Чернівецький університет – шедевр архітектури епохи Габсбургів

Назвати колишню Резиденцію митрополитів Буковини і Далмації архітектурною перлиною якось не повертається язик – це прозвучить занадто банально. Навіть епітети розкішна, вишукана, витончена якось бліденько характеризують окрасу Чернівців. Вона – грандіозна! Це підтвердить найдосвідченіший знавець архітектури. Таких досконалих архітектурних ансамблів на теренах країни зовсім небагато, його унікальність підтверджена включенням до реєстру світової спадщини ЮНЕСКО, його неосяжна, монументальна краса підкорює з першого погляду.

Ошатна теракотова споруда зі стрункими вежами та кам’яним різьбленням зводилась майже 20 років (1864-1882 рр.) та втілила у собі еклектичне поєднання різних архітектурних стилів – від візантійських елементів до суворої романської масивності, від готичних вертикалей до мавританського ажуру. Святкові орнаментальні візерунки кольорової глазурованої черепиці дахів відтворюють тенденції національного мистецтва. Таке поєднання буковинських мотивів із помпезністю китайського шовку, венеціанських дзеркал та кольорового мармуру характерне і для внутрішнього оздоблення комплексу.

Відвідати університет можна у турах:


Чернівецький університет ім. Юрія Федьковича – це не лише alma mater, а й надзвичайно популярний туристичний об’єкт, тому що таку красу складно приховати від допитливих очей мандрівників, які без утоми борознять старовинні вулиці колишньої негласної столиці Європи. Завітавши разом з «Відвідай» до величної Митрополичої Резиденції в Чернівцях, ви переконаєтесь, що в Україні є архітектурні пам’ятки не гірші за розтиражовані західно-європейські взірці.

Чернівецький університет історія як відбувалось будівництво Резиденції

  1. Ініціатива будівництва Резиденції належить на той час ще єпископу Євгену Гакману, який багато зусиль скеровував на підтримання православної віри в регіоні та створення Буковинської митрополії. Завдяки йому цісар Франц Йосиф I ухвалив в 1863 р. будівництво майбутнього ансамблю. Саме Гакману належала честь закладання наріжного каменю у фундамент каплиці Св. Іоана Нового Сучавського – першої споруди майбутнього ансамблю;
  2. Основне фінансування взяв на себе Буковинський православний фонд, долучились до допомоги і австрійський уряд, і інші релігійні конфесії міста. Своєрідною подякою за внесок єврейської конфесії стало оздоблення вінцем із Зірок Давида башти одного з корпусів ансамблю. Загальна вартість будівництва склала близько 2 млн золотих флоринів;
  3. Реалізацію проекту втілив відомий чеський архітектор Йозеф Главка, який без перебільшення поклав своє здоров’я на вівтар будівництва чернівецького комплексу. Під його керівництвом розпочалася розвідка місцевих ресурсів, на потребу будівництва запрацювали керамічний та цегельні заводи, впроваджувалось навчання місцевих майстрів каменярському ремеслу.
    Кожну цеглину перевіряли на якість, скидуючи з двадцятиметрової висоти. Для зміцнення кладки до будівельного розчину додавалися курячі яйця та специфічні продукти розтління свійських тварин, яких тут же на подвір’ї і забивали;
  4. В оздобленні корпусів брали участь відомі австрійські, чеські та буковинські митці;
  5. Водночас з резиденцією був спроектований унікальний дендропарк з різноманітними ботанічними дивами та декоративними елементами.

Можливо вас зацікавить тур “Кам’янець-Подільський, Чернівці + Бакота” (3 д/ 2н)

Унікальний дендропарк Чернівецького університету

Чернівецький університет – погляд зсередини

Перетнувши помпезну вхідну браму і намилувавшись боскетами парадного двору , прямуємо до центрального корпусу – колишнього палацу Митрополитів, який бачив на своєму віці чимало високих гостей. Корпус славиться своїми розкішними залами – Синодальною (або Мармуровою від колишнього розкішного оздоблення мармуром різних відтінків), Червоною, в якій червоний китайський шовк стін гармонійно поєднується з витонченою різьбою стелі та коштовним паркетом, Блакитною (колишня бібліотека Митрополита), Зеленою (сьогодні кабінет ректора Університету).

marmurova-zala
Чернівецький університет. Інтер’єри палацу Митрополитів

Про призначення Семінарського корпусу, що височіє ліворуч від брами, свідчить його назва – тут розташовувалися Духовна семінарія та теологічний факультет. Сьогодні їх наслідує філософсько-теологічний факультет університету. Прикрасою підковоподібної споруди служить діюча Церква Трьох Святителів, розписана відомим австрійським митцем К.Йобстом.

Доповнює вишуканий ансамбль Гостинний (Монастирський) корпус з граційною баштою в центрі, де над годинниками, як символом незворотності часу, урочисто здіймається хрест. Свого часу в корпусі розміщалися монастирські келії, школа дияконів, митрополича друкарня, вміщався у споруду і маленький свічний завод. В такому історично цікавому приміщенні навчаються сьогодні майбутні географи.

Чернівецький університет цікаві факти

  • В 1950-х рр. в Церкві Трьох Святителів Семінарського корпусу розміщувався електронно-обчислювальний центр;
  • Обов’язковою умовою для роботи садівником в розкішному університетському парку була вища освіта;
  • В оздобленні споруди використовувався кораловий камінь – природне буковинське диво. В Синодальній залі збереглися його фрагменти попри руйнівну пожежу 1944 року;
  • Зображення центральної частини парадної брами прикрашає герби Чернівців та області;
  • Одним з найвідоміших студентів університету був Іван Франко;
  • Перші студентки з’явились в університеті в 1899 році в кількості чотирьох осіб.
Інтер’єр церкви

А також багато цікавого можете дізнатися в наших турах:

Довідкова інформація

Розташування: вулиця Коцюбинського, 2, Чернівці, Чернівецька область, 58012

GPS: 48.297141, 25.922851

Контакти: (0372)-584-811

Графік роботи: з понеділка по неділю з 10.00 по 17.00.

Чернівецький університет екскурсія

Запис на екскурсію проводиться попередньо через бронювання, або вже після прибуття в університет. Перебувати і оглядати приміщення університету можна лиш з екскурсоводом. Проте церкву та парк можна оглянути самостійно.


Чернівецький університет ім. Юрія Федьковича

А хочете дізнатися про незвичайну дуель професора та бібліотекара університету? Чому заборонено ходити по центральній гравійній алеї? В якій залі митрополичого палацу жінки можуть омолодитися? Яке призначення має штучний кам’яний грот в парку і де знаходиться старовинний бук, який заряджає позитивною енергією? Чи справді існує підземний хід під спорудою і де саме на подвір’ї університету стояла свого часу… шибениця?

Це все та ще багато цікавого вас чекає на екскурсії до величної Чернівецької Резиденції буковинських митрополитів в рамках наших турів:

Відкриваємо Україну разом!

Чернівці – український Париж

 

(Visited 28 147 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *