Манявський скит і водоспад

Ви чули колись про місця сили? Це місця, де панує особлива енергетика і люди здавна вірили, що тут можна очистити душу і набути нових життєвих сил.

Невідомо чи так воно є, чи ні, але Манявський скит – це місце сили, намолене мільйонами прочан, які впродовж багатьох століть приходять сюди. Людська пам’ять зберегла свідчення про те, що дарує Манявський скит зцілення душі і тілу. В його історії є безліч різних періодів – розквіту монастиря, закриття австрійською владою і занепаду в радянські часи, але ніколи сюди не переставили приходити люди.

У наш час монастир відродився і з кожним роком збільшується число людей, які відвідують ці святі місця, запрошуємо приєднатися до них і побачити Манява монастир в турах:

Заснований на початку XVII століття, Манявський монастир дуже скоро був удостоєний звання головуючого в ряді земель. Саме так, у 1628 році, на Київському соборі Манявський монастир був визнаний головним у Галицькому, Белзькому і Кам’янець-Подільському воєводствах. В його підпорядкування ввійшло 556 монастирів.

Манявський монастир

Чим пояснити такий факт? Справа полягала в тому, що монастир не лише продемонстрував духовну велич, але й став великим просвітницьким і культурним центром.

Засновником монастиря був Йов Княгиницький – високоосвічена людина, один з найбільших авторитетів у справах віри того часу. Найбільший вплив на формування його поглядів мало тривале перебування на Афоні і спілкування там з Іваном Вишенським. Повернувшись в Україну, він починає втілювати свої ідеї служіння істині через книгодрукування і залучення до просвітництва найвизначніших вчених. Крім цього, монастир провадив богословські курси і міг похвалитись прекрасною бібліотекою, яка налічувала сотні цінних рукописів.

Про те, що свого часу це був і значний культурний центр свідчить той факт, що при монастирі діяла школа співу і малярства. Школу хорового співу розвинув наступник засновника монастиря – ігумен Феодосій, а про рівень малярської школи ми можемо судити і зараз, оглянувши іконостас який зберігся до наших днів. Це високохудожній твір у стилі бароко виконаний одним з визначних майстрів XVII століття Йовом Кондзелевичем. Він очолював художню школу в Манявському монастирі і саме при ньому ця школа досягла найбільшого розквіту. Зараз іконостас експонується у Львівському національному музеї  і є однією з найвизначніших сакральних перлин  тієї епохи.

Іконостас

Крім того, в часи лихоліть і нападів турків чи татар монастир, обнесений кам’яним муром, ставав надійним схроном для місцевого люду. Він був оточений потужними кам’яними мурами, а ще мав підземні пивниці з потаємними виходами в гори і сполучні переходи між будівлями.

На жаль, монастир був закритий в кінці XVIII століття за розпорядженням австрійського цісаря і було втрачено велику частину споруд того часу. До наших днів збереглися лише монастирська вежа, підземна церква архистратига Михаїла, а решта була відбудована в часи відновлення Української держави. Зараз тут діє чоловічий монастир ПЦУ і ряд церков – Св. Бориса і Гліба, церква архистратига Михаїла, церква Воздвиження Чесного Хреста.

Монастир зимою

Прочани мають змогу помолитись до чудотворних ікон «Богородиця Одигітрія», яка датується XVIII століттям і до ікони «Ігумені Манявської» з XVII століття, а також прикластись до мощів святих засновників монастиря.

Манявський скит як доїхати? Він розташований в Івано-Франківській області, в Богородчанському районі. Можна дістатись залізницею до станції Надвірна, а далі автотранспортом доїхати до села Манява. Але найпростіше і найцікавіше доїхати великим комфортним автобусом разом із всезнаючим та веселим гідом в турі:

Екскурсію по Манявському скиту варто продовжити мандрівкою до Блаженного каменю. За легендою, саме тут оселились «перші апостоли карпатського Підгір’я» – так назвав тих ченців Іван Франко. Треба пройти майже один кілометр вгору крізь тісну гірську ущелину, щоб побачити одне із дивних витворів природи – велетенську кам’яну брилу з гротом. Кажуть, що печерна ніша і стала першою домівкою для ченців, які тікали від татар. Стомлені і безсилі, вони сперлись на камінь і випили джерельної води. Вона надала їм сили, а смак її нагадав священні води Афона, звідки вони прибули. Тож монахи вирішили залишитись тут і місце серед лісу з часом отримало назву «Блаженний камінь», а також були визнані цілющі властивості цієї води.

Блаженний камінь

З-під цього каменю  віками витікала вода, але  з моменту закриття обителі у 1785 році зникло і джерело. Понад 200 років воно залишалось сухим, але з відновлення  у 1998 році монастиря знову почали на тому ж місці збиратись краплі цілющої води. Це місце стало ще одним об’єктом паломництва, а також приємною прогулянкою по карпатському лісі.

Природа біля монастиря

Для того, щоб повністю осягнути красу місцевості біля села Манява, варто оглянути ще одне чудо природи, найвищий водоспад України – Манявський. Він знаходиться в гірському масиві Карпат, який називається Манявські низькогірні Ґорґани. Добратись до нього нелегко – дороги немає і треба подолати немало річних переправ. Відтак потрапити сюди можна або пішки, або на позашляховику. Туристів підвозять на машинах ГАЗ чи ЗІЛ, але кінець маршруту завжди треба пройти пішки.

Транспорт на Манявський водоспад

Ця дорога йде вздовж річки по каньйону, в оточенні скель 20 метрової висоти, від яких віє величчю і могутністю. Здається, що більшої краси в світі не існує, але раптом за черговим поворотом перед вами з’являється стрімка стеля і з висоти 18 метрів  падає бурхливий потік води. Ви опиняєтесь біля одного з найгарніших водоспадів у Карпатах.

Є ряд цікавих фактів про Манявський водоспад. Він утворюється трьома порогами гірської річки Манявка і саме за останнім уступом утворився цей вражаючий кам’яний каньйон. Над його створенням природа працювала мільйони років. Тут можна бачити  як на поверхню виступають флішові породи різних геологічних періодів – палеогену, неогену і крейдового періодів. Маршрут до Манявського водопаду – це подорож у часі, подорож у глиб віків. Тут видно історію Землі в розрізі, адже ви маєте можливість побачити породи, яким понад 60 мільйонів років.

Манявський водоспад

В таких місцях починаєш розуміти чому впродовж століть місцеві люди складають безліч легенд і байок про такі місця – священні камені і печери, джерела і водоспади. Здавна вважалось, що камінь, на який падає вода, несе особливу силу. Тут в це починаєш вірити.

Манявський скит екскурсія – це і цікава мандрівка і водночас це паломництво по святих місцях України. Запрошуємо вас у наші тури в Карпати:

(Visited 9 594 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *