Похід на Говерлу

Починаючи з травня і до жовтня місяця триває сезон підкорення гірських вершин. Якщо запитаєте чому людей так манять гори, то вам ніхто не дасть відповіді на це питання. Точніше, ви не зрозумієте тих людей, доки самі одного разу не наважитеся піти в гори. І тоді  відповідь дасть вам сама вершина. Коли стоятимете на ній – гордій і мовчазній, коли заспокоїться пульс, переведете подих, втамується дрижання в ногах і ви озирнетеся навкруги… Ось заради цієї величі, краси, хвилі внутрішніх особистих емоцій, яка накриває з головою, люди ідуть в гори.

Наші Карпати – гори відносно невисокі, всього 7 вершин, висота яких перевищує 2000 м: Говерла (2061 м), Бребенескул (2032 м), Піп Іван (2028 м), Петрос (2020 м), Гутин Томнатик (2017 м), Ребра (2001м) і Менчул (1 998 м) – якій до двотисячної відмітки не вистачило лише 2-х метрів. Тож підкорити їх можуть не лише альпіністи з досвідом, а й навіть школярі.

Як не дивно, найпопулярнішим маршрутом у гори для туристів є похід до найвідомішої і найвищої гори українських Карпат, яка добродушно приймає новачків. Це, звісно, Говерла.

Тур “Яремче, Буковель + Говерла” (2 дні / 1 ніч)  – є одними з найпопулярніших турів у «Відвідай» у літній період.

На Говерлі люди святкують дні народження, зізнаються в коханні, починають новий етап життя та просто насолоджуються довколишніми краєвидами. І хоч Похід на Говерлу не є технічно складним, але  підкорення найвищої гори українських Карпат під силу далеко не кожному.

Для людей підготовлених підйом на Говерлу, напевно, не здасться чимось особливим. Однак, якщо ж ви проводите набагато більше часу перед телевізором або комп’ютером, ніж в спортивному залі, то не розраховуйте, що буде легко. У поході важливу роль відіграє витривалість. Тож треба трішки підготуватись і похід у гори стане вашим улюбленим видом відпочинку.

г. Говерла висота – 2061 м

Почніть підготовку до сходження на Говерлу ще за пару днів до визначеної дати: займіться фізкультурою – побігайте, походіть в спортзал. Якщо на це немає часу, то надзвичайно ефективною буде щоденна ранкова гімнастика. Приймайте контрастний душ. Це активізує сили Вашого організму, і він сам, кожною клітинкою допомагатиме Вам долати фізичне навантаження. Достатньо просто «забути» про ліфт. Почніть підніматися і спускатися по сходах пішки кожен день. Щоб перевірити свою ступінь готовності, підніміться пішки до 6-8-го поверху. Немає задишки – відмінно. Ви майже готові.

Проте фізпідготовка – це не головне. Основну роль відіграє ваше бажання піднятися до вершини. Відколи існує туризм, на вершині Говерли побували і діти, і літні люди, а також люди з особливими потребами.

Підйом на Говерлу – це одноденний похід розрахований на 6-8 годин активної ходьби. Починати сходження краще зранку, а запропонувати це ми можемо у нашому популярному турі:

Яремче, Буковель + Говерла   (2 дні / 1 ніч) – ідеальний варіант для тих, хто бажає поєднати активну діяльність з відпочинком

Готуємо спорядження

Тож якщо думка про гори міцно засіла у вашій душі і тіло рветься в похід – саме час переходити до підготовки спорядження!

А почнемо ми з найважливішого: взуття для походу.

Взуття – найважливіший атрибут успішного хайкінга. Хочете без проблем збігати на вершину і запам’ятати цей день, як один з кращих в житті? Тоді неодмінно оберіть якісні високі черевики з надійною фіксацією гомілковосто́пного суглоба – кращого рецепта ще не придумали. Як альтернатива, можуть бути і кросівки, якщо ви впевнені, що вони надійні та не порвуться у найневдаліший момент, а їх підошва є достатньо жорсткою. Головне: безпека і комфорт. Навіть маленький мозоль або розтягнення через дві години перетворюють життя на тортури. Черевики чи кросівки не мають тиснути, великий палець не повинен торкатися носка черевика, стопа має почуватися вільно (саме тому взуття для гірських походів майже завжди купують на один розмір більше, ніж ваше повсякденне взуття). І хоча нові черевики виглядають завжди ідеально, та все ж потребують підготовки до походу. Їх треба трішки розносити перед мандрівкою, аби вони не намуляли ноги. Якщо обираєте між новою і вже ношеною парою, то зупиніть свій вибір, однозначно, на другій.

Пам’ятайте, що босоніжки, в’єтнамки, сандалі та навіть кеди зовсім не підходять для підкорення гір. Навіть, якщо на вулиці жахлива спека і ви не впевнені, що можете витримати кілька годин у кросівках. У жодному разі у гори не варто брати взуття із тонкою підошвою, оскільки ви можете не тільки його зіпсувати, але й поранити ногу. Взуття для підкорення гір має бути міцним, з твердим носком і п’ятою, чіпкою товстою підошвою, щоб безпечно ставити ногу під час спуску. Хай ваші думки під час походу будуть зайняті чудесними краєвидами , а не проблемами із взуттям.

Та якщо у вас немає ані трекінгових черевиків, ані надійних кросівок, то це теж не біда. Адже біля спортбази «Заросляк», звідки звикло починають підйом всі туристи, є ринок, де на прокат можна взяти взуття та інше спорядження для походу на Говерлу.

Тепер подбаємо про одяг.

Погода в горах – це рандом, зараз спекотно, а вже за хвилину дме холодний вітер. Показники температури біля підніжжя та на вершині гори істотно відрізняються (в літні місяці, з травня по вересень, температура на вершині Говерли часом може опускатися до 0 градусів навіть вдень). Сніг і холод у травні-червні для цього регіону – звична справа.

В зв’язку з цим необхідно взяти із собою вітрозахисну куртку і теплий светр. Обов’язковим є також головний убір, який в прохолодну погоду зігріє Вашу голову, а в спеку захистить від прямих променів сонця. Є таке прислів’я: «В горах легше роздягнутися, ніж одягнутися». І це правда.

В більшості випадків в горах влітку йдуть дощі, тому обов’язковим елементом у Вашому спорядженні повинен бути дощовик (!), його може замінити куртка з водонепроникної тканини. Парасольку залиште вдома, це доволі незручний і часом небезпечний аксесуар для походів у гори: при сильних поривах вітру вона літатиме над горами не гірше за птаха, а в грозу металевий стрижень може притягувати до себе блискавки. Дощовик у всіх питаннях значно надійніший і зручніший.

Найкращі штани – наближені до спортивних, в яких легко піднімати ногу та присідати. Цупкі джинси не найкращий варіант. Можете взяти термофутболку і шарф або баф, щоб потім не захворіти – піт зійде разів десять, подбайте про себе на випадок різких змін температур.

Бажано мати кілька комплектів одягу: один для підйому та один запасний. Запасний залиште в автобусі, щоб потім переодягнутися в чисте (а ви цього захочете – перевірено). Та не беріть із собою зайвого. Пам’ятайте, що все це вам прийдеться нести вгору на своїх плечах.

Що покласти у рюкзак?

Отож дійшли до наплічника.

Зручний рюкзак (наплічник) – must have для кожного підкорювача вершин. Ніяких пакетів, сумок через плече, або торбинок, які доведеться нести в руках. По-перше: вам потрібно багато місця для необхідних речей, по-друге: ну хто в гори з сумками йде? Ваші руки мають бути вільними у поході в гори.

Ось  перелік речей, які мають бути в наплічнику і неодмінно стануть в нагоді:

  • пляшка води (близько 1,5 л) – цього цілком достатньо, щоб втамувати спрагу одній людині;
  • шоколадні батончики з горіхами, печиво, снеки для легких перекусів – щось калорійне, для поповнення запасів енергії;
  • сонцезахисний крем: засмагати на пляжі та підніматися на гору – різні речі, краще декілька разів нанести крем на обличчя та відкриті ділянки шкіри, ніж бути схожим на вареного рака;
  • аптечка: перекис водню або хлоргесидин, еластичний бинт, пластир, вата, йод, знеболююче. Обов’язково в туристичну аптечку варто покласти ліки від Ваших індивідуальних хвороб, хронічних захворювань, які можуть загостритися в поході від фізичних, емоційних навантажень, або внаслідок травм. Або ж збільшити кількість стандартних ліків, якщо ви відчуваєте в цьому потребу.

Варто пам’ятати, що гіпертоніки значно краще почуваються у горах, аніж гіпотоніки. Тому, якщо у Вас низький артеріальний тиск, випийте перед підйомом філіжанку кави і візьміть із собою про всяк випадок, таблетки з кофеїном. Перед виходом не пийте багато води – це зайве навантаження на серцево-судинну систему.

І ще один важливий елемент спорядження – це трекінгові палиці: якщо захочете, то їх можна буде орендувати вже на місці. Повірте досвіду багатьох туристів, з ними зменшується навантаження на коліна, тому стає дійсно легше йти, не залежно від вашого віку.

Здається, Ви практично готові до підкорення Говерли. Та раптом помічаєте, що разом із Вами наплічник складає Ваш малюк. То ж, закономірно, виникає питання: «Чи можна йти в гори з малою дитиною?». Можна, якщо ви наперед згідні нести її на руках або на плечах. Або, якщо дитинна 6-7 років готова до тривалих прогулянок.

Список речей для дитини нічим не відрізняється від дорослого, от хіба що особливостями раціону малюка.

Вивчаємо маршрут

Отож ви готові в похід. Тож познайомимося із туристичним маршрутом, який вперше на вершину Говерли було прокладено 1880 року.

Найзручніше починати поїздку до Говерли – із “Заросляка”, що на території Івано-Франківської області. Якщо ви приїхали на власному автомобілі, потрібно від Ворохти звернути праворуч, де і знаходиться перший рубіж підйому – КПП (контрольно-пропускний пункт Говерлянського природоохоронного науково-дослідного відділення в урочищі Завоєві).

Гора Говерла розташована на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей, а еколого-пізнавальна стежка до неї проходить в межах заповідної зони Карпатського національного природнього парку, де заборонено відхилення від маршруту, пошкодження об’єктів природи, розведення вогнищ в невідведених для цього місцях, куріння при проходженні через лісові масиви, зривання квітів, збір лікарських рослин.

Схили цієї гори мають величезне значення, оскільки – це дім для багатьох рідкісних, ендемічних та реліктових рослин. Тут ростуть близько 700 видів рослин, 43 з яких занесені до Червоної книги України.

Вхід на територію заповідника платний, та ціна не висока. Зібрані кошти використовують для облаштування маршрутів, зон та місць відпочинку, виготовлення інформаційних стендів, видання друкованої тематичної продукції, вивіз відходів (сміття) тощо.

Від КПП до підніжжя, з якого власне і почнеться Ваш піший маршрут, ви здолаєте перших 8 км під гірку. Не лякайтесь, цей відрізок шляху туристи в турі: «Яремче, Буковель + Говерла» (2 дні / 1 ніч)  – долають на колесах аби зберегти сили для найцікавішого.

З вікна автобуса ви матимете змогу милуватись середньовіковими насадженнями смереки, рідше – ялиці. Поодиноко зустрічатимуться бук та явір. Такі мішані ліси супроводжуватимуть нас до висоти 1100 м над рівнем моря, допоки дорога, що все крутіше піднімається, не виведе нас до навчально-тренувальної спортивної бази «Заросляк» (1300 м н.р.м). Саме тут і почнеться Ваше сходження до заповітної гори. Звідси до вершини всього 760 метрів по вертикалі.

Знайомтесь – гірський інструктор

У турах з туроператором «Відвідай» сходження на Говерлу відбувається обов’язково в компанії професійного гірського інструктора. Це не просто провідник, який заведе вас до місця призначення і в зворотному напрямку. Це людина, що має за плечима неабиякий спортивно-туристський практичний досвід. Це психолог, який підтримає і розвеселить групу на складних ділянках, а в разі травмувань може надати кваліфіковану долікарську допомогу. Інструктор завжди забезпечений рацією, яка є єдиним надійним зв’язком у горах. За її допомогою він може контролювати усю групу, а також зв’язуватись в разі потреби з рятувальниками. Мобільний зв’язок на Говерлі здебільшого дуже слабкий і з’являється лише в окремих місцях. Присутність інструктора зробить ваше сходження безпечнішим та пізнавально насиченішим. Тож перше, що Ви повинні пам’ятати в груповій мандрівці, що людина, яку всі повинні слухатися – це і є інструктор. При форс-мажорних ситуаціях його досвід просто незамінний. Ми співпрацюмо лише з професіоналами, які мають чималий досвід роботи у цьому напрямку і свою репутацію заслужили наполегливою працею і багатьма схвальними відгуками наших туристичних груп.

Не ризикуйте своїм життям і здоров’ям, обираючи першого ліпшого провідника з інтернету чи за порадами якогось знайомого вашого двоюрідного брата. Якщо  ваш інструктор виявиться, м’яко кажучи, не дуже компетентним у своїй справі, то вам може загрожувати як мінімум нудний підйом і блукання по маршруту. Функція вмілого керівника – не лише провести групу по маршруту на час походу, а й морально підтримати, допомогти, скоординувати туристів. Саме це і відбувається в організованих нами туристичних групах. Йдучи в складі туристичної групи, ви не повинні випереджати групу та відставати від неї, а тому необхідно мати мінімальну фізичну підготовку і бути готовим витримати той темп ходьби, який задасть Вам гірський інструктор. Якщо ж цей темп зашвидкий для Вас – не соромтеся попросити про його сповільнення. Підйом на вершину з інструктором розрахований на 3–3,5 години шляху. Спуск – на 2 години.

Усі шляхи ведуть на Говерлу

Сходження на Говерлу краще починати зранку, бо після обіду, як правило більше хмарності і можливі дощі.

Звикло туристичні групи підіймаються на Говерлу одним з двох маршрутів: перший – «Синій» – коротший і крутіший (3 км), другий – «Зелений» – більш пологий і довгий (4,5 км). Заблукати там практично неможливо, адже вся дорога забезпечена спеціальними позначками – маркуванням: горизонтальні смуги білого кольору, в центрі яких є синя або зелена смуга. Та й сам шлях настільки протоптаний туристами, що заблукати буде важкувато.

На довгому туристичному маршруті частина вашого шляху пролягатиме через густий високий ліс. Кореневища дерев виступають на поверхню ґрунту і утворюють химерний лабіринт, які інструктори жартівливо називають «асфальтом». Друга частина шляху кам’яниста і крута – так звана «бруківка». Йти стане важче, але навіть діти легко справляються з цим. Саме на цій ділянці трекінгова палка перестає бути просто палкою і починає працювати за призначенням. Довкола відкриються неймовірні краєвиди… Зупинятися захочеться дедалі частіше і не для того, щоб перевести подих, а щоб намилуватися красою і величчю природи.

Фото: Тарас Нагірний

Вийшовши з лісу, Ви побачите високий пагорб. Більшість туристів приймають його за Говерлу, але насправді він тільки закриває її собою. Це плече (Говерляна), на яку спирається сама Говерла. Зі східного боку гори Ви побачите чудовий водоспад висотою до 80 м. З нього починає свої витоки річка Прут. У другій половині літа (липень-серпень) схили гори просто усипані чорницею. Це значно гальмує туристичний підйом до вершини, адже від соковитих, смачних ягід просто неможливо відірватися. Залишивши позаду ялівцеві кущі ви підніметесь до альпійських лук – царства ніжних квітів. Якщо ви не бачили крокусів чи червоної рути, сон-трави чи тирличу, то тут, в залежності від пори року, ви зможете милуватись цими чудовими рослинами і зробити на згадку неповторні світлини. І тут же на Вас може очікувати сюрприз у вигляді снігу (залежно від місяця).

Через 4 км шляху, що займає від 1,5 до 3 годин, ви – на вершині. Тут є на що подивитися і чим помилуватися, насолоджуючись відчуттям підкорення найвищої гори українських Карпат. Вершина гори плоска, кам’яна. Таке враження, що Ви висадилися на Марс. З вершини Говерли відкривається вид на Чорногорський і Свидовецький хребти, на масив Ґорґани. Це фантастичний краєвид на Карпати, що тягнуться на багато кілометрів навколо. Якщо пощастить з погодою, можна побачити і сусідні вершини-двотисячники – Петрос, Гутин Томнатик, Піп Іван Чорногірський. А хмари висять просто над головою, лишень витягни руку і доторкнись до чогось неземного. Вражають масштаби. Насправді вражають. Ви бачите гори, гори, і знову гори. Вони безкінечні і такі різні. Можна годинами вивчати кожен пагорб і кожен кущик на ньому. В такі моменти розумієш, в якій  красивій країни ти живеш. А від думки, що це усе твоє, рідне, на душі стає якось по-особливому тепло й радісно. Жодна фотографія не передасть цього відчуття…

На вершині встановлені символи: хрест, скульптурний монумент з українським гербом, прапор України та інших держав, представники яких побували тут, плита, у яку вмонтовано капсули із землею з усіх областей України. Мабуть, у всіх підкорювачів Говерли є фото на згадку на цьому фоні.

Тут хочеться залишитись і милуватись краєвидами ще і ще. Але рано чи пізно треба спускатися вниз. Можна піти або тією самою стежиною, або по іншим маршрутом. Але є і третій шлях, який не позначений на карті, що проходить повз водоспад, який в дощову пору року є вражаючим видовищем. Щоб потрапити на нього, Вам необхідно спускатися правіше від короткого маршруту. Там немає спеціальних позначок, але протоптана стежка не дасть Вам збитися з курсу. Пам’ятаймо, що вибір маршруту завжди залишається за інструктором. Адже це професіонал, який тверезо і адекватно оцінює маршрут, поточну ситуацію, стан погоди, стан групи. Звісно, водоспад манить усіх. Деякі навіть купаються у ньому, але максимальна температура води в ньому +9, тому перш ніж зануритися в природну джакузі, потрібно добре зважити свої сили.

Гори – це місце швидких рішень, рішучості та готовності

У літню пору року людей на маршрутах до Говерли дуже багато, адже це один з найпопулярніших  туристичних маршрутів Карпат. А в день Незалежності на Говерлу сходить чи не половина населення України. Маршрутні стежки в цей час схожі на два ескалатора, що тягнуться вгору і вниз. Тоді вже точно загубитись не вдасться, проте є чудова нагода зустріти знайомих чи заприятелювати з цікавими людьми.

Кажуть, що гори не терплять слабких. Так, це правда. І мова йде не лише про фізичну підготовку, а й про силу духу людини. Потрапивши у гори, люди часто дивуються здібностям та якостям, які у них проявляються. За другим диханням відкривається і третє, і четверте. Насправді, ми здатні набагато більше, ніж ми думаємо. Гори – це справжня залежність, від якої неможливо позбутися. Вони виснажують фізичні сили, обмінюючи їх на шалені емоції. Вони відкривають свідомість та оголюють найщиріші почуття. Це наче стриптиз, тільки духовний.

 

Походи в гори Карпати – це чудова нагода згуртувати колектив. Останнім часом усе більше компаній практикують тімбілдинг саме у горах.

Якщо ви хочете перевірити на міцність дружні чи будь-які інші стосунки – гори найкраще місце для цього. Бувають такі ситуації, після яких просто неможливо залишитися звичайними знайомими. Ви відкриваєтесь одне одному, показуючи себе справжнього, робите речі, для яких раніше не вистачало якогось поштовху. Зав’язуються нові емоційні зв’язки, які чудово згуртовують колектив.

Проте, не обов’язково тягнути в гори за собою всіх друзів, родичів чи весь колектив, якщо вони не в захваті від гірських походів. В нашому турі:

На той час, коли ви підкорюватимете Говерлу, ваші друзі мають можливість стати учасниками:

Або ж дізнатись про таємниці життя і побуту гуцулів у інтерактивних музеях Верховини у турі:

Це унікальний тур, в якому всі разом милуються краєвидами Яремче та відвідують його привабливий ринок, разом насолоджуються відпочинком в Буковелі і разом набуваються на гуцульській забаві. А другий день проводять за улюбленим заняттям: у горах, на хвилях Черемошу чи у музеях.

Тож, якщо ви вже достатньо сповнилися рішучістю, то хутчіш збирайтесь, купуйте квитки і поспішайте у незабутню подорож, яка змінює життя. Повірте, байдужим не залишиться ніхто!

Випробуйте себе і доторкніться до хмар.

 

(Visited 33 603 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *