Політ на повітряній кулі, або невже без крил не літають? Полетіли!

Що таке повітроплавання? Це один із варіантів втілення давньої мрії людини про політ. Це можливість «повисіти» між небом і землею, застигнути у просторі, подивитися зверху на земну метушню, на певний час відчути себе абсолютно вільним і водночас залежним від вітру.

Політати на повітряній кулі можна в турах:

Політ на повітряній кулі (тепловому аеростаті) дарує спокусливе відчуття легкості в азартній пригоді на випробування духу. Ці величезні монстри стали невід’ємними символами романтики, вони асоціюються із незалежністю та величчю.

Цікаво, що ера повітроплавання у Європі почалася ще у другій половині XVIII століття. У червні 1782 року французи – брати Монгольф’є здійснили першу у світі спробу запуску повітряної кулі. У листопаді наступного року на сконструйованій братами кулі, відбувся перший вільний політ на кулі з людьми.

Або спати, або літати…

Це тільки людям далеким від повітроплавання здається, що літати на повітряних кулях можна де-завгодно і коли заманеться. Насправді, це не так.

kuli4Величезний повітряний монстр, який створює одночасно враження легкості і потужності здригається від найменшого подиху вітру. Мабуть, чи не основною перешкодою для пілотів є сильні пориви вітру.

Допустимою вважають швидкість вітру – 5-7 м/с. Якщо ж швидкість сягає 10 м/с, такі умови є небезпечними для життя пілота і команди пасажирів. Але й повний штиль не є цікавим, адже тоді куля не рухається, а просто висить у повітрі. Найсприятливіші умови (швидкість вітру, атмосферний тиск) для старту є вранці, приблизно о 6 годині. Тому пізні прокидання точно не для повітроплавців і соням не місце у кошику кулі. Хоча деколи погода дозволяє літати і ввечері, після 18 години.

Можливо вас зацікавить тур “Кам’янець-Подільський, Чернівці + Бакота” (3 дні/ 2 ночі)

Як керувати повітряною кулею?

Літає пілот, а не куля. Так само, як і їде не авто, а водій.

На різних висотах від землі панують різні напрямки вітру. Пілот може маневрувати вверх або вниз і ловити вітер. Впіймавши певний напрям вітру, пілот прогнозує за який період часу на яку віддаль переміститься куля. Розрахунок + передбачення + відчуття = цікавий політ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Майстерність пілота полягає у тому, щоб маневруючи на різних висотах вміло підхопити потрібний напрям вітру й завдяки цьому управляти напрямком руху теплового аеростата.

Об’єднані небом

У повсякденному житті повітроплавці мають ординарні професії. Серед них є комп’ютерники, поліграфісти, викладачі, економісти, водії тощо. Та єднає їх усіх любов і потяг до неба, простору, пригод. Це справжнє повітряне братерство, яке не обмежене ані географічними, ані віковими рамками. Жоден пілот не скаже, що у нього був поганий політ на кулі. Всі польоти різні, але кожен привабливий і особливий. Так само і немає останнього польоту, є – крайній.

Політ на повітряній кулі над Карпатами

Це треба бачити

Уявіть собі 130 кілограмовий згорток, який розтягують по всій галявині і наповнюють повітрям і газом. За лічені хвилини у вас на очах цей згорток перетворюється у повітряного велетня і перед вами постає потужна гігантська куля висотою майже 30 м! Об’єм її наповненої оболонки становить приблизно 2000 м кубічних. Кольорова й заманлива, яка кличе за собою у небо. І чим їх більше бачиш одночасно, тим більше захоплюєшся і стоїш зачаровано, мов мала дитина.

політ на кулі
Політ на кулі

Це неймовірне враження: захоплення величчю кулі і її безпорадністю від дій вітру, послухом перед командами пілота.

Кожна така барвиста куля створює одночасне відчуття легкості й потужності. Подих вітру – і цей монстр вивертається й відривається від землі. Одна за одною кулі здіймаються у небо, залишаючи внизу, зачарованих їх величчю глядачів. Це неймовірне видовище, яке треба бачити!!!

Хочу літати

Романтичні повітряні прогулянки, святкування та освідчення у просторах п’ятого океану – все це можливо. Залежно від регіону і тривалості польоту ваш внесок за можливість стати ближче неба може становити від однієї мінімальної зарплати. Так, наприклад, 15-хвилинний політ може обійтися в 100 дол. грн, а годинна повітряна прогулянка – від 300 у.о.

Політ на повітряній кулі над замками Львівщини

Якщо ж ви мрієте мати власну кулю, то розраховуйте, що балон і усе необхідне спорядження коштує від 30 000 доларів США.

Політ на повітряній кулі в Україні, де таке відбувається?

Кілька разів на рік небо спостерігає за екстремальною фієстою краси у повітрі.

Завдяки унікальності своїх ландшафтів, Кам’янеччина – єдине місце в Україні, де повітроплавці мають можливість політати у глибокому скелястому каньйоні. Поруч – древня фортеця, яка оберігає таємниці століть, пам’ятає навали загарбників і мужні протистояння своїх героїв. Оскільки Кам’янець-Подільський посідає третє місце в Україні після Києва та Львова за кількістю історико-культурних та архітектурних пам’яток, польоти повітряних куль у цій місцевості додають особливої казкової романтики і колориту події.

Політ на повітряній кулі у Кам’янці-Подільському

Щодо вартості політ на повітряній кулі ціна за 15 хв. складає приблизно 100 дол., проте охочих на таку атракцію не бракує. Не різко на фестивалі повітряних куль або змаганнях з повітроплавання приїжджають люди з інших регіонів або навіть з інших країн.

Саме у Кам’янці-Подільському є можливість здійснити політ у каньйоні під мостом «Лань, що біжить» над рікою Смотрич. Висота цього моста – 57 м, довжина прольоту – 70 м. До речі, це єдине місце в Європі, де теплові аеростати можуть здійснити проліт під мостом.

Також польотами повітряних куль в межах фієст та змагань можна милуватися над Східницею, Свіржем, Олеськом Львівської області, над Дніпром, Києвом, Харковом, Одесою, Херсоном, Переяславом-Хмельницьким.

Деяким нашим туристам, які обирають тури щастить побачити на власні очі це свято у повітрі:

(Visited 9 712 times, 5 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Один в “Політ на повітряній кулі, або невже без крил не літають? Полетіли!
  1. А мы летали возле Львова – Свирж, там ещё есть очень красивый замок. Нам как раз было по дороге в Буковель. Очень прикольно. В этом году ещё раз приедем. И возле гор тоже летают, хотим попробовать.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *