Доброго дня. Скажіть, будь ласка: фото зі стовпом, куснем рейси та молотком біля старшої жінки також з Кам’янки? Де ви його знайшли? Чекаю на відповідь. Дякую. Дуже потрібно.
Добрий день. Хочу дещо зауважити.Ріплянка – це суп з картоплі, а те, що ви назвали ріплянкою – це кулеша на ріпі. Бануш не приправляється сметаною, а вариться у сметані. До справжнього баноша не додають ні шкварки, ні бринзу, бо він сам по собі дуже жирний і ви багато його і так не з’їсте. Бринзу і шкварки, або молоко, або сметану, або вурду додають до готової кулеші (токана), тобто до каші, звареної на воді з кукурудзяного борошна або крупи. Таргоню не тушкують з зеленню і овочами в духовці – це ж і по вашому фото видно, що то гарнір. Її підсмажуть, додають трохи води і тушкують до готовності. Гомбовці не просто посипають панірувальни ми сухарями – сухарі (або мелені волоські горіхи) підсмажують на вершковому маслі. Гурка – аж ніяк не кров’янка і не з перловки! Її готують з рису і варених, перемелених і заправлених топленим салом свинячих нутрощів – серця, легенів і нирок, і трішки печінки. Дехто робить саме кров’яну гурку з рисом, але далеко не у всіх районах. Я тільки в угорців її бачила.
Підбивані лопатки багато хто варить без картоплі і тим більше без копчених ребер, а підбивають сметаною з молоком і борошном. Ну і нарешті палинка – не ” настоюється, вона женеться з фруктів. Найпопулярніша – сливовиця. І ще – в українській мові нема слова МУКА, є борошно. А мука є тільки з наголосом на першому складі і з похідним словом “мучитись”.
Вітання! Пані Юліє, дякуємо за такий детальний коментар. Радіємо, що стаття Вас зацікавила і Ви вирішили залишити свої доповнення.
Щодо приготування місцевих страв, то кожна господиня готує за своїм рецептом 🙂 А що ж говорити за райони, тут рецепти можуть відрізнятись кардинально. У нас є працівники із Закарпаття ( Хустський район, Свалявський(тепер Мукачівський), а також місцеві жителі, з якими ми співпрацюємо на місцях. Тому консультувались з ними. Можуть бути неточності, тому дякуємо, що доповнюєте нас! Очікуйте 🙂 найближчим часом додамо правки в статтю.
Піду зранку у Кам’янку — душеньку розвію...
Go to comment22/03/2024 at 3:36 pm
Піду зранку у Кам’янку — душеньку розвію...
Go to comment10/04/2024 at 11:24 am
Закарпатський словничок-говірничок
Go to comment23/02/2024 at 9:48 am
Закарпатський словничок-говірничок
Go to comment12/08/2024 at 6:42 pm
Закарпатський словничок-говірничок
Go to comment26/02/2024 at 3:21 pm
Закарпатський словничок-говірничок
Go to comment25/04/2024 at 7:48 pm
Кам’янець-Подільський – перлина Поділля
Go to comment09/02/2024 at 4:54 pm
Кам’янець-Подільський – перлина Поділля
Go to comment14/02/2024 at 6:21 pm
ТОП-12 рекомендованих закарпатських страв від колективу «Відвідай»
Go to comment23/12/2023 at 10:05 pm
ТОП-12 рекомендованих закарпатських страв від колективу «Відвідай»
Go to comment14/02/2024 at 6:17 pm
Закарпатський словничок-говірничок
Go to comment19/12/2023 at 5:42 pm
Закарпатський словничок-говірничок
Go to comment19/12/2023 at 5:39 pm
ТОП-10 термальних басейнів Закарпаття
Go to comment13/12/2023 at 6:31 pm
Куди поїхати на Новий рік 2025?
Go to comment29/11/2023 at 12:05 pm
Куди поїхати на Новий рік 2025?
Go to comment29/11/2023 at 11:57 am
Тунель кохання – одне з найромантичніших місць в Україні
Go to comment15/11/2023 at 5:24 pm