Долина нарцисів – унікальне багатство Закарпаття!

Чи варто шукати дивовижні туристичні місця в інших країнах, коли зовсім поряд – краса, яку не описати словами? І споглядати цю красу приїжджають туристи з різних куточків світу. Тож і ми пізнаваймо світ за своїм порогом, адже унікальних куточків природи у нас стільки, що хай позаздрять сусіди. Чого лише варта Долина нарцисів в урочищі Кіреші, біля міста Хуст, що на Закарпатті! Це найбільша площа дикого нарцису вузьколистого в Європі – квітки, що занесена у Червону книгу. Побачити білосніжну долину нарцисів можна в таких турах:

Закарпаття вміє дивувати! І починає це робити з ранньої весни, заманюючи до неймовірної Долини крокусів ще на початку березня. А потім накриває пеленою рожевих сакур, від аромату та чарівності яких аж в голові паморочиться. Та особливе місце в цьому списку займає Долина нарцисів. Бо стільки квітів рідкісного виду в одному місці ви не знайдете ніде в світі. Хочете відчути всі переваги відпочинку на Закарпатті? Замовляйте неймовірно цікавий та вигідний тур “Долина нарцисів і 7 перлин Закарпаття” і подорожуйте з захопленням до найцікавіших куточків цього краю!

Тури в Долину нарцисів – три беззаперечні аргументи

Тому кожної весни тут вельми людно. Одні спішать сюди, щоб спіймати хвилю позитиву, помилувавшись справді унікальним видовищем. Інші розширюють туристичний горизонт, добавивши в свій список чергову знахідку в Україні. Дехто відвідує Долину, аби вразити друзів оригінальними фото в соціальних мережах. А можна й не шукати причину, щоб помандрувати на Закарпаття. Бо вигідний тур в Долину нарцисів – це справді чудова пропозиція, від якої не варто відмовлятися. І ми наведемо кілька аргументів на доказ цього твердження.

Вас також можуть зацікавити квіткові тури

Закарпаття Долина нарцисів

1. Унікальність: шматочок високогір’я – в долині! Нарцис вузьколистий росте на високогір’ях. А те, що він опинився в долині – явище справді загадкове. І хоча науковці мають цьому пояснення, пов’язуючи появу з особливостями сходження льодовика та сприятливими умовами цієї місцевості, у місцевих жителів на це – свої погляди. Тому не дивно, що про Долину нарцисів складено стільки легенд.

2. Доступність: було б лише бажання! Нарцисові долини є в Румунських Карпатах, Альпах, Балканах. Але там вони ростуть на високогір’ях, і дійти до них не так просто. Інша річ – урочище Кіреші, яке знаходиться за 4 км від міста Хуст. Ви можете доїхати екскурсійним автобусом чи власним автомобілем до самої Долини. Та й що казати – ніде немає стільки нарцисів в одній долині!

3. Благодать: це треба сприйняти душею! Цей аргумент – беззаперечний. У такому чарівному куточку натхнення приходить саме собою. Крім неймовірного видовища, тут вас зачарує і сама атмосфера. Тихо, квітково, незвично. А ще серце переповнює гордість. Бо це ж у нас – в Україні. І ми зуміли зберегти це диво природи.

Долина нарцисів тур “Водоспад Шипіт + долина нарцисів”

«Долина нарцисів на Закарпатті – це яскравий зразок симбіозу людини і природи. Адже з давніх давен щороку люди доглядають цю місцину: викошують траву, вирубують верболози, облагороджують територію. Інакше тут були б звичайні зарослі – і жодного шансу на існування тендітного нарциса», – вважає відомий краєзнавець та екскурсовод Микола Майданський.

Нарцисовий килим щастя:
корисні та цікаві факти від Миколи Майданського

1. Коли варто сюди їхати? Хто планує відвідати Долину нарцисів, коли цвітуть ці квіти – цікавиться насамперед. Але щороку може бути по-іншому. В основному період цвітіння припадає на кінець квітня – початок травня. Тривалість цього неймовірного дива – два-три тижні. Все залежить, звісно, від погодних умов та початку весни.

2. Тури в Долину нарцисів – чим вони особливі? Тим, що туристи зможуть не лише помилуватися унікальним видовищем, а й дізнатися про щось нове для себе. На території природної пам’ятки є музей, а по самій долині розставлені стенди з пізнавальною інформацією. Навіть якщо у вас дещо інші плани, наприклад, поїздка до водоспаду Шипіт, ви маєте можливість заглянути й у Долину нарцисів, обравши відповідний тур “Водоспад Шипіт + долина нарцисів“.

3.  Чи охороняється державою ця місцевість? Долина нарцисів Закарпаття – це заповідний масив, що знаходиться на території Карпатського біосферного заповідника. А той в свою чергу входить до мережі біосферних заповідників міжнародного значення під егідою ЮНЕСКО.

Так виглядає Долина нарцисів коли цвітуть квіти

4. Де ще в Україні росте нарцис вузьколистий? На високогірних полонинах Свидовця та Мармороських гір. Колись ця квітка займала значно більші території. В XIX ст. цей рідкісний вид нарцисів ріс на величезній території боліт біля Мукачева. Але через меліорацію та розорювання території дивовижна квітка тут зникла.

5. Які ще унікальні квіти ростуть у Долині? Підсніжники, білоцвіти, ірис сибірський (півники), перстач білий, деревій верболистий, еритроній собачий зуб та з півдесятка видів родини орхідних. У цій місцевості можна вивчати Червону книгу України. А всього тут налічується понад 400 видів рослин. Але найбільший інтерес викликає, звісно, нарцис вузьколистий.

6. Яку легенду про Долину переповідають найчастіше? Є багато різних бувальщин та легенд, пов’язаних із квіткою нарцис. Та найбільше відвідувачам подобається чуттєва і зворушлива історія про кохання дочки заможного воєводи та бідного гончаря. Хлопець подарував коханій глиняний глек білого кольору – в знак чистого та щирого почуття до неї. Але коли дівчина принесла подарунок додому і показала батькові, той спересердя кинув глек з замкової гори, де був їхній маєток. І розлетілися білі шматочки по всій долині. Відтоді щоранку квіти ронять сльози-росу, бо не судилося коханим бути разом…

7. А про що варто завжди пам’ятати гостям Долини нарцисів? Про те, що в нас є на що подивитися. Але ці природні багатства треба зберегти і примножити, а не знищити. Цікаві місця в Карпатах, особливо в турі “10 родзинок Закарпаття + долина нарцисів”  – це лише маленька крапелька природного багатства України. Цінуймо і любімо своє, бо нам є що показати іншим!

Де знаходиться долина нарцисів

Розташування: в Хустському районі Закарпатської області, в урочищі Кіреші (4 км. від міста Хуст).

Координати: GPS 48°10′42″N, 23°20′59″E

Вхід: дорослі, пенсіонери – 30 грн., студенти – 25 грн., школярі – 20 грн..

Пам’ятка для туриста:
відпочивай, споглядай та пам’ятай – ТИ НЕ ОДИН!

Відпочинок у Карпатах починається з бережливого ставлення до природи. Про це варто пам’ятати кожному туристу, який вирішив ступити на заповідну територію. Не топчіть тендітні голівки нарцисів, адже вони не в силі витримати вагу вашої безсердечності і байдужості. Не купляйте квітів у якості сувеніра, бо це унікальна рослина, яка має милувати око і наступним поколінням людей.

Запрошуємо в мандрівки, де можна полюбуватись білосніжною долиною нарцисів:

(Visited 26 979 times, 23 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *