Підземна Тернопільщина: 5 найцікавіших печер

Хочете екстріму і нових відкриттів? Спускайтеся під землю!

Мандрівка печерами – це унікальна можливість небанально провести час, урізноманітнити свої мандри і відкрити приховані від сторонніх очей таємниці землі.

Печери залишаються одним із небагатьох місць на планеті, де ще можна відчути себе першовідкривачем. Саме тут сміливці можуть досягнути нових підземних горизонтів, де ще не ступала нога людини. Схожі відчуття, мабуть, переживали мореплавці часів великих географічних відкриттів, перші космонавти та всі, хто відкривав нові, незнані до того часу в їхньому світі, простори.

Запрошуємо Вас познайомитися із неймовірним підземним світом печер Тернопільщини. На території цієї області їх нараховують більше сотні, багато з них – у Борщівському районі. І кожна – унікальна й надзвичайно цікава.

Відвідати печери можна в турах:

Вертеба

Це унікальна печера–музей, яку часто називають «Наддністрянською Помпеєю». Жодна інша печера світу не містить такої кількості багатств – знайдених предметів матеріальної культури різних епох. У ній розташовано перший в Україні та світі підземний музей археології, трипільської культури та епохи неоліту. Завдяки стабільному мікроклімату, сталій вологості і температурі повітря, тут дуже добре зберігаються цінні знахідки.

Віднайшов печеру власник місцевих земель Ян Малевський ще 1823 року під час полювання. Відразу при вході він виявив значну кількість керамічних виробів, походження яких, на його думку, належало до античної доби. Насправді це було відкриття ще не відомої в той час трипільської культури, яке майже на 30 років випередило її офіційне відкриття, у 1850 р. у селі Трипілля під Києвом.

Печера Вертеба. Вхід в музей
Печера Вертеба. Вхід в музей

Хоча довжина ходів печери лише дев’ять кілометрів, тут дуже легко заблукати. Усі ходи глухого підземелля видаються одноманітними. Тут можна довго ходити і знову вийти на теж місце, так і не діставшись виходу. Тому не варто відходити від групи під час екскурсії.

Існують відомості, що в печері під час Другої світової війни переховувалися євреї, а згодом – бійці УПА. В одному із залів повстанці вчилися стріляти. Білі цяточки на одній зі стін – сліди куль.

Оригінальним є підземний лабіринт «Кам’яна соломка». Поверхня його стелі вкрита густими заростями сталактитів.

Унікальна печера-музейУнікальна печера-музей

У Вертебі розміщено експозицію з трипільським посудом, скульптурами та матеріалами археологічних розкопок. Побувати тут можна відвідавши такі наші тури на Поділля:


Розташування: с. Більче-Золоте, Борщівський р-н., Тернопільська обл.

Контакти: [email protected], завідувач відділом печер Борщівського краєзнавчого музею: (03-541)-2-19-08, (03-541)-2-16-92.

Печера Кришталева

Загальна довжина ходів Кришталевої, яку ще називають перлиною Придністровського Поділля – приблизно 27 км. Зали та галереї цієї гіпсової печери, мов окремий світ, що наче балансує між казкою та реальністю.

Підземна архітектура
Підземна архітектура

У ній мандрівникам відкриваються унікальні підземні лабіринти зі своїми залами-палацами, що прикрашені дивовижними гіпсовими кристалами, сталактитами, сталагмітами. Такі неймовірні прикраси природа створювала протягом тисячоліть. Уяву людини швидко захоплює блиск і гра барв цих підземних шедеврів.

  • Сталактити («крапання зверху») мінеральні утворення у вигляді стовпів, паль, пірамід, що звисають зі стелі печери або іншої порожнини. Такі ж утворення, що підіймаються з підлоги печери, ростуть у вигляді стовпчиків і бурульок знизу вгору – сталагміти.
  • Сталагміти ростуть назустріч сталактитам і нерідко зливаються з ними, утворюючи сталагнати.
  • Найбільшим у світі вважається сталагміт з печери Лас Вільяс (Куба). Його висота – 63 м. У Європі найбільший сталаґміт – 35,6 м (печера Бузько, Словаччина).

Про цю печеру згадували ще в письмових джерелах початку XVIII ст. Відкрив та вперше дослідив Кришталеву польський спелеолог Г.Ржечинський, 1721 року. Під час Другої світової війни тут переховувались воїни УПА. Щоб знищити повстанців, загони НКВД підірвали вхід до печери. Відновити його вдалося лише на початку 60-х років минулого століття. З того часу до цієї спелеологічної Мекки й почалися паломництва, як дослідників-науковців, так і туристів.

Лабіринти Кришталевої
Лабіринти Кришталевої

Кришталева є однією з найдоступніших серед печер Тернопільщини. Нею захоплюються прихильники «цивілізованого» туризму: тут прокладені і електрифіковані оглядові маршрути, для подолання її лабіринтів аж ніяк не потрібно якихось фізичних надзусиль.

Екскурсія до Кришталевої печери
Екскурсія до Кришталевої печери

Відвідати печеру можна у турі:


Розташування: с. Кривче, Борщівський р-н., Тернопільська обл.

Контакти: Завідувач печери «Кришталева»: +380972757247.

Озерна

Цю печеру вважають наймальовничішою. Крізь вертикальний вхід на дні великої карстової лійки, завглибшки 18 м, відкривається більш, ніж 130–кілометровий лабіринт Блакитних Озер (інша назва печери). І не дарма, адже лише вона – єдина на Поділлі – має підземні озера. Їхні плеса займають приблизно третину загальної підземної площі.

Не маючи карти та компаса, майже неможливо не заблукати в цьому мереживі ходів. На пошуки загубленого вирушали небайдужі земляки, але ризик самим заблукати, зазвичай, перешкоджав бажанню звільнити невдаху з підземного полону.

Блакитні Озера
спелео-тур в печери до Блакитних Озер

Для проходження більшості озерних печер не потрібне вертикальне (альпіністське) спорядження, яке буде доречнішим у глибоких печерах Криму. Проте знадобиться спеціальне спорядження, щоб подолати водні перепони, які стають на шляху дослідників в Озерній.

Оскільки Озерна та Оптимістична відкриті переважно для професіоналів, спелеологи–аматори знайомляться із підземним світом, мандруючи доступнішими печерами, такими, як Кришталева, Вертеба, Млинки.


Розташування: с. Стрілківці, Борщівський р-н., Тернопільська обл.

Оптимістична

Цю печеру занесено до «Книги рекордів Гіннеса», як найдовшу у світі гіпсову печеру. Також вона є найдовшою печерою Євразії.

Найдовша у світі гіпсова печера
Найдовша у світі гіпсова печера

Площа Оптимістичної – близько 2 га, а сумарна довжина її ходів складає понад 250 км. Це лабіринт, утворений системою (подекуди триярусною) горизонтальних ходів і галерей, що залягають на глибині близько 20 м під землею.

Екскурсія в печеру Оптимістична
Екскурсія в печеру Оптимістична

За морфологією, розміром і напрямом ходів тут виділяють 10 районів. Трапляються невеликі озерця, територія поблизу входу періодично затоплюється. Печера сильно замулена глиною. Нагромаджені обвальні, осипні та водні уламкові відклади, наявні численні гіпсові кристали. Температура повітря від +8 поблизу входу до +10 в центрі лабіринту. Відкрили Оптимістичну 1966 року спелеологи Львівського спелеоклубу «Циклоп». Вона дотепер залишається не розвіданою до кінця.

Печерні скарби
Печерні скарби

Цілковита відсутність патогенних організмів, підвищена іонізація повітря та води, а також виявлені там мінеральний болотний намул і вода роблять Оптимістичну одним із найперспективніших об’єктів для лікувальних та рекреаційних цілей.

Мешканці ОптимістичноїМешканці Оптимістичної

Щоб Ви мали нагоду на власні очі побачити її неймовірну красу і прогулятися під землею, ми розробили новий тур:


Розташування: с. Королівка, Борщівський р-н., Тернопільська обл.

Контакти: [email protected], спелеоклуб «Циклоп»: + 38 097 2255877, +38 099 0708802, +38 063 7278469.

Млинки

Це, мабуть, найпопулярніша та найулюбленіша печера туристів. Щоб потрапити у цікаві ходи, не потрібно довго і далеко йти в глибину. Тут є маршрути різної складності, а окремі ділянки мають свої власні назви: «Роддом», «Чортове горло», «Лисячий хід» тощо.

Для прогулянки цією печерою знадобиться хоча б мінімальна фізична підготовка та бойовий дух. Щонайменше, треба позбутися клаустрофобії та бути достатньо струнким, бо в деякі отвори просто не пролізете або ж ще гірше – застрягнете, і тоді доведеться худнути відразу на місці.

Екскурсії в печері Млинки
Екскурсії в печері Млинки

Назва Млинки сама натякає на історію свого походження. Сотні років тому біля печери був водяний млин, який дав назву поселенню. Пізніше воно злилося із трохи більшим селом Залісся, тому зараз такого населеного пункту, як Млинки на карті на знайдете. Опікуються Млинками місцеві спелеологи, які і проводять тут екскурсії для гостей.

Спелео-тур печерами Тернопільщини
Спелео-тур печерами Тернопільщини

Печера не є таким гігантом, як Оптимістична чи Озерна. Але розміри в даному випадку обернено пропорційні її популярності: 28–кілометровий лабіринт печери Млинки ознайомив із підземним світом величезну кількість шукачів пригод. Для тих, хто жити не може без гострих відчуттів і вперше спускається під землю – це якраз те, що треба!

Історія печери Млинки можна почути в межах турів:


Розташування: с. Залісся, Чортківський р-н., Тернопільська обл.

Контакти: клуб «Кристал»: (067)-36-95-671.

Корисні поради щодо екіпіровки

Для того, щоб Ваша екскурсія печерою була комфортною і безпечною, обов’язково візьміть зі собою:

  • Ліхтарик. Бажано, щоб Ваші руки під час мандрівки були вільними. Тому краще обрати ліхтарик з можливістю кріплення на голові, або такий, щоб підвісити його на шию.
  • Рукавиці.
  • Головний убір (шапка, баф, бандана, хустинка) для захисту волосся і голови від піщинок, камінців.
  • Спелеокомбінезон або одяг, який не шкода забруднити. Вам має бути зручно і комфортно.
  • Зручне, не слизьке взуття, адже у печері може бути вогко і слизько.

Кому камерна атмосфера печери миліша за домашній комфорт, той не обмежується однією поїдкою, а часто повертається сюди знову і знову. Є й такі, хто святкував у печері День народження, зустрічав Новий рік, а найвідданіші поціновувачі – навіть весілля!

Побувавши у печері, завжди почуваєш себе щасливішим і у піднесеному настрої. Тож задля цього варто долати перешкоди в підземних лабіринтах, пізнаючи таким чином нові світи і збагачуючись незабутніми враженнями.

Як доїхати?

Усі печери представленні у даній статті знаходяться у Тернопільській області. Зі Львова в Тернопіль електрички та автобуси курсують кожного дня, тому добратися до обласного центру не буде складно, проте самі печери розкидані по області і знаходяться інколи далеко від шляхів, де їздить маршрутний транспорт, та і самим іти в печеру без жодного супроводу буде моторошно. Щоб не заблукати радимо Вам долучитися до збірних груп, з якими ви зможете отримати якісний супровід під час екскурсії в печери , швидкий доїзд прямо до місця розташування печер, а також дружну компанію, з якою точно не буде страшно досліджувати підземелля.

 

Про підземний світ складено чимало легенд. Скажімо, стародавні греки вірили, що душі померлих приречені на вічне й безрадісне існування у похмурому царстві Аїда. Кельти і германці вважали, що підземні печери заселені маленькими створіннями – гномами. А ще там часто знаходили притулок різноманітні чудовиська, починаючи від драконів і закінчуючи циклопами. Підземні надри вабили і науковців. Вони шукали шлях, який ніби–то сполучає поверхню Землі з її центром, де, на їхню думку, повинно існувати життя. Таким чином, через кратери вулканів або печери вони сподівалися потрапити в глиб Землі. Підземні скарби вабили багатьох, та не знайшовши там золота і коштовностей, люди, деколи й самі не підозрюючи про свої досягнення, відкривали все нові і нові печери, які дотепер манять до себе сучасних шукачів пригод.

Печера Млинки. Зацікавлені туристи 🙂

Відвідати печери можна в турах:

(Visited 27 079 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *