Маланка у Вашківцях – український карнавал

Мрієте побачити справжній карнавал? Запрошуємо Вас на свято Маланки та Василя в старовинне містечко Вашківці на Буковині! Лише на «старий» Новий рік 13-14 січня у дні вшанування великомучениці Меланії та Василія Великого (в народній інтерпретації Маланки та Василя) тихі Вашківці вибухають галасливим, яскравим театралізованим дійством. Вашківецька Переберія (назва походить від переодягання) за довгі часи свого існування набула надзвичайної популярності навіть за межами України.

Вашківці – це невеличке містечко над річкою Черемош, що знаходиться у Чернівецькій області і славиться своїм шанобливим ставленням до давніх традицій. З року в рік, під час різдвяних свят у місті відбувається власний карнавал, що вражає своєю неповторністю і автентичністю. Таке Ви точно не забудете!

Відвідати Маланку у Вашківцях можна разом з нами в турах:

Під час карнавалу, під безперервний музичний супровід та шумові ефекти вулицями міста рухається прикрашений транспорт з колоритними маланкарями в найнеймовірніших масках та костюмах.Все відбувається в автентичному дусі.

Особливою рисою саме Вашківецької Маланки є весела мішанина традиційних персонажів – наречених, діда та баби, козаків, ведмедів  та циган із гіперболізованими героями сучасності. Ховаючись за характерними масками, маланкарі щосили намагаються привернути до себе увагу глядачів своїми експресивними танцями та акторською грою. І не біда, що таланти часто-густо доморощені – стільки запалу та натиску в цих фантасмагоричних імпровізаціях, що глядачі навіть проти волі стають активними учасниками дійства, підкорюючись магії шаленого язичницького свята.

Переберія у Вашківцях

Маланка у Вашківцях. Від історичних джерел до сьогодення

Маланка – унікальне етнічне явище, потужний пласт традиційної народної культури, який зародився в далекі дохристиянські часи. В його основі – споконвічна боротьба добра та зла. Всі символічні маланкові обряди скеровані на відвернення злих сил, внутрішнє очищення, привернення добрих сил, закликання добробуту та врожаю.

Образи Маланки символізують втілення життєстверджуючих  світлих сил (Маланка, Василь, дід, баба, козак) та злих духів (чорт, смерть). За твердженням дослідників раніше Вашківецькій Маланці було притаманне дотримання в канві свята родинної обрядовості – хрестин, весілля, похорону.

Pereberiya-2Споконвіку Маланку святкувала вся Буковина, проте, саме у Вашківцях свято набуло неймовірного розголосу. Корені цієї популярності лежать у площині далеких австрійських часів, коли закоханий у старовину власник містечка граф Петріно всіляко заохочував гучне святкування Маланки. Меценат народного мистецтва щедро винагороджував володарів найкращих масок та костюмів. Тому ряджені групи маланкарів з різних кутів міста під традиційним проводом огрядних козака, вулана, бук-шандаря, в купі з Маланкою не на жарт змагалися між собою за увагу та прихильність графа.

За часи існування Маланка переживала чимало гонінь. Румунська влада забороняла синьо-жовті пояси, якими підперезувались козаки-маланкарі, радянська ж взагалі намагалася викорінити «язичницькі пережитки». Проте Вашківецька Маланка вижила і з кожним роком привертає до себе все більшу увагу, перетворившись із суто народного свята на гротескове відображення нашого сучасного життя.

Традиційний сценарій Вашківецької Маланки

13 січня, вдень вашківецькі господарі гостинно зустрічають дітей-колядників, а вже надвечір після звуку рога з одного з кутів (районів) містечка, учасники містерії виходять на вулиці. Після жвавої «борінки» між мешканцями різних кутів, маланкарі починають традиційний обхід міста, відвідуючи кожну хату. Для вигнання злих духів в хід йдуть віники, вода, сажа – споконвічні засоби залякування нечистої сили.

Вашківецька Маланка

Зранку 14 січня Переберія на прикрашених фірах, мотоциклах, автівках зі страшенним галасом переміщується на проїжджі шляхи і починаються шалені гуляння із залученням до карнавального ритму всіх, хто зустрівся на дорозі.

За традицією після обіду починається купання – один з усталених обрядів очищення Маланки. Колись очищення ряджених відбувалось у крижаному Черемоші. Сьогодні, щоб зняти з себе негативну енергію, Вашківецькі маланкарі борсаються в стрімких водах річки Теплиці.

Купання на Маланку

Серед інших традиційних ритуалів свята – весілля Василя та Маланки – архаїчне видовище «борінки» ведмедів; а ось герої сучасності змінюються кожного року, відображаючи резонансні події минулого року.

Жоден мальовничий опис Вашківецької Маланки не в змозі передати колорит химерних персонажів у вирі гучного святкування. Це треба бачити на власні очі!

Цікаві факти про Вашківецьку Маланку

  • В Переберії беруть участь тільки чоловіки та хлопці, виконуючи всі жіночі ролі;
  • Виготовлення масок – унікальне ремесло, яким займаються як досвідчені майстри, так і пересічні маланкарі. Колись в якості масок використовували випотрошені голови свійських тварин. Сьогодні ж Маланка  рясніє масками із сучасних матеріалів – бинту, клею та тканини;
  • Святкові костюми шиються в селі протягом всього року, адже поряд із маскою яскравий та оригінальний костюм вважається необхідним атрибутом свята. Якщо хочете замовити маску для себе, то контактуйте із майстрами;
  • Одним з цікавих, усталених образів саме Вашківецької Переберії є так званий бук-шандарь, вдягнений в парадну воєнну форму часів Франца Йосифа;
  • Маланкарям необхідно ховати не лише обличчя, а й змінювати голо адже учаснику Переберії, якого впізнали під маскою, доводиться припинити участь в заход.
Pereberiya-3
Маланка фест у Вашківцях

Як доїхати?

Містечко Вашківці знаходиться біля обласного центру Чернівці. Відстань зі Львова  300 км. Слід врахувати що доїзд займе у вас від 4 до 5 годин, а так як в цю пору швидко темніє – то потрібно ретельно розплановувати власний час.

До місця проведення “Переберії” можна добратися різними видами транспорту, як власним автомобілем так і громадським транспортом або ж разом з екскурсійною групою.  Перевагою подорожі разом з організованою екскурсійною групою людей є можливість відвідати крім фестивалю Маланок ще і інші, не менш цікаві місця поблизу, не турбуватися за поселення, розміщення та харчування, тобто просто відпочити та зарядитися неймовірною  енергією та запалом від учасників дійства.

План - схема святкування фестивалю "Вашківецька Маланка" (переберія)
План – схема святкування фестивалю “Вашківецька Маланка” (переберія)

Корисна інформація про Маланку Вашківці

Дата і час проведення: відбувається щорічно, починається ввечері 13 січня свято Маланки (Меланки, Маланії), закінчується під вечір 14 січня (Василія).

Місце проведення: Чернівецька область, Сторожинецький район, м.Вашківці.

GPS: 48.379944, 25.501111


Отож, вирушаймо на Вашківецьку Маланку разом із «Відвідай» – бо, як кажуть, краще один раз побачити! Ви матимете рідкісну можливість взяти участь у феєрично-фольклорній карнавальній ході та насолодитись святковою Маланковою виставою народного театру в рамках наших захоплюючих турів:

Фото до матеріалу:
Євген Кравс та Ігор Губіліт

(Visited 5 243 times, 2 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *