Сплави для початківців від А до Я

Літо – час відпусток і пригод. Найбільшою популярністю, звісно, користується відпочинок на природі біля водойми. Бо, що може бути приємнішим за можливість вирватись із спекотного міста та провести незабутні вихідні на свіжому повітрі та в дружній компанії. Та все більше і більше людей, відпочиваючи на природі, бажають не тільки споглядати красиві пейзажі, а й зануритися в потік драйву та екстриму. Якщо у вас хоч раз виникали думки про активний туризм та бажання кинути виклик одній з наймогутніших природних стихій – воді, тоді вам точно варто спробувати рафтинг.

Рафтинг – чудовий варіант відпочинку і перезарядки.

Туроператор «Відвідай» – кращий туристичний оператор України за версією “Ukraine Tourism Awards 2020”, пропонує вам неймовірно цікаві тури, де ви зможете побалувати себе і рідних насиченим відпочинком і незабутніми враженнями від рафтингу:

Насправді, рафтинг підійде майже всім. І це величезна помилка вважати, що він тільки для відчайдушних екстремалів. Багато хто вибирає рафтинг в якості корпоративного відпочинку, адже де, як не в одному човні, можна зайнятися тімбілдінгом – сформувати згуртований колектив, і розкрити внутрішній потенціал кожного учасника. Також, рафтинг-тури ідеально підійдуть для компанії друзів і великих сімей, які бажають нестандартно провести вільний час.

Що таке рафтинг

Рафтингом називають сплав по гірських і рівнинних річках на спеціальних широких надувних човнах — рафтах. Дослівний переклад з англійської слова «рафт» означає пліт.
Рафт має добру стійкість на воді та вміщує у собі групи від 6 до 8 осіб. Рафт не єдиний «водний транспорт», проте – найбезпечніший. Рафти складаються з різних надувних камер, аби при пошкодженні однієї в інших ще залишалося повітря і човен тримався на плаву. Завдяки всюдихідності та надійності рафта, сплав по річці перестав бути привілеєм професіоналів, а перетворився в захоплюючу пригоду для людей з різною фізичною підготовкою і досвідом.

Сплави на плотах-рафтах – найбезпечніший спосіб подолання водних перешкод

Досить часто, в інтернет джерелах під терміном «рафтинг» мається на увазі не тільки сплав на спеціальних надувних човнах, по гірських річках, а й на інших плавальних засобах. От тут важливо розібратися, який із засобів вибрати, щоб подорож виправдала ваші очікування, адже кожен має свої нюанси і поводиться по-різному під час сплаву.

Каяк – витягнутий пластиковий човен з вузьким носом і кормою. Невеликі габарити каяка дозволяють легко проходити найекстремальніші траєкторії порогів а також каяки незамінні при низькому рівні води у річках. Проте, на відміну від рафта, в каяку немає інструктора, і він може легко перекинутися, тому цей тип водного туризму підійде для досвідчених веслярів.

Каяк – ідеальний варіант для досвідчених “рафтерів”, а також любителів екстриму

Байдарка дуже схожа на каяк, але простіша и легша в транспортуванні, так як її можна розібрати чи здути і вона не займатиме багато простору. Байдарки бувають різних розмірів, найчастіше у сплавах використовують 2-х і 3-х місні надувні човни . Байдарка чудово підійде для багатоденного туристичного походу по невеликих річках, де важлива висока маневреність через перешкоди (мілина, повалені дерева тощо). Проте байдарку дуже легко перекинути. Сплав на байдарці потребує певних навиків і вмінь.

Байдарка – проста і легка в транспортуванні

Каное – ще один витягнутий вузький вид водного транспорту. Сплав на каное – це, в першу чергу, інший спосіб посадки, де весляр сидить на колінах, а не спирається на спину, як в байдарці або каяку. Тому для тривалих подорожей це не найзручніший варіант. А ще тут немає відсіку для багажу, як в байдарці або каяку, і захисту тіла від бризок. Відкрита конструкція каное призначена для теплої погоди. Зате на каное можна стрімко промайнути по водній гладі, немов стріла, за умови відсутності хвиль і наявності певних навичок і умінь.

Каное – різновидність малих човнів з особливим способом посадки

Катамаран – судно з двома з’єднаними у надводній частині паралельними корпусами, надзвичайно стійкий плавзасіб. Унікальність цього плавзасобу в тому, що він підійде як для сімейних прогулянок, так і для спортивних заходів. На відміну від рафта, катамаран більш м’яко ковзає по воді, за рахунок меншого лобового опору, проте гірше обертається навколо своєї осі. Катамарани, в основному, використовуються для сплавів по широких неспішних річках, де не потрібна висока маневреність.

Катамаран – ідеальний варіант як для сімейного відпочинку, так і для спортивних заходів

Катамаран – ідеальний варіант як для сімейних прогулянок, так і для спортивних заходів. Якщо порівнювати проходження гірської річки на каяку, катамарані або байдарці, які вимагають від учасників досить високого рівня підготовки, то власне рафтинг можна вважати досить простим і безпечним способом підкорення водної стихії.

Рафтинг-тури дарують мандрівникам незабутні емоції та враження. Щороку збільшується число шанувальників рафтингу. Адже це – поєднання неймовірних краєвидів, свіжого повітря та відчуття азарту. Крім того, це ще й оздоровчий туризм, оскільки під час сплаву по річках працюють практично всі м’язи та ще й поліпшується координація і відчуття рівноваги. І найголовніше, в рафтингу може взяти участь будь-який бажаючий, чи то досвідчений турист, чи непрофесіонал-новачок. В сплаві можуть брати участь також і діти. Дошкільнята, звісно, просто сидітимуть в середині човна і споглядатимуть чудові краєвиди та злагоджену роботу команди. А діти старші 10-ти років можуть бути повноцінними учасниками команди. Головне бажання і впевненість в собі!

У сплавах можуть приймати участь навіть дошкільнята.

Що потрібно вміти?

Особливих навичок для занять рафтингом не потрібно, навіть уміти плавати не обов’язково ( на вас неодмінно буде одягнутий рятувальний жилет). Достатньо бути в хорошій фізичній формі (адже під час греблі спалюється близько 300 калорій на годину) та зрозуміти одну з трьох технік веслування (з якими ознайомить інструктор перед сплавом). Рафтинг в першу чергу є командним видом спорту, де кожен учасник виконує певні функції, а командою керує досвідчений інструктор, який не лише навчає техніці веслування та техніці безпеки, а й присутній впродовж сплаву в кожному рафті і допомагає своїй команді долати перешкоди на водному шляху, даючи відповідні вказівки. Але не думайте, що на рафті можуть самостійно сплавлятися недосвідчені новачки. Таке заняття можна вважати безпечним і захоплюючим тільки при дотриманні необхідних норм безпеки, наявності досвідченого гіда-супровідника, який знає русло річки, як свої п’ять пальців. Перший сплав можна проходити тільки з досвідченим інструктором, який підкаже, як вписуватися в перешкоди і реагувати на екстремальні ситуації. А головний секрет цікавого і безпечного екстремального дозвілля – це професійна організація.

Досвідчений інструктор – важлива складова безпечності сплаву.

Спорядження

Важливою складовою сплаву є спорядження. Обов’язковими елементами спорядження для всіх учасників є захисний шолом на голову та рятувальний жилет (їх видає компанія, що організовує сплави). Крім цього, в екіпіровку повинно входити взуття із жорсткою підошвою (підходять крокси, що фіксуються на п’ятці, але не шльопанці, які злітають з ноги). Навесні або восени( в залежності від погодних умов) вам також знадобиться гідрокостюм та гідрошкарпетки (за бажанням можна взяти на прокат в місцях організації сплаву). Це одяг, який захистить вас від переохолодження, проте він водопроникний. Тому в будь-якому випадку подбайте про додатковий сухий комплект одягу, спідньої білизни та взуття, яке знадобиться вам після сплаву.

Повна екіпіровка рафтера в прохолодну пору року

Також візьміть із собою водонепроникні пакети із зіпом, щоб покласти туди цінні речі та телефони.
Перед початком сплаву ви обов’язково пройдете інструктаж з техніки безпеки. Головне — не панікувати за жодних обставин. Інструктори завжди підбирають маршрути, які відповідають досвіду і підготовці учасників рафтингу. Але це не скасовує уважність, відповідальність і тверезу оцінку ситуації з вашого боку.

Складність маршрутів.

Залежно від того, наскільки важко маневрувати річковими порогами, маршрути поділяються на 6 рівнів: 1-й та 2-й вважаються легкими, підходять для новачків. І випасти з човна на них практично не можливо. Маршрути 3-го рівня складності дарують більше адреналіну і вимагають більше зусиль при проходженні; а от 4-ий рівень можна назвати вже екстремальним, тому тут потрібно бути готовим до напружених порогів, як можуть бути небезпечними. Маршрути 5-го та 6-го рівнів складності – це вже переважно для спортсменів або дуже досвідчених рафтерів.

Річки

Хороших річок для такого виду відпочинку в Україні безліч, треба тільки вибрати річку, виходячи з особистих переваг і очікувань.
Подорож по Дністру, наприклад, під силу навіть початківцю. Дністер – третя за довжиною річка в Україні розливається на 700 км від Карпат до Чорного моря, розділяючи собою Буковину і Галичину, Поділля і Бессарабію. Лише 50 кілометрів Дністер тече в горах, а далі спускається на рівнину. Більшість сплавів проводяться саме в цій його рівнинній частині. Сплави по Дністру більш спокійні, ніж на карпатських гірських річках, але те, що є на цьому маршруті, повністю компенсує нестачу адреналіну. По-перше, це ландшафти: чого тільки вартий Дністровський каньйон, включений до списку семи природних чудес України; скелясті береги, що піднімаються на 200 метрів над вами, гроти, печери, водоспади, острови.

Сплав по Дністру – справжня втіха для очей.

Крім того, маршрут проходить вздовж безлічі замків, фортець, монастирів, стародавніх поселень, садиб та маєтків. Ще однією унікальною особливістю Дністра є його клімат, відомий як дністровські субтропіки. Високі береги затримують тут тепло, а влітку майже немає дощів. Ці умови сприяють унікальному рослинному і тваринному світу та створюють дуже комфортні місця для відпочинку.
Відкрийте для себе подорож Дністровським каньйоном, який є одним із найдовших і найгарніших у Європі, у турі «Сплав по Дністру на 1 день».
Сплав по Дністру чудово підходить всім туристам від малого до великого, для родини і компанії, під час нього можна розім’яти м’язи, засмагнути, покупатися і зробити чудові фото. Зелені і високі дністровські береги, легенький шум води, хороша компанія, чудово допомагають відволіктися від щоденних турбот, омолодити душу і тіло, набратися сили та відчути радість життя.

Мальовничі береги Дністра

Для любителів 2-х денних мандрівок пропонуємо тур «Сплав по Дністру і невідома Франківщина». В цьому турі окрім сплаву є ще нагода ознайомитись з історією та архітектурою мальовничих містечок на берегах Дністра.

У Львівській області найпопулярнішим рафтинговим маршрутом вважають річку Стрий. Спуски тут не дуже складні, а краєвиди на найвищу гору хребта – Парашку – неймовірні. Сплави в околицях сіл Верхнє-Нижнє Синьовидне рафтинг відбувається ціле літо і навіть восени. Цікаво, що в місці злиття річок Стрий та Дністер Стрий виглядає повноводніше-переконливіше, але, по лиш фахівцям відомим геоморфологічних ознаках все, що тече нижче, зветься Дністром, а не Стриєм. Подаруйте собі масу емоцій та вражень у турі «Сплав Карпатами + Тустань».

Сплави по р. Стрий – чудовий варіант відпочинку неподалік Львова

Сплав по річці Лімниці – це досить спокійний маршрут, з можливістю сповна насолодитися красою природи і відчути легку силу води, без надмірних гострих відчуттів, як у Карпатах. Родзинкою цього туру є те, що під час сплаву можна буде ще й покупатися в одній із найчистіших річок Європи та піднятися на Сокільські скелі з яких відривається мальовнича панорама долини цієї річки. Поїздка гармонійно поєднує в собі активний відпочинок із екскурсійною частиною. Запрошуємо спробувати ідеальний активний відпочинок для душі і тіла в турі «Сплав по Лімниці».

Річка Черемош, що витікає з Чорногірського хребта і гарантує найбільш емоційні сплави, пропонуючи подолати цілий ряд порогів: Дземброня, Гучок, Гук, Біла Кобила, Красниківська шивера. Активно відпочити, помилуватися карпатськими панорамами та подихати чистим повітрям ви матимете змогу у турі «Сплав по Черемошу і не лише» . Якщо ви вже вирішили побувати у горах в розпал сезону рафтингу, то не пропустіть таку можливість. Русло Чорного Черемоша простягається на 87 кілометрів серед лісів Східних Карпат на висоті 1680 метрів. Саме Чорний Черемош є найбільш стабільним щодо наявності необхідного рівня води для проведення сплавів, тому рафтинг тут проводиться до жовтня.

Сплави по Чорному Черемошу – справжнє випробування для новачків

Найпопулярнішою і найбільш екстремальною ділянкою на річці вважається відрізок від Дземброні до Красника. До неї входить найскладніший поріг усього маршруту – Гук, що має 3-й рівень складності. Великі плити і брили каменю, високі уступи утворюють стоячі вали та бочки, а сам поріг нагадує гігантську затоку через перепади висот у руслі. Якщо бажаєте адреналіну, ласкаво просимо у тур «Похід на Піп Іван Чорногірський, Смотрич і Вухатий Камінь» , де ви окрім рафтингу отримаєте насолоду від підкорення сакральної гори Гуцульщини – Піп Іван Чорногірський (2028 м). Повірте, ми ще жодного разу не зустріли людину, яка повернулася б з такої поїздки незадоволеною.

Ми пропонуємо вам перевірені безпечні маршрути, де ви ще більше закохаєтесь в дивовижну природу Карпат та зрозумієте, наскільки різноманітним може бути активний туризм. Адже розмаїття річок для рафтингу в Україні вражає: Збруч, Південний Буг, Білий Черемош, Тиса, Тетерів, Тікич, Смотрич, Случ та багато інших.

Рафтинг – не тільки відпочинок, а й чудовий спосіб тімбілдінгу

Тож, якщо ви любите природу, активний відпочинок та не боїтеся стрімкої течії і мокрого одягу, ласкаво просимо починати обирати, у які води відправитися за адреналіном, красою та пригодами.

(Visited 4 468 times, 3 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *