Тустань – «чи велетнів се, чи розбійників дім»

Так написав в свій час Іван Франко про наскельну давньоруську фортецю-град на фантастичних Урицьких скелях, яка  увійшла до літопису в якості важливого оборонного та митного пункту Київської Русі, а згодом й Галицько-Волинського князівства. Тустань сьогодні – державний історико-культурний заповідник, популярна туристична перлина, візитка картка карпатського історичного ландшафту.

Відвідати Тустань можна у турі “Карпати на 1 день”.

Тустань знаходиться поблизу с.Урич Сколівського району Львівщини та незмінно приваблює туристів не лише з числа екскурсій зі Львова та відпочиваючих на місцевих бальнеологічних курортах у Східниці та Трускавці, а й прихильників часів лицарської звитяги з усієї України.

Давно лишилися в минулому славетні часи, коли фортеця процвітала в якості митного прикордонного центру Карпатського краю, лишились в минулому часи лицарських баталій та ратних подвигів. Проте,споконвічні самотні скелі і сьогодні зберігають відлуння тих віддалених подій та закликають мандрівників, як колись митна варта, «ту стань», зупинись, відчуй цей дух могутньої природи та героїчного епосу.

Запрошуємо у подорож до легендарної Тустані разом з «Відвідай» – унікальна природна та археологічна пам’ятка занурить вас в середньовічне минуле літописного граду, зведеного на непідступних скелях.

Тустань – як народжувалась легенда

Спочатку було море, безкрайнє та мінливе. Відступаючи, море звільняло зі своєї безодні химерні скелі. За свою багатомільйонну історію Урицькі скельні масиви з пісковіку – Камінь, Жолоб, Мала скеля, Гострий Камінь, що здіймаються над долиною майже на 80 метрів, бачили багато.

Легенда розповідає про найдавніших мешканців скель-міфічних велетнів, один з яких за свої зв’язки з нечистими силами, сам перетворився на скелю. Чи то не його двометрове обличчя, закарбоване у підніжжі Острого каменю, магнетизує сьогодні туристів та дослідників? Дивні форми  кам’яних гігантів наштовхнули дослідників на такі назви, як Три пальці, Орел, Чотири Велетня тощо.

В III тисячолітті до нашої ери Урицькі скелі  прихистили племена язичників, що творили тут свої ритуали та приносили жертви богам природи. В той час на скелях з’явились магічні петрогліфи, серед яких солярний знак займав найбільш поважне місце – таким чином наші пращури лишили нам згадку про часи, коли сонце, вода, вітер, камені складали основу людського світосприйняття. З культом Бога Сонця пов’язують і повалені стовпи-менгіри, які можна побачити в Тустані й сьогодні.

Епоха Тустані-фортеці

В IX столітті до Тустані прийшли племена, згаданих Нестором Літописцем, Білих Хорватів – нащадків скіфів та сарматів, які почали розбудову дерев’яної фортеці на скелях. Саме з того часу веде відлік історія Тустані в якості західного форпосту Київської Русі та важливого митного пункту, через який проходили середньовічні Соляний та Шовковий шляхи.

Назва Тустані також походить з тих часів, та трактується деякими дослідниками як «град відважних». Неодноразово перебудована п’ятиповерхова(!) споруда Тустані мала висоту 25 метрів та за свідоцтвом літописців, «вибілена, як сир, сяяла на всі сторони». Дерев’яна фортеця проіснувала з IX до XIII ст. – підставою цьому твердженню служать археологічні знахідки того періоду.

Tustan (rekonstrukciya)

В подальшому, в часи володіння Тустанню славетним князем Данилом Галицьким фортеця була укріплена мурованими оборонними стінами, перетворившись на непідступну твердиню, що пережила чимало зазіхань з боку монголо-татар, проте так і не була підкорена. Перейшовши у власність польських феодалів, Тустань вперше з’являється в писемних джерелах в середині XIV століття.

Згасання міфічного граду

З часом град-фортеця втрачає своє оборонне та торгівельне значення під впливом історичних змін. І якщо вона ще з’являється на мапі Великого князівства Литовського в XVI столітті, то вже у XVIII – такої географічної назви на мапах вже не зустрінеш. Доводиться лише уявляти, як руйнувалися з часом дерев’яні та кам’яні стіни, як вітер та дощ століттями нищіли сліди людської присутності, повертаючи скелям їхній первозданний вигляд. Дослідження Тустані як історико-археологічної пам’ятки розпочалося в XIX столітті та триває досі.

Урич. Тустань відпочинок

На початку XX століття у скелях залунали патріотичні гасла – тут проходили мітинги в підтримку національної незалежності, пізніше скелі стали місцем розміщення таборів УПА.

Що можна побачити у Тустані

  • Петрогліфи та ритуальні вівтарі язичницьких часів;
  • Рештки муру, склепіння, сходи, печери та колодязь;
  • Пази та вруби в каменю, на яких базувалась дерев’яна споруда, зливаючись зі скелями в монументальному комплексі;
  • Продовбані в скелях цистерни-збірники, призначені для збору дощової води, яка проходила очищення піском та хвойними гілками.
Тустань екскурсія музеєм

Цікаві факти про Тустань

  • Деякі вчені надають особливого ритуального забарвлення Острому Каменю, де, за припущенням відбувались обряди мольфарів та відьом;
  • В XVI столітті обсяг мита, яке брали з купців в Тустані, складав 14 злотих;
  • Щороку у Тустані відбувається фестиваль української середньовічної культури з реконструкцією героїчних баталій та лицарських турнірів, демонстрацією стародавніх ремесел, виступом фольклорних колективів та дегустацією натуральних страв;
  • Наскельна фортеця була реконструйована, щоправда, поки що віртуально. Проте, монументальні наукові дослідження комплексу дозволяють відтворити стародавній град в реальності, однак, як відомо, лише дослідницького фундаменту для реалізації амбітних культурних планів недостатньо.

Фестиваль ТуСтань

З 2006 року проводиться ТуСтань фестиваль, який згуртовує усіх бажаючих, щоб перенестися в середньовіччя. На фестивалі можна почути музику яка лунала сотні років тому, взяти участь у лицарських боях та штурмі фортеці, попробувати місцеву кухню, та просто насолодитися величчю скель Тустань і відпочити!

Урич. Тустань фестиваль

Ви можете відвідати фестиваль ТуСтань у турі Три Перлини Карпат + Фестиваль «Тустань».

Як доїхати?

Щоб добратися автомобілем зі Львова до с. Урич ( а фортеця тустань знаходиться поблизу) потрібно проїхати приблизно 100 км.

До фортеці можна дістатися автобусом або потягом до Урича зі Стрия, Східниці, Трускавця або Сколе. А ще зі Львова їздять туристичні автобуси у програму яких входить Тустань, у ході тустань екскурсія ви не тільки побачите бажане місце, а й дізнаєтеся багато цікавого та нового.

Довідкова інформація

Розташування: Львівська область, Сколівський район, с. Урич

GPS: 49.191932, 23.409359

Офіційний сайт: http://tustan.ua

Контакти: +38 (067) 671-33-45

Тустань фортеця графік роботи: 10:00-18:00 (квітень-жовтень) , 09:30-17:00 (листопад-березень)


Пропонуємо відправитись з нами в такі захоплюючі тури:

В рамках цих турів Ви отримаєте чудову нагоду побачити унікальну пам’ятку національного значення, дізнаєтесь, звідки в Тустані з’явились арабські срібні монети-дирхеми, які джерела має назва села Урич та ще багато цікавого, а також зможете відчути себе у ролі середньовічних подорожніх, прямуючих старовинними, покритими попелом століть шляхами до Європи.

(Visited 5 926 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *