Привіт від кроманьйонців або як найперші homo sapiens України вели свої фейсбучні стрічки

Чи задумувались первісні люди над тим, для чого роблять написи на скелях? Для кого лишали послання чи таким чином, може, хотіли увічнити себе, довести факт свого існування? В Україні такі наскельні розписи, які сягають періоду пізнього палеоліту, збереглися у степах Приазов’я. Заповідник «Кам’яна Могила» у Запорізькій області трепетно береже послання пращурів.

Що таке Кам’яна Могила?

Це скелі висотою 12 м посеред рівнинного степу, в якому є безліч печер і гротів. Лише на поч. ХХ століття вчені ґрунтовно почали їх досліджувати. Всередині виявили наскельні розписи – петрогліфи, найстаріші з яких сягають періоду пізнього палеоліту. Це час виникнення людини розумної Homo sapiens, і печери Кам’яної Могили зберегли послання перших кроманьйонців, їхнє найдавніше мистецтво, а згодом і письмена людей, які населяли наші простори в наступні тисячоліття.

Всі епохи, аж до нашої ери і часів Середньовіччя, «відзначилися» на стінах кам’яномогильних печер. У цьому унікальність цієї пам’ятки у світі – широкий діапазон малюнків: від епохи палеоліту до Середньовіччя (24-20 тис. р. до н.е. і до 12 ст. н.е.)

А ще Кам’яна Могила була культовим місцем жертвоприношення і здійснення релігійних обрядів найрізноманітніших племен, які тут тільки пробігали.

І вже найсучасніші езотерики підтвердили: тут ще й потужне енергетичне місце.

Зараз тут функціонує національний історико-археологічний заповідник, який претендує на включення до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Звідки в степу взялися скелі

12 мільйонів років тому на місці Кам’яної Могили було Сарматське море. Потім була пустеля, танув льодовик, відбувалися й інші геологічні зміни, внаслідок яких у степу утворилися скелі з пісковика висотою близько 12 метрів, в яких є безліч печер та гротів. Сам пісковик є м’якою породою, тому на ньому легко було вишкрябувати символи. А те, що це робили з внутрішньої частини печер, допомогло краще зберегти їх до наших часів.

Сама гора для давніх людей уособлювалась чимось божественним (як Олімп в Греції), тож жителі степів здійснювали паломництво в це місце для здійснення релігійних ритуалів.

Чому заповідник назвали могилою, хоч там і немає поховань? Вперше цю місцевість почав вивчати дослідник скіфських курганів, тобто могил у степу, Микола Веселовський. Тож взявся за дослідження і цього кам’яного кургану, хоч і слідів захоронень тут не виявили. Та назва закріпилася.

Місце ритуальних обрядів

Місць захоронень або речей побуту безпосередньо в Кам’яній Могилі археологи не знайшли, лише на території неподалік. А це означає, що це місце було пристосоване суто для відбування релігійних обрядів, священне місце.

Воно і справді особливе. Чим інакше можна пояснити той факт, що всі племена, які тут проживали чи кочували, здійснювали на цих скелях свої культові ритуали. Кіммерійці, амазонки, сармати, готи, хозари, половці, скіфи – усі відбували тут свої богослужіння. У гротах споруджували ритуальні вівтарі.

Вчені виявили на території Кам’яної Могили рештки жертовників вірувань тотемізму, анімізму, культу предків, язичників.

Батьківщина амазонок

Здавалося б, міфічні істоти, про які читаємо у давньому епосі, амазонки, живуть тільки в народних переказах. Проте є факти, що такі войовничі племена жінок справді існували. Більше того – жили вони і на території українського Причорномор’я. Ці докази також зафіксовані на скелях Кам’яної Могили.

Разом зі скіфськими чоловіками вони дали життя майбутнім племенам сарматів, які населяли українські степи. Неподалік заповідника археологи розкопали жіночі останки із предметами побуту і зброєю, як у легендарних перших «феміністок» з грецьких міфів.

Зображення амазонок на чаші VI ст. до н.е.

Колиска цивілізацій?

Деякі вчені вважають, що розписи Кам’яної Могили є найдавнішою сакральною писемністю індоєвропейців. Розписи у заповіднику називають протошумерським письмом, бо їхні зразки датуються на 1,5-2 тис. років давнішими, ніж славнозвісні месопотамські глиняні таблички.

У гроті Дракона є скульптура у вигляді голови змії. Божество дракона перегукується із тематикою збірки стародавніх гімнів ведичним санскритом «Рігведа». А відбиток стопи на голові дракона нагадує символи шумерського епосу.

Деякі вчені навіть припускали ймовірність існування на цій території арійської країни Аратти. Однак, як відомо, ґрунтовних фактів існування цієї цивілізації так і не знайшли, тобто взагалі не підтверджено, що вона існувала, а якщо так, то в якому саме місці.

Проте є дані, що під час Другої світової війни німці, які вірили у вищість арійської раси, таємно проводили у Кам’яній Могилі дослідження. Чи шукали прихильники арійців некрополь правителя Аратти і підземні скарби,чи хотіли розшукати будь-які найдревніші пам’ятки аріїв – це залишається невідомим. Німецький археолог, дослідник шумерської цивілізації Арно Пебель та окультист Герман Вірт (засновник містичного товариства «Аненербе», яке займалося дослідженням окультного досвіду давніх цивілізацій) результати своїх пошуків ретельно засекретили. А місцеві селяни, які допомагали їм у розкопках, начебто безслідно зникли.

Місце сили

«Кам’яна Могила» вважається одним з найпотужніших енергетичних місць у світі поруч з Тибетом, Непалом, Єгиптом та іншими. Сюди у 1995 році приїжджав непальський верховний лама.

Часто у заповідник навідуються маги, езотерики, окультисти. Особливо багато їх у день літнього сонцестояння та в інші, відомі тільки їм дні.

У цьому місці часто виходять з ладу прилади та техніка. Телефони, фотоапарати, відеокамери туристів відмовляються працювати.

Кажуть, у цьому місці сила землі б’є потужним струменем і з’єднується з енергією космосу.

Найдавніша записана історія людства

Найдавніші наскельні розписи, зафіксовані у Кам’яній Могилі, сягають незбагненної давнини. Первісні люди епохи палеоліту залишили нам інформацію про себе. На стінах гроту розповіді про їхнє життя – скотарство, полювання, тодішніх тварин і побут, ритуальні дії і культові божества, зображення процесу танцю, жертвоприношення, навіть любовні сцени. Зображення не малювались, а вишкрябувались твердішим каменем на пісковику, а потім заливались червоною або чорною фарбами. Крім зразків первісного мистецтва і письма, у печерах знайдені барельєфи, скульптури.

Плита із зображенням мисливця на кіз

Наскельними розписами найдавніші люди увіковічнили себе так само, як сучасні люди роблять це за допомогою селфі чи постами у фейсбуці. Проте до кінця ці тайни все одно не розгадані. Усі ці печери Бика, Кози, Бізона, гроти Дракона й Амазонок  з Кам’яної Могили несуть в собі таємний код походження цивілізації і розташовані в межах сучасної України.

І тільки відсутність інтересу і, як завжди, фінансування вітчизняної науки гальмують ці сенсаційні відкриття. А може й пересторога, бо є факти, що люди, які починали вивчати територію біля Кам’яної Могили і бурити землю, раптово і трагічно гинули, не встигаючи передати результати своїх досліджень. Може, священне місце не хоче розголосу, так само, як прокляття фараонів береже спокій єгипетських гробниць?

Що можна оглянути у заповіднику

Заповідник «Кам’яна Могила» площею 3 га розташований біля смт. Мирне Мелітопольського району Запорізької області. Висота скель – 12 м. Тут є близько 65 гротів та печер із кількома тисячами наскельних зображень. Зараз більшість гротів законсервовані: засипані піском, оскільки до давніх послань кроманьйонців сучасні розумники могли дошкрябати своє вічне «тут був Вася». Однак окремі надписи доступні до огляду.

На території заповідника є великий музей, в якому представлені копії найважливіших написів з печер, а також пояснюється їхнє розшифрування. Також в музеї є археологічні артефакти з різних періодів.

Будівля музею

Також на території є лапідарій з кам’яними бабами – антропоморфними стелами, які встановлювались на степових курганах (могилах) як ідоли-обереги або для вшанування культу предків.

Копії наскельних розписів у музеї

Історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила» претендує на включення до списку спадщини ЮНЕСКО, а в такому випадку заповідник повністю законсервують і туристам вхід заборонять. Так що поспішайте доторкнутись до історії в нашому турі «Від Хортиці до Азовського моря».

(Visited 3 733 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




3 в “Привіт від кроманьйонців або як найперші homo sapiens України вели свої фейсбучні стрічки
  1. КАМ’ЯНА МОГИЛА*

    Могила пращурів застигла у віках,
    Як свідок древньої епохи і культури.
    Велична пам’ятка живе на сторінках
    Настінних творів, символічної скульптури.

    Мистецтво скельне – своєрідний ермітаж,
    Де явно бачимо, так звані, петрогліфи**,
    Світогляд мудрості, суттєвості фактаж***,
    Реальність устрою, не видумані міфи.

    Малюнки оленя, бізонів і коня,
    Солярні знаки і сценічне полювання,
    Скульптури різні і прадáвні письмена –
    Розумна думка стародавнього послання.

    Це храм, об’єднуючий дерево життя
    Із миром Світу потойбічної моделі.
    Загадка часу невідомого буття
    У формах чорної й червоної пастелі.

    Святиня духу Запорізької землі –
    Нетлінна спадщина багатства України –
    Стоїть, як унікум, святилище на тлі,
    Як символ вічної історії країни.

    *Кам’яна могила – світова пам’ятка давньої культури
    в Україні поблизу міста Мелітополя.
    З 2008 року – Національний історико-археологічний
    заповідник.
    **Петрогліфи – різьба по каменю.
    ***Фактаж – сукупність

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *