Містичні легенди Підгорецького замку

Драматична історія України налічує чимало кровопролитних сторінок. Цим пояснюється значна кількість неприступних укріплень-фортець з міцними мурами, стрільницями, оборонними вежами на теренах країни. Такі споруди є уособленням лицарських часів та ратних подвигів. До архітектурної державної спадщини належить небагато взірців, які поєднують у собі оборонні ознаки з витонченістю та елегантністю європейського палацу. Підгорецький замок – з їх числа.

Величний palazzo in fortezza в Підгірцях, за правом охрещений «українським Версалем», вважається найкрасивішим з замків Золотої підкови Львівщини. Його слава свого часу ширилася всією Європою завдяки неймовірній архітектурній естетиці, розкошу інтер’єрів, цінній колекції творів мистецтва, феєричному способу життя його гостинних володарів.

Відвідати старовинну пам’ятку архітектури можна разом з нами в турах:

Підгорецький замок. Сторінки історії

Відлік історії замку розпочався ще в першій половині XV ст. з появою оборонного укріплення на місці майбутнього палацу. З переходом у власність коронного гетьмана Станіслава Конецпольського оборонна споруда за декілька років (1635-1640 рр.) перетворюється на витончений взірець архітектури, поєднуючий стилі пізнього відродження з ускладненням деталей та помпезного бароко.

Pidhirci-zamok-pic
Італійський парк (Підгірці). Перша половина XIX століття. Художник: Кароль Ауер.

Спроектував двоповерховий палац з вежами та павільйонами відомий венеціанський архітектор Андреа дель Аква. З півночі палац був прикрашений просторою терасою з балюстрадою та скульптурними композиціями. Бажані гості прибували до замку крізь арочний портал з колонами, а від небажаних – маєток з трьох боків був захищений глибокими ровами.

Костел Святого Йосипа
Костел Святого Йосипа

До свого наступного зіркового часу палац пережив не один руйнівний вплив. І лише у першій пол. XVIII маєток відродився, перебуваючи у власності впливових польських магнатів Жевуських. Масштабною реконструкцією замковий комплекс зобов’язаний помітному політичному діячу та меценату Вацлаву Жевуському. Палац збагатився старовинними меблями, цінною колекцією живопису, раритетною зброєю. Твори мистецтва та воєнні трофеї прикрашали Китайський та Золотий, Мозаїчний та Лицарський зали. Розкішні прийоми європейських вельмож супроводжувались театральними виставами, оркестровими виступами, феєрверками.

Замок в Підгірцях
Замок в Підгірцях

В той же час було побудовано барочний Костел Св.Йосипа- родову усипальницю Жевуських та спроектовано французький парк, де вічнозелені рослини, рідкісні дерева та різнобарв’я квітів утворювали чудовий природний ансамбль зі скульптурними композиціями.

Останніми володарями маєтку були князі Сангушко, за яких в замку діяв приватний музей, цінні колекції якого були вивезені за кордон Романом Сангушко напередодні другої світової війни. Таким чином було врятовано багато рідкісних експонатів, бо друга світова війна стала фатальною для замку – частину замкової тераси було підірвано, залишки колекції розграбовано, інтер’єри зазнали непоправних втрат.

В радянські часи, за сумною традицією палац перетворився на туберкульозний санаторій. І, лише стараннями директора Львівської галереї мистецтв Б.Г.Возницького замку було повернено його заслужений статус та розпочалися реставраційні роботи, які підтримував створений Возницьким Фонд відродження Підгорецького замку. Палац було включено до реєстру 100 пам’яток світу, які потребують невідкладної реставрації. На жаль, Борис Григорович, який називав своє дітище «диво-палац-замок», не встиг повернути споруду до повноцінного життя…

Містичні легенди Підгорецького замку

Історія одіозного палацу налічує чимало таємничих сторінок. Навколо імені одного з володарів замку, політичного діяча Северина Жевуського, й донині точаться неймовірні чутки завдяки досить своєрідному захопленню шляхтича. Кажуть, що в своїй таємній алхімічній лабораторії Жевуський займався виготовленням магічного еліксира довголіття та працював над пошуками філософського каменю для створення золота. Ці експерименти, як і пошук скарбів, вірогідно, служили спробами виправити матеріальне положення родини. Сьогодні в підземеллі замку облаштована стилізована алхімічна майстерня, де в напівтемряві, серед магічних атрибутів можна зануритись уявою в загадкове замкове минуле.

підгорецький замок екскурсія
підгорецький замок екскурсія

Неможливо обійти увагою і розтиражований привид Білої Пані, чия таємнича постать виринає з туманної темряви підземелля під музичний супровід, від якого кров в жилах стине. Виникнення цього містичного образу пов’язують з реальною драматичною історією, яка відбулась в маєтку в далекі часи.

Молода дружина літнього господаря замку, ставши жертвою ревнощів чоловіка, була за його наказом замурована живцем в стінах палацу. З тієї пори дух молодої жінки не може знайти собі притулку, блукаючи замковими коридорами та алеями парку. Можете вірити в це, чи ні, але свідками незвичайних явищ в палаці були не тільки його мешканці та жителі Підгірців.

Нещодавно факт паранормальної активності в замку підтвердили учасники української «Битви екстрасенсів». Сенсорні феномени, не маючи нічого спільного з реальністю, виявила в приміщенні палацу і американська група так званих «мисливців за привидами».

Цікаві факти

  • В різні роки замок відвідали австрійський імператор Франц Йосиф, німецький кайзер Вільгельм II, Іван Франко, Федор Глинка, Ян Матейко, Олексій Толстой та багато інших видатних особистостей
  • Заїжджий двір замку (який, до речі, досить непогано зберігся) пам’ятає французького письменника Оноре де Бальзака, який зупинявся в Підгірцях по дорозі на зустріч зі своєю коханою Евеліною Ганською. Символічно, що саме в замку було знято епізод достатньо відомого фільму «Помилка Оноре де Бальзака»
  • Роль литовської резиденції князів Радзивилів замок відігравав в «Потопі» Єжи Гофмана, а в радянській епопеї про мушкетерів втілював паризьку ратушу
  • Унікальною природною пам’яткою парку вважається 700-річна липа.

Як доїхати?

Підгорецький замок знаходиться на відстані 90 км від обласного центру Львівської області, тому добратися до замку можна як автомобілем, громадським транспортом, та разом з туристичними групами.

Отже, можна довіритися професіоналам, які вже не один рік організовують мандрівки не тільки у даному напрямку, а й по всій Україні. У такій екскурсії вам не тільки покажуть зовнішні вигляд замку, а й розкажуть про містичні історії і паранормальні явища що відбувалися ще з  XVII ст.

Також Ви можете дізнатись багато цікавих фактів та відвідати такі об’єкти «Золотої Підкови Львівщини» Олеський замокЗолочівський замок, Свіржський замок.

Довідкова інформація

Розташування: с. Підгірці, Бродівський р-н, Львівська обл.

GPS: 49.943003, 24.983734

Офіційний сайт: https://pidgirci.org/castle

Підгорецький замок контакти: [email protected]

Підгорецький замок графік роботи: Вт – Пт: 11:00 – 17:00 (каса до 16:30), Сб та Нд: 10:00 – 18:00 (каса до 17:30), Пн: вихідний.


Запрошуємо з нами в тури:

Шляхетний та витончений Підгорецький замок, прекрасний навіть крізь патину століть та наслідки людського вандалізму, залишить в вашій пам’яті незгладимий слід.

Золота Підкова + Замок Мушкетерів
(Visited 25 292 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




4 в “Містичні легенди Підгорецького замку
  1. Шановний Губиліт.Продивилася ваші проморолики.Лесик хоче виглядати колоритним,Вікторія також.Це аналог *Останнього москаля*Горбунова*нічого спільного з галицькою культурою.Підгорецький замок не *Палаццо ін Фортрессо* це Золочів.Понабирали москалів(Вікторія) і неосвідчених дилетантів-паяців

    • Великоповажна пані Лидия!
      Нам важко додати щось до Вашого відгуку. Наші читачі є високоосвічені та високоморальні люди. Вони добре знають Лесика та Вікторію, а також історію Підгорецького замку.
      Тому не будемо вступати у безглузді дискусії, про “москалів”, “галицьку культуру” та “паяців”. Хай краще кожен зробить свій висновок виходячи з власних смаків та уподобань.
      Бажаємо Вам успіху та життєвих гараздів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *