«Лімпопо» – зоодиво біля Львова

Тигри, леви, мавпи, страуси та пелікани живуть під Львовом? Так, у «Лімпопо»! І не лише вони, а й розмаїте товариство тварин з різних континентів світу.

«Лімпопо» – перший і єдиний зоопарк у Львівській області. Саме зоопарк, а не розважальний центр чи зоокуточок. Це також і крайній західний зоопарк України, що найближчий до Європи. Розташований він у Дрогобицькому районі, у с. Меденичі.

Все почалося 2008 року, коли двоє друзів-ентузіастів – Олександр Метелиця та Сергій Костів  – вирішили збудувати зоопарк. Починали вони з площі 1,2 га. А на сьогодні територія зоопарку під вольєрами становить 3,5 га, зовнішні вигули, де живуть поні і шотландські корови – ще 2,5 га. Для порівняння, на цій території могло б розміститися більше 8 футбольних полів такого типу, як на стадіоні «Арена-Львів». То ж у зоопарку є де прогулятися і на кого подивитися.

Заходимо, а тут аж очі розбігаються. Кольорові папуги, срібнокрилі калао, прудкі мавпи, виважені тигри, неповороткі гігантські черепахи і ще багато-багато звірів назви яких ви, можливо, ніколи і не чули. Більше того, у «Лімпопо» живуть тварини, яких немає в жодному іншому зоопарку країни. Про історію і плани спілкуємося із співзасновником цього зоодива Олександром Метелицею.

Зверніть увагу на розділ Зимові тури по Україні

Захоплення з дитинства

– Мабуть, це моє покликання з дитинства. Я завжди дуже любив тварин. Маю вдома акваріум, бо і в дитинстві, і дотепер дуже люблю рибок. Зараз їх уже не розводжу, бо катастрофічно не вистачає часу.

Мій напарник Сергій теж дуже любить тварин. Зараз ми вже куми. Починали спільну справу, як друзі і стали бізнес-партнерами, співзасновниками. У нас завжди були спільні погляди на основі любові до тварин. Чогось схожого на «Лімпопо» не було на Львівщині. Тож ми реалізували цю ідею. І вже дев’ятий рік займаємося будівництвом і реконструкцією. Щороку вводимо щось нове, тож періодично змінюється концепція розвитку. Формуємо цікаву експозицію. Над цим працюють і ветеринари, і біологи, і генетики.

Про сімю

– Як Ваша сімя ставиться до того, що Ви майже живете в зоопарку?

– Спочатку вередували, тепер змирилися, бо розуміють, що по-іншому вже бути не може.

– Дружина, діти, розділяють таке захоплення звірами?

– Старший син, йому 12 років, вже навіть вдома зробив собі міні-зоопарк. Позвозив ящірок, варанів, равликів. Я його всіляко підтримую у цьому. Вранці він встає першим, бо має обов’язки, він відповідає за цих тварин, їх треба оприскувати, годувати. Так дитина привчається до відповідальності. Дружина свого часу теж працювала з собаками, тренувала їх. Але в певний період вирішила змінити сферу. Зараз займається дітьми – має приватну школу розвитку дітей і дитсадок.

Цікаві факти:

  • Щодня хижаки зоопарку з’їдають 150 кг м’яса.

  • Влітку, у спеку, тварини можуть скинути до 15% від своєї ваги.

  • На сьогодні у «Лімпопо» понад 300 тварин. Серед них червонокнижні і зникаючі види. Деякі тварини не представлені в жодному іншому зоопарку України.

«Лімпопо» починався з птахів

2008 року ми нікого не знали у цій ніші, тварин збирали усіх підряд. Не було досвіду, була ідея і бажання. Та й не було де і в кого вчитися. Так, нас гостинно приймали у різних зоопарках. Та за день-два візиту не пізнаєш всіх таємниць і нюансів ведення такого бізнесу.

Коли ми тільки починали, то мали одну з найбільших в Україні колекцію екзотичних птахів. В основному це були різні види фазанів. Тоді ми не працювали з папугами чи іншими видами. Згодом з’явилися ще і ссавці – лами і віслюки. На сьогодні, ми повністю змінили концепцію, адже розбудували територію.

Або за птахами доглядати, або будувати

Неможливо доглядати за тваринами в той час, коли ведеться будівництво: їздять міксери, працюють бетонозмішувачі, відбійні молоти тощо.

Для птахів такі умови – великий стрес. Вони дуже чутливі і вразливі. Від гучного удару молотка може статися розрив серця. Та й не тільки птахи. Можна переводити зебру з одного вольєру в інший, і під час цього транспортування вона може отримати інфаркт, через стрес.

Ми всіляко прагнули уникнути неприємностей для тварин. Тому на час будівництва довелося розпрощатися з цими птахами. Ми не мали можливості їх утримувати. Тому передали в інші зоопарки.

Зараз відновлюємо те, що було і доволі швидко.

На сьогодні у зоопарку понад 300 тварин. Але для огляду відвідувачів представлені далеко не всі. Гості, наприклад, не бачать тих птахів, що йдуть на розмноження, або тварин, що на карантині чи лікуванні.

Як поповнюється колекція звірів? Де Ви їх берете?

Є зоопарки приватні і комунальні. «Лімпопо» – приватний. У приватних іде переважно тільки купівля. Ми співпрацюємо і ведемо перемовини з різними установами, зокрема з зоопарками у Європі, вони передають в дар або на довгострокове утримання тварин. Але навіть якщо нам передають тварину на утримання чи дарують, ми мусимо її розмитнити і оплатити транспортні видатки.

Будь-яка тварина, як кожна жива істота, є безцінною. Але, якщо монетизувати процеси, то найдорожчим є навіть не купівля, а доставка тварини.

Річ у тому, що транспортування тварини може здійснювати лише ліцензована компанія-перевізник, що має право перевозити тварин до зоопарків. Водії проходять спеціальне навчання, знають як потрібно себе поводити в стресових ситуаціях з тваринами, бути готовими до будь-яких випадків. На жаль, в Україні жодної такої немає…

Наприклад, коли до нас везли зебр, вони були в дорозі протягом трьох діб. Водій мав дотримуватися чітко прописаного плану дороги, знати коли їх годувати, коли робити відпочинок. Інакше все могло б закінчитися трагічно.

Червонокнижні та зникаючі види тварин

На деяких клітках є інформація про те, що тварини передані з тих чи інших зоопарків. Зокрема, срібнокрилий калао та білий тигр привезені з Чехії.

У європейських зоопарках буває надлишок тварин. Тоді їх можуть передавати в дар іншим. У «Лімпопо» є тварини, яких нам передали в межах програм відновлення чи збереження червонокнижних та зникаючих видів. Це леопарди, ягуари, деякі види мавп. Вони є під європейською програмою збереження згідно племінної книги (Europian Statbook), у якій чітко регламентується розмноження кожного виду. Щороку по тих видах ми здаємо звіти у європейську асоціацію з повною інформацією про перебування тварини. Якщо у нас є тварина на збереженні, то в будь-який момент координатор виду може перевести її у інший зоопарк (наприклад, для розмноження, щоб зловити генетичну гілку і зберегти популяцію). Над контролем цих процесів працюють біологи.

Є види тварин, які не регламентуються тими програмами, тобто їх є надлишок і в природі, і в зоопарках. Інші ж навпаки потрібно оберігати, бо вони перебувають на межі зникнення (в природі – десятки особин, в зоопарках – може бути більше).

Персонал

Ми прискіпливо ставимося до людей, яких залучаємо до роботи. Усі потребують навчання і контролю.

Більшість переконана, що годуючи свійських тварин вдома, вони можуть справлятися з мешканцями зоопарку. До прикладу, курка і фазан. Хоча ці птахи схожі, але є свої особливості. Фазан не буде їсти те ж саме, що й курка. Це ціла наука. Є спеціально розроблені раціони і графіки, яких треба дотримуватися.

Для прибирання і годівлі у нас працює 12 осіб. При потребі залучаємо спеціалістів і фахівців з інших зоопарків, зокрема ветеринарів. Тварини ж, як люди можуть в будь-який момент захворіти чи погано себе почувати. Людина розкаже, опише свою проблему і відчуття. А от тварина – ні. Так, ми бачимо, що змінена поведінка, але ж це може бути зумовлено настроєм тварини чи погодними умовами. Лише професіонал може визначити, що з твариною не так.

Звірі завжди реагують на зміни, особливо на погоду. Перед бурями тварини неспокійні. Вони шукають собі прихисток. По тварині завжди видно, це живі барометри.

Бувало, що збирали цілі консиліуми іноземних ветеринарів, запрошували і з Литви, і з Латвії, і з Польщі. От днями у нашого тигра Саліма ще вранці все було добре, а до вечора флюс набрався. Що робити? Ми миттєво викликали лікаря з Києва, який провів усі необхідні заходи, все почистив, зробили аналізи і тварина знову здорова. Ветеринарна служба – 50 % успіху в розмноженні та утриманні здорової тварини.

Хто з тварин найвибагливіший?

Мавпи – найскладніший варіант, бо вони є соціальними тваринами. Вони б’ються, сваряться, конфліктують, кусаються, рвуть одне одному лапи. Постійно треба слідкувати за групами. Тут є своя дідівщина. Є особи, яких не сприймають інші і стороняться їх, не приймають у свою спільноту. Тоді їх треба передавати в інший зоопарк і намагатися там створити нову спільноту.

Кожна тварина – жива істота, яка потребує індивідуального підходу і догляду. У кожного свій характер. До кожного треба ставитися з повагою і любов’ю. Щоразу, коли я йду по зоопарку, тварини мене впізнають, реагують, зустрічають. Це при тому, що я їх не годую, не прибираю, але щодня вранці і ввечері роблю обхід, при цьому поговорю, поглажу, от вони і реагують.

Ексклюзив «Лімпопо»

Коли ми починали, 5-6 років тому, на той момент білі леви і білі тигри були нашою гордістю, особливістю.

В жодному іншому зоопарку України не представлені з приматів – чорний лемур, з птахів – хохлата каріяма, маємо дві пари, ми їх привезли з Словаччини і Чехії.
Також цього року зоопарк поповнився японськими журавлями. А ще у нас живе єдина особина в Україні самка північно-китайського леопарда.

Зимування

Тваринам, для яких наші температури і клімат є нетиповими, тут створюють максимально комфортні умови, щоб було зручно і тварини не захворіли. У вольєрах теплі підлоги, спеціальний обігрів.

Велетенських черепах закупили у Судані, вони прилетіли сюди з Африки, з пустелі. Після перельоту їх усіх треба було вигрівати. Доволі складно вони тут окліматизовувалися, треба було в деяких місцях нагріву довести температуру до 44 градусів.

Всіх птахів і рептилій потрібно підгодовувати вітамінами після доставки у зоопарк.

Плани

Сподіваємося ще більше розширити територію і привезти сюди африканську жирафу. Якщо вдасться залагодити усі дозволи, то відвідувачі побачать її вже цього року.

Відвідати зоопарк «Лімпопо» можна у таких наших регулярних турах: «SPA-тур у Карпати», «Карпатський трамвай & SPA», «Львів + файні Карпати».

(Visited 2 612 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *