Кава підкорює Львів. У місті все частіше відкриваються кав’ярні

Ви пили каву з M&Ms, з печивом чи снікерсом так, що все в одному стакані? А спускались у копальню кави? Ні? Тоді Вам до Львова. Тут подача кави Вас точно здивує. Поряд з традиційним приготуванням кави на піску, як то роблять, у “Вірменці”, у Львові готують каву й ручними кавоварками – кемекс, сифон, аеропрес, пуровер та колд-брю. Забагато незнайомих слів? Коли мова йде про львівську каву – тут завжди можна відкрити для себе щось нове: альтернативні методи приготування і нові смаки. Та й порції у львівських кав’ярнях різні: від маленької філіжанки, до величезного стакану, у якому десерт і кава разом, як то кажуть “два в одному”.

Можливо Вас зацікавлять наші екскурсії Львовом

“Фішка” кавового Львова, яка приваблює групи туристів, – копальня кави. Розташована у самому серці Львова, на площі Ринок, “Львівська копальня кави” – то перша в Україні найдовша кав’ярня-книгарня.

"Копальня кави" у м. Львів
Багата на туристів “Копальня кави”

Тут готують 30 видів кавових напоїв і водночас популяризують українську книгу. Але головний козир кав’ярні – шахта. І кожен відвідувач, вдягнувши каску, може спуститись у шахту, яка прямо у кав’ярні і побачити, як видобувають каву. Адже за концепцією закладу, кава – то корисна копалина, яку видобувають як вугілля чи торф.

Тут каву обсмажують.

Обсмаження кави
Процес обсмажування

А скільки міхів з кавовими зернами у копальні кави?!

Більше кави – тільки на фестивалі кави. Щороку наприкінці вересня у Львові відбувається Lviv Coffee Festival. Це велика подія для міста. За даними організаторів, вона збирає понад 100 тисяч учасників. Lviv Coffee Festival – то не тільки ярмарок кави. То ціле дійство. Тут і чемпіонат бариста, і чемпіонат з приготування кави у джезві, і навіть чемпіонат з “кавової пам’яті”. На останньому учасники куштують 8 сортів кави, про яку надають повну інформацію, а після перерви без підказок мають вгадати, де яка чашка. Якщо такі чемпіонати не для вас – не біда. Цікаво на фестивалі не лише для професіоналів у кавовій справі. Для гостей свята також придумують щось оригінальне. Як-от, заварити каву у 20-літровій джезві.

Віденська кав'ярня
Пам’ятник Швейкові біля “Віденської кав’ярні”

Та головне на кавовому фестивалі – це визначення кращої кав’ярні, при чому в різних номінаціях. Отримати таку нагороду – дуже почесно. Й не так просто. Бо конкуренція величезна, кав’ярень – сила-силенна, і їх з кожним роком стає все більше.

Популярність кави у Львові стрімко зростає. На вулицях все частіше можна побачити людей зі стаканом кави. Але так було не завжди. Радянська влада ледь не знищила традицій кавування. В цей період у Львові кав’ярні замінили чайовнями. Проте за “бабці Австрії” у Львові кав’ярні були. Й то вишукані, з безплатними газетами. Там збирались багаті й впливові, інтелектуали, творча богема. Яка кав’ярня була у місті перша, хтозна.

Прийнято вважати “Віденську кав’ярню” (1829) на тому ж місці, що й тепер – на проспекті Свободи за пам’ятником Тарасу Шевченкові. Але є й документ, який засвідчує кав’ярню Леваковського ще у 1802р.

Насправді тема кави у Львові міфологізована. І де правда, а де вигадка, сказати важко.

Але є в історії така постать, якій приписують одну з перших кав’ярень в Європі. І та постать українська. Йдеться, про українського шляхтича з Галичини, уродженця села Кульчиці, (звідси й прізвище – Кульчицький), який відкрив у 1686 році одну з перших кав’ярень у Відні. Юрій Кульчицький вважається автором рецепту “віденської кави”. У 2013 р. у Львові встановили пам’ятник Юрію Кульчицькому, який зафондувала львівська кавова фабрика “Галка”.

Пам'ятник Юрію Кульчицькому
Пам’ятник Юрію Кульчицькому

Більше того, у місті Лева є кав’ярня, названа так само, як і та, яку у Відні заснував Юрій Кульчицький – “Під синьою пляшкою”.

Кафе "Під синьою пляшкою" у м. Львів
“Під синьою пляшкою” у дворі

Кав’ярня-легенда, яка має багато постійних клієнтів, відома смачними лєгумінами і запашною кавою, – то все про “Світ кави”. Відкрившись у 2004 році, вона міцно закріпилась на кавовому ринку Львова, і стала улюбленою кав’ярнею мера Львова Андрія Садового. Саме сюди він запрошує своїх гостей. Відтак, міського голову тут бачили і з Михайлом Саакашвілі, і навіть з президентом Петром Порошенком. А саму кав’ярню неодноразово визнавали найкращою кав’ярнею року.

“Львів’яни знають, що таке справжня кава. Вона в нас гірка, солодка, з кислинкою, але завжди має особливість. Водночас приготування кави – це інтимний момент, бо кава замішується на любові і тоді це справжня кава”, – сказав міський голова Львова Андрій Садовий на одному з фестивалів кави, коли вручав нагороду своїй улюбленій кав’ярні.

Кав'ярня "Світ кави" у м. Львів
Поважні гості у “Світі кави”

Ще одна кав’ярня, яка неодноразово ставала кращою – “Вірменка”. Цього року вона перемогла у номінації “Кав’ярня з історією”. Маленька, але затишна, уже легендарна “Вірменка” працює у Львові ще з 1979 року. Свого часу її облюбувала львівська богема і прогресивна молодь. Тепер про це нагадують світлини з тих часів, на яких серед завсідників “Вірменки ” можна побачити Кузю з Братів Гадюкіних.

Крім світлин, можна розглядати книжки. Деякі можна купити або обміняти. Ще одна традиція – це підвішена кава. Раніше у кав’ярні це було неписане правило: підвісити друзям каву, тобто купити каву і попередити дівчат, що коли прийде той чи інший товариш, щоб йому її налили. Тепер для цього є дошка, на якій позначають іменні кави, тобто для когось конкретно, та вільні – для будь-кого.

Кав'ярня "Вірменка" у м. Львів
“Вірменка” оновлена

До речі, каву тут готують традиційно, по-східному, у турці, яка витанцьовує по гарячому піску. Щоб її отримати, доводиться й у черзі постояти.

Кожен у Львові знайде кав’ярню, яка йому до душі. З-поміж величезної кількості вибрати, звичайно, важко. І то треба робити самостійно. Покладаючись на свій смак, і довіряючи лише власним очам і носу. Куди вони вас заведуть, то знати тільки вам, але те, що вибирати є з чого, і вартих уваги закладів багато – то факт. Навіть не так. Кав’ярень не багато, а дуже багато. І будь-які “топ -5” чи “топ-10” суб’єктивні. Тому тут їх нема. Складіть їх самі. Й пишіть коментарі. Також до смачної кави пропонуємо Вам смачну львівську кухню. Якщо ви ще не визначилися у своїх кавових смаках чи хочете пізнавати нові, любите каву і готові відкрити для себе кавовий Львів або побачити його по-новому, запрошуємо відвідати кращі кав’ярні Львова та скуштувати справжню львівську каву під час екскурсій “Старий Львів за 1 день” та “Львів – перше побачення“.

(Visited 1 965 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *