Лаврівський монастир – сакральний осередок Бойківщини

800-річний Лаврівський монастир Св. Онуфрія – один з найважливіших духовних центрів Західної України, унікальна пам’ятка культури та національної історії. Тисячі прочан щороку стікаються до обителі у маленьке карпатське селище Лаврів Старосамбірського району Львівщини, щоб вклонитися поверненим нещодавно до монастиря мощам Святого Онуфрія – заступника подорожніх, бездітних родин та породіль. Монастир належить Василіянському ордену Української греко-католицької церкви, герб якого досить символічно прикрашає лаврова гілка.

Монастирський комплекс, що гармонійно вписаний в мальовничий пейзаж Карпат, за свою довгу драматичну історію, пройшов численні відбудови. Унікальність однієї з небагатьох вцілілих на сьогодні святинь регіону полягає в давніх історичних коренях, цінних реліквіях обителі, старовинних настінних розписах. Погодьтеся, що не дуже часто історичним пам’яткам щастить майже всебічно характеризуватися у найвищому ступені, а ось Лаврівському монастирю навіть і доводити нічого не треба. Він – найстаріший монастир Святого Онуфрія в Україні, до його історії причетні найвидатніші постаті держави, тут зберігався найцінніший архів, монастирську церкву прикрашають найрідкісніші фрески.

«Відвідай» запрошує в цікаву мандрівку «Карпатська Валентинка» – одним із об’єктів якої є ця християнська святиня давньоруського періоду, де Ви можете вгамувати духовну спрагу та познайомитись з багатим історичним минулим обителі.

Лавр чи Лавра?

Lavriv-monastyr-01В дослідницьких колах побутує гіпотеза про виникнення на місці монастиря першого печерного скиту ще у IX столітті. Враховуючи, що лаврою в ті часи могли вважатися декілька чернечих келій, можна припустити походження назви монастиря та населеного пункту саме від перших поселень ченців, хоч до четвертої української Лаври монастир не розрісся. В окремих джерелах фігурують вже більш конкретні імена та дати. Періодом заснування монастиря офіційно вважається кінець XIII століття, а ось одним з його фундаторів поряд із славетним князем Левом Даниловичем (так-так, місто Лева названо в його честь) є ченець Лавр ( в світі Великий князь Литовський Войшелк). Існує припущення, що саме з того часу і до XVI ст. в монастирі зберігалися мощі одного з найшанованіших на Галичині Святого Онуфрія.

Історичні віхи

Lavriv-monastyr-02Першу документальну згадку про Лаврівський монастир можна знайти в грамоті польського короля Ягайла  початку XV ст. Монастир піддавався нападам татаро-монголів, неодноразово горів, страждав та відроджувався. В сучасному вигляді споруда постала на початку XX століття. Найстарішою збереженою будівлею комплексу є дзвіниця, яка була свого часу частиною оборонного комплексу.

Лаврівський монастир завжди був центром духовної освіти та культури – в різні часи тут діяли семінарія, Головна окружна школа, Василіянський ліцей. Монастирська бібліотека була однією з найбільших на Західній Україні, в архіві зберігалися грамоти князя Лева, писані золотом рукописи, раритетні видання, при монастирі діяв церковний музей з колекцією рідкісних ікон. Вересень 1939 року став початком занепаду святині, нищення архівів та довгого забуття. Доля монастирів, храмів та замків за радянських часів була, як відомо, не радісною. Лаврівський монастир у воєнні часи став казармою, повоєнні – школою-інтернатом для дітей з вадами розвитку. Відродження святині розпочалося на початку 90-х років минулого століття.

Церква Св. Онуфрія

Lavriv-monastyr-03Особливий інтерес в історичному та мистецтвознавчому планах представляє монастирська церква Св. Онуфрія, яка була зведена в XIII ст. у візантійському стилі, зазнала чимало перевтілень та послужила джерелом унікальних знахідок. Найгучніша з них трапилась на початку XX століття, коли на трьох стінах притвору храму під новими розписами були віднайдені фрагменти фресок XVI століття.

У підземеллях церкви знаходиться некрополь, де в так званих криптах знайшли свій останній притулок видатні духовні та світські постаті. А в 1980-х рр. під час археологічних досліджень в храмі  були виявлені стародавні поховання княжої доби.Lavriv-monastyr-main

Легенди Лаврівського монастиря

Lavriv-knyaz Lev
Князь Лев

За легендою, після руйнівної пожежі кінця XVIII ст., у вцілілій мурованій каплиці церкви були виявлені дві труни, прикрашені сріблом та різьбленням. Був на домовині напис «Лев», чи це народна вигадка, сьогодні вже не перевірити, але саме на цій одіозній знахідці базується твердження, що свій останній притулок легендарний галицький князь знайшов саме в Лаврові. Подальша доля останків князя невідома, а ось срібло з домовин пішло на відбудову монастиря.

Ще одна легенда розповідає про підземне сполучення Лаврівської святині зі Свято-Преображенським монастирем в сусідньому селі Спас, скасованим цісарським патентом останньої чверті XVIII ст. з ліквідації дрібних монастирів. Лаврівському монастирю вдалось уникнути цієї сумної долі шляхом створення при обителі німецької школи.

Цікаві факти

  • На початку XX ст. в роботі над дослідженням розписів Онуфріївської церкви брав участь митрополит Андрей Шептицький;
  • Серед визначних особистостей, які відвідали свого часу монастир, були І.Франко та І.Нечуй-Левицький, М.Грушевський та О.Духнович;
  • При Василіянському монастирі отримав 4-річну освіту уродженець Лаврова Карло Звіринський – відомий український іконописець та абстракціоніст;
  • В 2010 році на території монастиря постала символічна скульптурна композиція, створена студентами Львівської академії мистецтв. В білому каменю втілені культові історичні постаті та християнські свята, які мають безпосереднє відношення до святині.

Екскурсія «Карпатська Валентинка» разом з «Відвідай» дозволить вам знайти душевний спокій та відпочити від людської суєти на тлі мальовничої природи Прикарпаття, за допомогою цілющого духовного джерела віднайти в собі нові сили для життєвого руху, відкрити для себе історичні та культурні цінності  одного з найвідоміших середньовічних монастирів Старосамбірщини.

(Visited 2 328 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *