ферма-Двох-Катерин-779148272267311/

Крафтова сироварня “Голиця”
Крафтова сироварня “Голиця”

Фермерське господарство “Мукко”

“Мукко” – то молодий (з 2015-го), але потужний і амбітний проект, який за два роки з часу заснування встиг вийти на всеукраїнський ринок. Власник – Назар Кміть, у минулому – футболіст, грав у складі молодіжної збірної України, а тепер – перспективний фермер. У селах поблизу Стрия, він має козину, коров’ячу ферми, молокопереробний завод і сироварню. Доїння на фермі “Мукко” автоматизоване, технологія визрівання сирів – професійна, рецепти – голландські. Відтак, сири якісні. Їх можна придбати у малих магазинах, у супермаркетах (“Рукавичка”, “Арсен”, “Сільпо”), а також у мережі маркетів “Winetime”. А можна приїхати в с. Угерсько і на власні очі побачити царство сиру, скуштувати все, що запропонують і придбати те, що смакує найкраще. Запрошуємо на екскурсію до сироварні у найближчих наших турах.
Контакти: Львівська обл., Стрийський р-н., с. Угерсько, Молочна ферма Прикарпаття “Мукко”, +38-(068)-605-85-51, http://mykko.com.ua

Фермерське господарство “Мукко”
Фермерське господарство “Мукко”

Ну що ж гайда в мандри? Щоб посмакувати смачними і екологічно чистими сирами, які готують найкращі сировари Львівщини, а туроператор “Відвідай” допоможе Вам у цьому (www.vidviday.ua)

(Visited 10 396 times, 3 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *