Походження назви “бойки”

Про те, чому бойків називають бойками, сперечаються вже понад 100 років. Назву бойків виводили від кельтського племені бойїв, від форми звертання до Бога «богойку», від вживаної в окремих селах частки «бойє», що означала ствердження, згоду.

Іван Франко виводив цей етнонім від слова Бойко, тобто воїн. Українські мовознавці назву бойків пов’язують з антропонімом Бойко, віддавна поширеним у слов’ян. Польські етнографи відстоюють думку, що назва етнографічної групи походить від продавців солі та волів. Бойком, на їхнє переконання, називали впертого і повільного вола. Краєзнавці на Бойківщині вважають, що горян називали бойками, передражнюючи їхню вимову твердого и, який в деяких говірках звучить подібно до о. Самі бойки подекуди соромилися своєї назви, називаючи себе гірняками або верховинцями. До початку ХХ ст. вони більше тяжіли до руської (української) тотожності, називаючи себе русинами (українцями), людьми руської віри.boyki

Бойківщина була заселена задовго до Різдва Христового. Генетичні дослідження засвідчили давнє походження бойків: їхній родовід вони прослідкували від носіїв культури лінійно-стрічкової кераміки ще з доби неоліту. Впродовж тисячоліть через Ужоцький, Верецький та інші перевали відбувалися міграції.

У середині І тис. до н.е. цей край захопили чисельні фракійські племена. Археологічні знахідки свідчать про кельтську присутність у верхньому Подністров’ї. Від кінця V ст. Карпати облюбовують племена слов’янського походження. В VІІ–ІХ століттях Бойківщина належала до країни Великої Хорватії, відтак бойків називають нащадками білих хорватів. Від Х ст. ця земля перебувала у складі Київської Русі, а від ХІІ ст. – Галицько-Волинської держави. Нащадками боярської військової залоги, покликаної охороняти торгові шляхи через Карпати ще Данилом Галицьким, уважають шляхетські родини, яких є найбільше саме на Бойківщині.

boyko-voinНа початку ХІХ ст. творці Руської Трійці висловили думку про кельтське походження бойків, яку підхопив батько славістики Павел Шафарик. Згодом провідні українські історики цієї теорії не підтримали. Польські етнографи уважають бойків нащадками волоських пастухів, які упродовж ХІV–ХVІ ст. колонізували Карпати. Українські антропологи знайшли спільні риси між мешканцями Карпат і Альп, населенням гірських регіонів Австрії, Швейцарії та Північної Італії.

Хоч у ХХ ст. з’явилося багато нових теорій про походження бойків, самі бойки тепер уважають себе невід’ємною частиною українського народу.

Дослідниця Бойківщини
Наталія Кляшторна

Тури, в яких можна дізнатись більше про бойків:

SV-tur Baner 3

(Visited 3 104 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *