Мукачівський замок «Паланок» – тисяча років самотності

Один із найгарніших та наймогутніших замків України за однією із легенд був утворений містичними силами разом із майже 70-метровою вулканічною горою. Мукачівський замок “Паланок” владно височіє над містом, вражаючи такою неосяжною величчю, що важко повірити в причетність людей до його заснування та розбудови.

Побачити велич тисячолітнього замку Паланок можна у турах:

Виникали та розчинялися у вирії історії держави та імперії. Як хвилі на непідступні скелі, накатували половецькі та татаро-монгольські нашестя, повстання, облоги, штурми. А він стояв. В його стінах вирували людські пристрасті, страждали політв’язні, марширували військові, байдикували учні ПТУ, а він продовжував стояти – незворушно та безпристрасно. Бо для тисячолітнього мужнього кам’яного воїна – війни та революції, державні перевороти та підступні інтриги – це лише миттєвості, які, мов крила метелика, торкнулися споконвічних мурів та канули в лету.

Людям здавалося, що він їм служить, а насправді служили вони, створюючи історію замку та оповиваючи його легендами. Сьогодні, наче убілений сивиною літописець, він гортає перед гостями сторінки своєї історії із безліччю закарбованих дат та імен, реальних та вигаданих подій, таємниць та сказань.

Запрошуємо Вас в тури в Карпати разом з туроператором “Відвідай”

Екскурсія Мукачівським замком

Блукаючи сходами, потаємними кімнатами та експозиціями Мукачівського замку, ви з подивом виявите, що кожен камінь велетенської споруди дихає історією, за кожною замковою брамою – власна драма, за кожним поворотом – купа легенд. Наша віртуальна екскурсія присвячена визначним історичним віхам замку та гучним іменам його історії, проте, за вже усталеною традицією ми лише накидаємо ескіз вашої незабутньої екскурсії до замку, а вже створювати мальовниче полотно вражень ви будете самостійно під час захоплюючої екскурсії замковими терасами разом з нами у турі “Замок Паланок, термальні води Косино і вино” всього за 1 день.

Зверніть увагу на тур-відпустку “Довкола Карпат за 7 днів”

Що почуєте на екскурсії

А почуєте ви, що точна дата заснування замку невідома, але за свідченням «Угорської хроніки» укріплена кам’яними мурами фортеця існувала вже в XI столітті за часів правління короля Ласло I Святого та успішно витримувала нападки половців та татаро-монголів.

Наприкінці XIV століття подільський князь Федір Корятович ґрунтовно розбудував фортецю, додавши до комплексу житлові та господарські споруди, кам’яну стіну з баштами, колодязь та значно підсилив його військовий арсенал.Наступні володарі замку – трансільванські князі Ракоці відомі, як полум’яні очільники Угорського визвольного руху та невтомні реконструктори фортеці.

Поруч із революційно налаштованими чоловіком та сином до історії увійшла справжня легенда визвольного руху – відважна красуня Ілона Зріні, яка майже три роки керувала обороною замку під час габсбурзької облоги (1685-1688 рр.). Після розгрому повстанців, на початку XVIII ст. замок отримали у володіння заповзятливі васали Габсбурґів – австро-німецький рід Шенборнів, які залишили чимало слідів справжнього хазяйського господарювання в регіоні.

Замок Паланок церква

Подальша доля замку складалася трагічно. Австрійська в’язниця, військова казарма, перебування на службі в органів НКВС та простого народу в радянські часи. Сьогодні у відреставрованому замку діють краєзнавчий музей та мистецька галерея, на його базі планується створення готельно-туристичного осередку.

Ще більше цікавої інформації можна почути в турі “Сиро-Винний тур Закарпаттям” .

Що побачите в замку

Потужна фортеця займає площу майже 14 000 м2  та розміщується каскадом на трьох терасах. Ви побачите найстаріший Верхній замок з закритим двором, колишніми князівськими палатами, екуменічною каплицею та трьома вежами, що височіє на вершині гори, нижчий на 6 метрів Середній замок, де були зосереджені переважно господарські та службові приміщення та непідступний Нижній замок з міцними бастіонами.

У дворі Верхнього замку знаходиться видовбаний глибиною 75 метрів за часів Федора Корятовича колодязь. Сонм легенд, пов’язаних з ним, відкриється вам під час екскурсії, а ось з новітньої історії відомо, що розчищали його справжні альпіністи, виявили на дні підземні ходи та видали  на-гора не лише кістки тварин та монети різних часів, а й сторічну піч та бойовий снаряд.

Замок Паланок легенда колодязя.

Також в замку можна побачити «коридор смерті» та кімнату тортур, археологічні знахідки та етнографічні пам’ятки, унікальну колекцію ікон, старовинний та сучасний живопис в музейних залах. Територію замку прикрашають втілені у бронзі фігури Федора Корятовича та Ілони Зріні з сином Ференцом II Ракоці, а ще двометрова скульптура турула на величній колоні – священного для угорців міфологічного птаха.

Замок Паланок цікаві факти

  • Назва Паланок походить від дубового частоколу, яким колись був оточений водяний рів навколо замку.
  • В часи наполеонівської навали в замку зберігалася свята угорська королівська корона.
  • Угорська «Бастилія» – така назва закріпилась за замком в часи перебування в його стінах в’язниці. Відомі європейські політичні діячі закінчили тут свої дні в ланцюгах, втекти з міцних мурів не вдалося жодному в’язню.
  • На весіллі Ілони Зріні та ватажка курців Імре Текелі, що відбулось в замку, гості з’їли окрім іншого 10 волів та випили майже 300 діжок вина.
  • Історія замку та міста відобразились у назві вулиць Мукачева – Ілони Зріні, графа Шенборна, Куруців.
  • Замок також славиться значною кількістю пам’ятників, кожен з яких розказує свою історію.
Замок Паланок памятники

 Чим серце заспокоїться

Чудовими краєвидами з висоти замку, молитвою в старовинній каплиці, чарівною музикою місцевих музикантів. Ви можете залишити собі добру згадку про замок, сфотографувавшись в середньовічному костюмі, загадати бажання, потримавши за палець Федора Корятовича, відпочити та підкріпитися в затишній кав’ярні, відвідати дегустаційний винний зал в замковому підземеллі, придбати оригінальні сувеніри в місцевій крамничці.

Як доїхати?

Щоб добратися до замку потрібно подолати 250 кілометрів зі Львова. Можна використовувати будь- який вид транспорту, адже як і автомобілем, так і громадським транспортом їздять часто в даному напрямку. Проте слід добре розпланувати свій час, адже на доїзд потрібно витратити більше 3- х годин.

Найкомфортніше їхати з спеціально організованою групою людей, оскільки у Вас буде велика і весела компанія і не потрібно перейматися такими питаннями як: “де поїсти?”, “як добратися?” , “де переночувати?”. Всі ці питання вирішуються одразу ж як ви оберете тур. Крім того, ви зможете побачити і інші цікаві місця краю.

Довідкова інформація

Розташування: м. Мукачів, пров. Куруців, замок “Паланок”

GPS: 48.7348421023.70415520

Контакти: (03131)-4-15-79

Замок Паланок графік роботи: щодня з 9.00 до 18.00.

До Мукачівського замку «Паланок» разом з «Відвідай»

Чи цікаво вам дізнатися, що пов’язує Ілону Зріні з маніакальною прихильницею кривавих ванн Ержбетою Баторі? Як історія кохання Ілони Зріні та Імре Текелі поєднує «Паланок» із замком «Сент-Міклош»? Що означає восьмикутна зірка на стінах Середнього замку? Все це та ще багато цікавого – в наших турах:

Сиро-Винний тур Закарпаттям

 

(Visited 15 114 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *