Ужгород сакури і аромату Японії

Весною, коли природа прокидається, Закарпаття приваблює туристів своєю красою по-японськи. Сюди приїзджають зі всіх усюд аби полюбуватись на цвітіння сакури. Сакура (японська вишня, Prunus serrulata, serrula) – чудесне дерево, яке зацвітає пишним багатопелюстковим цвітом ніжного рожевого кольору. Закарпаття в цвіті сакури, як магніт, притягує тисячі туристів і поціновувачів природньої краси.

Багато кого цікавить, коли відбувається цвітіння сакури в Ужгороді.  За нашими спостереженнями, воно починається в середині квітня і в залежності від погодних умов, може тривати близько двох тижнів, інколи й до початку травня. Тому навесні алеї квітучої сакури перетворюють Ужгород, Мукачево, Виноградів і ряд інших містечок на частину Японії.

Цвітіння японської вишні на алеї сакур в Ужгороді

Так як до Японії далекувато від нас, то є прекрасна можливість побачити цвітіння сакури в Ужгороді. Та й не тільки побачити цвітіння сакури, але і наробити багато гарних фотографій і селфі на її фоні. Місцеві мешканці жартують що сакури в Ужгороді вже настільки звикли до фотоапаратів і спалахів, що приймають під час зйомок різноманітні чудернацькі пози. Саме тому, туроператор “Відвідай” організовує сакура-тури, аби ви мали можливість побувати в Закарпатті саме тоді, коли цвітуть сакури в Ужгороді і не тільки.

Перелік найкращих мандрівок, де можна полюбуватись цвітом сакури:

Сакури в Ужгороді це добре, але давайте повернемося до історії цієї квітки.

В Японії є звичай ханамі, дослівно в перекладі “дивитися на квіти”. Хоча на сьогоднішній день, це просто означає милуватися цвітом сакури. Бере свій початок ханамі ще з початку VIII століття, коли аристократи організовували зустрічі аби любуватись цвітом, випивали саке і зачитували поезію. Але подивляли вони не сакуру, а сливу, яку тоді завозили з Китаю. Вже трохи згодом, наприкінці VIII століття,  сакура “витіснила” сливу . З часом ханамі стало популярним не тільки в містах, але і в селах і не тільки серед знаті, але і простого народу.

В XVI столітті відбулися дві найбільш масові ханамі – вечірки. Перша з них відбулась у 1594 році в префектурі Нара на горі Йошіно, на неї зібралося близько 5000 людей. Друга проходила в Дайго, у 1598 році.

Японський цвіт сакури

На цю подію привезли 700 дерев сакури з багатьох місць країни і висаджено на гірській стежці гори Дайго. Тоді прийшло 1300 людей, це були аристократи і високопосадовці зі своїми дружинами. Окрім цього, для кожної жінки було пошито декілька комплектів шикарних кімоно. Їм доводилося переодягатися по декілька разів, завдяки чому, любуватися можна було не лише сакурою. На сьогоднішній день, гора Йошіно занесена в світову спадщину Юнеско. На ній нараховується близько тридцяти тисяч дерев сакури, приблизно двохсот видів.

Вид з оглядового майданчика Ханаягура на гору Йошіно

Для простих селян цвітіння сакури було пов’язане з віруваннями, згідно з якими, з приходом весни в дерева сакури вселялися боги полів. Люди йшли до них з почастунками і саке, аби попросити хороших врожаїв.

Через певний період “аристократичне” і “релігійне” ханамі поєдналося і переродилося в сучасне, тобто просто милування цвітом. Дерева сакури почали садити повсюди і в парках, і в садах, і на узбережжі, тобто де вважали за необхідним. Звісно, після цього вже не було потреби далеко їхати для ханамі. Традиційно японці збираються під квітучими сакурами і пікнікують з друзями, родичами чи співробітниками.

Різновидів сакури є чимало, за певними класифікаціями їх близько шістсот сортів. Найбільш поширеним є сакура сомей йошіно, її цвіт характеризується блідим кольором і п’ятьма пелюстками. На відміну від дикої сакури ці дерева не є такими живучими і їхній вік становить приблизно шістдесят років.

Цвіт сакури в Ужгороді

На початку було десять видів дикої сакури.  Ямакудза найбільш популярний вид дикої сакури, дерева якої можуть жити сотні років. З плином часу ці дерева схрещувалися самі, або схрещували люди, що хотіли змінити сакуру до певного формату і збільшити тривалість їхнього життя. Отже, сучасна сакура – це титанічна праця багатьох поколінь японців. Нині є топ-5 найстаріших дерев Японії, вік яких становить від 800 і до 2000 років. Тому, 12 жовтня 1922 року уряд Японії оголосив ці дерева національними природними пам’ятниками, які відомі як “Ніхон Годан Закура”, тобто “П’ять Великих Японських Сакур”. Сакура Ужгород, в Мукачево та інших локаціях Закарпаття не така стара, але вона зацікавлює багатьох туристів України своїм цвітом і гармонійним поєднанням з архітектурою та природою.

В Японії вже наприкінці зими починають складати прогнози коли сакура зацвіте. Через те має місце таке поняття як “фронт сакури”, тому що сакура зацвітає поступово з півдня на північ.

Цвітіння одного дерева сакури доволі коротке, зазвичай тиждень. На це мають вплив різні чинники: якщо є сильний вітер, то пелюстки можуть облетіти за день, якщо погода сприятлива, то цвітіння може розтягнутись і до двох тижнів. Коли сакура відцвітає і пелюстки починають опадати, цей процес називають “сакура фубукі”, тобто хуртовина з пелюсток сакури. Сакури Ужгород цвітуть приблизно два тижні через те, що є з різних сортів і в різних частинах міста (на сонячних та замемнених ділянках).

Ямадзакура-йокан – це солодкий десерт з гори Йошіно

Сакуру також використовують для приготування страв. Виготовлюють конфітюри з пелюсток, а також, так як деякі види плодоносять (правда плоди в них невеликі і з досить великою кісточкою, в порівнянні з нашими вишнями), то роблять варення в суміші з іншими фруктами. Плоди японської вишні називаються сакумбо. Листя теж використовують, його солять і маринують, як ми огірки і помідори. В мариноване листя загортають традиційні японські солодощі вагасі. Є ще сакура – моті, це рожеве рисове тісто з начинкою і загорнуте в листя сакури. Сакура гохан – це рис з пелюстками, що були засолені ще з минулорічного врожаю і надають страві характерного сірувато-рожевого відтінку. Як правило, страви з додаванням сакури споживають в період як очікують коли сакура зацвіте.

Яким чином попали в Ужгород сакури?

Легенда розповідає, що коли до австро-угорського імператора Франца Йосипа приїхала делегація з Японії, то одними з дарів, що характеризує японську культуру, були саме саджанці сакури. Для японців це дерево філософів, поетів і мислителів. Поети сидячи під квітучими деревами пишуть свої знамениті хоку, тобто трирядкові неримовані вірші, що відрізняються філософським змістом. Місцеві злодії подумали, що це, мабуть, дуже цінні дерева, раз їх привезли з такого далекого краю, вкрали їх і посадили. Навесні дуже втішились, коли побачили пишний багатопелюстковий цвіт, але коли деревця перецвіли і пелюстки осипались, то не залишилось нічого, окрім молодого листя, яке прийшло на заміну прекрасному цвіту. Злодії махнули рукою і залишили ці дерева.  Клімат Закарпаття лагідний, земля родюча і сакура тут гарно прижилася, ставши весняною привабою для туристів і головною атракцією квіткових турів та сенсом проведення фестивалю “Сакура-фест”.

Наші дівчата в турі “Закарпаття в цвіті сакури”

Насправді сакура в Ужгороді з’явилась в чехословацький період з 1919 по 1939 року. Чехи вкладали гроші в розвиток району Галагов, там дерев сакури зараз найбільше в місті. Тодішні ботаніки дослідили, що найкраще для сакури підходить місцевий клімат, і тоді появилася алея сакур в Ужгороді.

Ну і тепер трохи докладніше про наші сакура-тури на Закарпаття:

Це одноденний тур, якому ви будете мати квест-екскурсію по Ужгороду “У пошуках міні-скульптур”, на сьогоднішній день цих скульптурок є більше тридцяти. Полюбуєтеся і пофотографуєтеся з сакурою, познайомитеся з історією Ужгородського замку, а також покупаєтеся в термальних водах при готелі-ранчо “Золота гора”.

Цей тур на два дні за які Ви побуваєте в санаторії “Карпати”, колишня мисливська резиденція графів Шенборнів, завоюєте Мукачівський замок Паланок, покупаєтеся в новому берегівському термальному басейні “Жайворонок”. Після цього продегустуєте файного закарпатського вина від місцевих виноробів, що славляться своїм вином ще з діда – прадіда. Ну а далі, поселитеся в садиби зеленого туризму Берегівщини, де смачно повечеряєте домашніми угорськими стравами і відпочинете перед наступним днем мандрівки. Після сніданку ми поїдемо до Ужгорода, щоб познайомитись з історією і замком цього міста, звісно, що полюбуємося сакурою, а також в нас буде ще один термальний басейн при ранчо “Золота гора”.

Цей тур також дводенний. В ньому ми побуваємо в Чинадієвському замку Сент-Міклош, який називають ще замком кохання, а чому так, розкаже екскурсовод на місці. Покупаємося в термальних водах Косино, після чого поїдемо на дегустацію файного вина від місцевих вінцлерів, тобто виноробів, а далі поселимося в садиби зеленого туризму Берегівщини, де смачно повечеряємо і відпочинемо. Наступний день в нас буде починатися з екскурсії по Ужгороду і замку, далі алея сакури буде радо позувати до фотографій. І на завершення, будемо “варитися” в чанах невеликого гірського села Лумшори, історія якого в якості бальнеокурорту бере свій початок ще з XVII століття.

Цей тур теж на два дні, за які ви побуваєте в санаторії “Карпати”, колишня мисливська резиденція графів Шенборнів, відвідаєте Мукачівський замок Паланок, покупаєтеся в новому берегівському термальному басейні “Жайворонок” після чого продегустуєте файного закарпатського вина від місцевих виноробів. Ну, а далі поселитеся в садиби зеленого туризму Берегівщини, де смачно повечеряєте домашніми угорськими стравами і відпочинете перед наступним днем мандрівки. Після сніданку ми поїдемо і побачимо сакури Виноградова, після чого відправимся на дегустацію сиру до Нижнього Селища, де виготовляють сир за швейцарською технологією. Далі попрямуємо милуватись Морським оком Карпат, як ще називають озеро Синевир, і на завершення в нас буде, як вишенька на вершечку торта, водоспад Шипіт, який прекрасний в будь–яку пору року.

Даний тур на три дні. Ви побуваєте в санаторії “Карпати”, колишня мисливська резиденція графів Шенборнів, відвідаєте Мукачівський замок Паланок, покупаєтеся в новому берегівському термальному басейні “ Жайворонок” після чого продегустуєте файного закарпатського вина від місцевих виноробів. Ну, а далі поселитеся в садиби зеленого туризму Берегівщини де смачно повечеряєте домашніми угорськими стравами і відпочинете перед наступним днем мандрівки. Наступний день в нас буде починатися з екскурсії по Ужгороду і замку, далі прогулянка по алеї сакури. І на завершення цього дня будемо “варитися” в чанах невеликого гірського села Лумшори. На третій день буде дегустація сирів на сироварні в Ізі, після чого озеро Синевир зачарує своїми краєвидами, а на завершення водоспад Шипіт висота каскаду якого становить близько чотирнадцяти метрів.

Алея сакур в Ужгороді та наш гід п. Ірина Климко

Отже, любі друзі, запрошуємо в мандрівки любуватися прекрасним цвітом сакури Ужгород, тим більше старовинна японська легенда розповідає що звичай ханамі або милування квітучою сакурою, продовжує життя людини до ста років. Поїхали подорожувати з “Відвідай” – кращим туристичним оператором України за версією “Ukraine Tourism Awards 2020” та подовжувати собі життя, адже подорожі нас відновлюють і надихають на нові життєві перемоги.

Усе буде сакура!

(Visited 18 993 times, 8 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Один в “Ужгород сакури і аромату Японії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *