Чарівна Верховина – серце Гуцульщини

Тут стрімко несе свої кришталеві, крижані води норовливий Чорний Черемош та шумлять смарагдові шати споконвічних смерек. Вершини Карпат повиті туманом, п’янкі аромати квіткового різнобарв’я огортають полонини, а високо в горах , на неприступних скелях росте срібний едельвейс. Тут ви знайдете притулок у гостинних колибах, поринете в загадковий світ стародавніх переказів, мольфарів, чугайстрів та гіпнотичної національної музики, відчуєте справжню гуцульську автентичність без штучного лиску цивілізації.

Тут в збережених архаїчних обрядах оживають тіні забутих предків, з покоління в покоління передаються спосіб життя та побутові традиції, створюються унікальні витвори декоративно-ужиткового мистецтва. Запрошуємо до першоджерел гуцульського етносу – до чарівної Верховини!

Відвідати музеї Верховини можна в рамках турів:

Верховина – минуле та сьогодення

На Верховину мальовниче високогірне селище Жаб’є, розташоване поблизу вершин Чорногірського хребта, перетворилося у 1962 році. А перша писемна згадка про нього відноситься до 1424 року. В той час майбутній центр Гуцульщини перейшов у власність Влада Драгосимовича в якості дара від литовського князя Свидригайла. Навколо назви селища точиться низка легенд – від колишнього панування на його місці боліт з неймовірною кількістю жаб до прізвиська Жабка, що належало першому жителю Верховини, чи, навіть, імені гуцульского бога вогню.

Увійшовши в 1772 році до складу Австрії, Верховина з часом опинилася в епіцентрі визвольного, народного руху. Незалежний та гордий дух горян проявився в участі в загонах народних месників, у створенні народного віче в XIXст., в боротьбі за національне визволення в легіоні Українських Січових Стрільців під час Першої світової війни та в лавах УПА під час та після Другої.

Сьогодні Верховина – популярне туристичне місце завдяки широким можливостям дозвілля. Тут створені умови і для активного зимового гірськолижного відпочинку, і для культурного збагачення. Естетів-романтиків Верховина зачарує приголомшливими краєвидами, а гурмани відчують справжню насолоду від самобутніх гуцульських страв.

Вас також може зацікавити тур-відпустка “Довкола Карпат за 7 днів”

Екскурсійний потенціал району безмежний. Чимала кількість архітектурних, культурних та природних пам’яток обумовлює створення безлічі цікавих та насичених туристичних маршрутів.

Основні музейні скарби міста Верховина

Мелодії гір у музеї гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів ім. Р.Кумлика

В 2001 році відомий гуцульський музикант-віртуоз Роман Кумлик, закоханий в свій рідний край, відкрив в своїй приватній оселі справжній музей на основі власної збірки побутових речей, художніх витворів та музичних інструментів.

Музей Романа Кумлика

Трембіта та цимбали, колісна ліра та різноманітні сопілки, волинка та унікальна колекція скрипок – це далеко не повний перелік рідкісних музейних експонатів. На даний час справу батька успішно продовжує дочка Наталя, яка проводить екскурсії-концерти для всіх бажаючих.

Музей Р. Кумлика

Розташування: смт. Верховина, вул. І. Франка, 35

GPS: 48.1584  24.83757

Телефон: +38 (03432 ) 2-17-44, +38 (097) 307-52-54, +38 (097) 585-89-52

Час роботи: за домовленістю

Хата-музей кінофільму «Тіні забутих предків»

На одному з верховинських присілків, в старовинній хаті родини Химчаків розмістився музей легендарного фільму, що отримав безліч міжнародних відзнак. В 1963-64 рр. під час зйомок стрічки в будинку жив режисер Сергій Параджанов та проводила час творча група фільму.

Verxovyna.Muzey-tiney.Filipchuk
музей Тіні забутих предків

Перегляд «Тіней забутих предків» у дихаючих старовиною дерев’яних стінах будинку – рідкісна можливість перейнятися життєвою філософією гуцулів. В її основі – гармонія з природою, дивне поєднання язичництва та християнства, поетизація простих радощів буття. В зйомках фільму взяли участь місцеві жителі, включаючи господарів хати, що надало стрічці додаткової правдивості.

Верховина туристична

Розташування: смт Верховина

GPS: N 48.14765 E 24.82963

Телефон: +38 (097) 759-90-33

Час роботи: за домовленістю

музей «Хата-стая»

Хата-стая, створена в 2014 р. в Верховині – це не просто музей з національним одягом та речами побутового вжитку, а ще й сироварня, де можна придбати легендарну гуцульську бринзу і взяти участь в майстер-класах по приготуванню місцевих страв.

музей Хата-стая

Розташування: смт Верховина

GPS:  N 48.14446  E 24.82652

Телефон: +38 (097)-759-90-3

Час роботи: за домовленістю

Храм Успіння Пресвятої Богородиці у Верховині

У Верховині знаходиться церква Успіння Пресвятої Юогородиці, яка є однією з найбільших деревяниїх культових споруд в Україні і датована 18 століттям. Храм цілком відображає місцевий колорит і збудована у гуцульському стилі.

Церква є яскрава- жовтого кольору, прямокутної форми та має 4 срібляcті куполи. Біля церкви Успіння Пресвятої Богородиці збудована дерев’яна триярусна дзвіниця. Оточена густими високими листяними деревами в літню пору або ж оповита сніговими заметами взимку, церква набуває образ казкового будинку. Якщо ви задумуєтеся верховина куди піти  в цій місцевості то обов’язково відвідайте даний храм!

Цікаві факти

  • Храм Успіння Пресвятої Богородиці у Верховині , зведений у XVIII ст., є однією з найбільших дерев’яних культових споруд в Україні.
  • Власник музею музичних інструментів Роман Кумлик грав на 35! інструментах.
  •  Реконструйована в наші часи, типова гуцульська хата-ґражда, в якій безпосередньо проходили зйомки фільму «Тіні забутих предків», знаходиться в сусідньому селищі Криворівня. Саме там й було свого часу написано Коцюбинським славетну повість про вічне кохання Івана та Марічки, над яким не владні ані люди, ані боги.
  • Селище Криворівня, що знаходиться в 8 км від Верховини, приваблювало своїми фантастичними пейзажами не тільки Михайла Коцюбинського та Сергія Параджанова. Тут багато років відпочивав І.Франко, шукали творчої наснаги Леся Українка та Ольга Кобилянська, Лесь Курбас та Костянтин Станіславський, а перший президент України М.Грушевський придбав в Криворівні маєток.
  • Загалом у Верховині нараховують більше 10 цікавих муцеїв. Окрім перелічених вище ще варто відвідати музей гуцульської магії, музей Гуцульщини, музей У трембітаря, Хата-гражда фільму «АННИЧКА».

Отже, вирушайте, кожної суботи-неділі разом з «Відвідай» в рамках туру «Гуцульські Карпати + Буковель» до мальовничої Верховини насолоджуватись чарівними краєвидами, знайомитись з культурою та побутом гуцулів, отримувати незабутні враження від гуцульських забав, танцювати під запальну музику, дегустувати живе пиво та багато-багато іншого!

Знайомство з Верховиною входить до низки інших наших турів в Карпати. А якщо ви хочете отримати максимум задоволення та нових вражень пропонуємо Вам такі тури:

(Visited 4 177 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *