12 унікальних музеїв Верховини

Верховину не дарма називають центром гуцульської культури. Цей край багатий на природні, архітектурні, культурні та історичні пам’ятки. Приїхати сюди варто не тільки для того, щоб насолодитися гарними краєвидами та активно відпочити, а й задля того, щоб відкрити для себе особливості таємничої гуцульської культури. І здійснити це Ви можете відвідавши унікальні музеї Верховини…

Музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів Романа Кумлика – це приватний музей в смт Верховина Івано-Франківської області. Музей організував етнограф і музикант Роман Кумлик (1948–2014).

Матеріали для експозиції збиралися протягом 30 років — це предмети побуту, давній гуцульський одяг, знаряддя праці, грошові знаки різних часів та багато іншого, що дає уявлення про життя гуцулів. На особливу увагу заслуговує колекція музичних інструментів, серед яких: скрипки (в тому числі скрипки-довбанки і прямокутна скрипка), цимбали, коза, дримби, трембіти, роги та інші.

Роман Кумлик проводив екскурсії особисто і грав на різних інструментах, розповідав про кожен з інструментів. Після його смерті справу батька продовжує його донька – мультиінструменталіст Наталя Гузак.

Місце знаходження: смт Верховина, вул. І.Франка, 35. Вхідні квитки: загальний, студенти – 25 грн, учні – 15 грн.

Даний музей Ви можете відвідати в рамках туру Гуцульські Карпати + Буковель.

https://www.youtube.com/watch?v=Vkn72N9cN6w

Музей-сироварня Хата-стая. Відкритий у 2014 р. Цікавою локацією цього музею є спеціально облаштоване місце, де «молоко роблять» — так по-тутешньому кажуть про готування сиру. Для цього на подвір’ї з тильної сторони будинку розташований різний інвентар — від казанка над відкритим вогнем до різноманітних діжок, що необхідні для приготування та зберігання овечого сиру.

У самій хаті є коридор і дві кімнати з автентичним одягом та речами побутового вжитку. Найстарішою частиною будівлі є кімната з піччю, де зібрані вишиті сорочки і рушники, посуд (тарілки, глеки), килими тощо. Інша кімната — “Гуцульська світлиця” — пристосована для проведення майстер-класів. Тут можна приготувати місцеві страви (наприклад, банош), послухати дримбу і спробувати ткати.

Місце знаходження: смт Верховина, Жаб’євський потік. Вхідні квитки: загальний, пенсіонери і студенти – 20 грн, учні – 15 грн.

Даний музей Ви можете відвідати в рамках туру Гуцульські Карпати + Буковель.

Музей-сироварня Хата-стая

Хата-музей “Тіні забутих предків”. Даний музей, присвячений історії знімання кінофільму «Тіні забутих предків», розташований у смт. Верховина Верховинського району Івано-Франківської області. Основні напрями діяльності музею: перегляд стрічки та ознайомлення з історією зйомок кіношедевру «Тіні забутих предків». Хата знаходиться в присілку Жаб’євський потік на околиці Верховини.

Місце знаходження: смт Верховина, Жаб’євський потік. Вхідні квитки: загальний, пенсіонери і студенти – 20 грн, учні – 15 грн.

Даний музей Ви можете відвідати в рамках туру Гуцульські Карпати + Буковель.

Хата-музей “Тіні забутих предків”

Музей гуцульської магії розташований у Верховині на березі річки Жаб’євський потік на території відпочинкового комплексу “Водограй Карпат”. В музеї Ви почуєте розповідь  про способи боротьби з  духами, що населяють гори, ліси, річки та озера, про магічні знаки та предмети, про людей з надприродними властивостями і безліч містичних легенд.

Місце знаходження: Верховина, Жаб’євський потік, 66-а. Вхідні квитки: для всіх – 20 грн.

Даний музей Ви можете відвідати в рамках турів Похід на Піп Іван Чорногірський, Смотрич і Вухатий Камінь та Терношорська Лада, Шешори + гуцульське весілля.

Музей гуцульської магії

Музей гуцульського побуту та мистецтва “У трембітаря”. У Верховинському присілку Швейково, Вам розкажуть про походження гуцулів, їх життя, гірський побут, обряди та традиції. Тут вам розкажуть про походження гуцулів, ознайомлять з їх життям, побутом, традиціями, обрядами, одягом та ремеслом, для вас заграють та проведуть майстер-клас гри на різних музичних інструментах й радо зустрінуть під звуки трембіти.

Місце знаходження: смт Верховина, прис. Швейково, вул. Шевченка. Вхідні квитки: загальний, студенти – 20 грн, пенсіонери, учні – 15 грн.

Даний музей Ви можете відвідати в рамках туру Похід на Піп Іван Чорногірський, Смотрич і Вухатий Камінь.

Меморіальний музей Петра Шекерика-Доникового у Верховині. Цей музей розповідає про славнозвісного війта Верховини, активного громадського діяча, актора, етнографа, оратора, доброго ґазду та чудового письменника Петра Шекерика-Доникового. Він писав свої твори гуцульським діалектом, серед них літературним шедевром є унікальний роман “Дідо Иванчік”, в якому автор зображує матеріальний і духовний світ гуцулів від давніх часів і аж до Першої світової війни.

Місце знаходження: смт Верховина, вул. Черемшини, 1. Вхідні квитки: загальний і пенсіонери – 25 грн, студенти і учні – 20 грн.

Даний музей Ви можете відвідати в рамках туру 12 відтінків Гуцульщини.

Верховина. Музей П.Шекерика-Дониківого

Музей кінофільму “Олекса Довбуш” у Верховині. Історія цього музею тісно пов’язана із кінофільмом “Олекса Довбуш”, який знімала кіностудія ім. О.Довженка у 1959 році у селищі Верховина під керівництвом Віктора Іванова. У музеї розповідають про найвизначнішого опришка Карпат Олексу Довбуша, показують світлини з фільму та раритетні речі.

Місце знаходження: смт Верховина. Вхідні квитки: для всіх – 25 грн./особа.

Даний музей Ви можете відвідати в рамках туру 12 відтінків Гуцульщини.

Музей “Гуцульщина” знаходиться у двоповерховому дерев’яному будинку. Був відкритий 1938 року. Експозиція музею привертає увагу своїм багатством та різноманітністю. Тут представлені предмети побуту, витвори місцевого живопису. Цікавою для відвідувачів буде виставка народного одягу та вишивки, а також вироби з дерева та глини. Окремий відділ музею присвячений історії Верховини: тут представлені різноманітні документи, фотоматеріали, книжки та особисті речі місцевих жителів.

Місце знаходження: смт Верховина, вул. І. Франка, 5. Вхід: дорослий квиток — 30 грн, студентський — 20 грн, дитячий — 10 грн. 

Музей “Гуцульщина”

Музей ліжникарства у Верховині. Для збереження, відродження та популяризації гуцульських домотканих вовняних ліжників (покривал) у Верховині створено музей, у якому можна дізнатися про історію їх виникнення, технологію виробництва та значення для гуцулів, а також придбати додому цей чудовий виріб. Ліжник не лише зігрівав гуцулів у холодні зимові ночі, а й мав обрядове та інтер’єрне значення.

Місце знаходження: смт Верховина, вул. Жаб’євська, 21. Вхідні квитки: загальний, пенсіонери і студенти – 25 грн., учні – 20 грн.

Даний музей Ви можете відвідати в рамках туру 12 відтінків Гуцульщини.

Верховина. Музей ліжникарства

Музей Галєрія гуцульських традицій та обрядів у Верховині. Надзвичайно цікавий музей для релаксу душі, який зуміла створити файна господиня та місцева дослідниця Параска-Павла Рашковська. Вона познайомить із колекцією родинних вишивок, розповість про народні прикмети, проведе майстер-клас із гри на дримбах та намотуваннях переміток і хусток.

Місце знаходження: смт Верховина, вул. Ю.Соломійчука 5/2.  Вхідні квитки: тривалість 1 год. – вартість 25 грн, тривалість 2 год. – вартість 50 грн.

Даний музей Ви можете відвідати в рамках туру 12 відтінків Гуцульщини.

Музей Галєрія гуцульських традицій та обрядів у Верховині

Музей хата-ґражда кінофільму “Анничка”. Саме цю хату-гражду, збудовану ще 1913 року, обрали режисери кіностудії імені О. Довженка для зйомок фільму “Анничка”. Як тоді, так і зараз ця хата є яскравим прикладом гуцульської архітектури, культури та побуту. До слова, це єдина хата з кінофільму, яка збереглась до цього часу. Вона була чи не основним майданчиком для зйомок, бо тут за сценарієм проживали головні герої стрічки.
Також до тепер збереглось багато речей з побуту гуцулів, що також “брали участь” у зйомках.

Місце розташування: смт Верховина, вул. Жаб’євський потік, 56. Вхідні квитки: дорослі і студенти – 20 грн, пенсіонери і учні – 15 грн.

Музей хата-ґражда кінофільму “Анничка”

Музей-садиба Галинки Верховинки (Музей вишивки). У музеї Галинки Верховинки “Вишиванка” з натхненням та любов’ю підібрані вишукані, оригінальні, старовинні речі, які наче діляться теплом, таємницями життя людей цього гірського краю. Вони продовжують жити, вчити, розповідати та відтворювати , бо справжнє життя безкінечне. З клопіткої праці Галини Іванівни облаштовано цю садибу-музей і людям подаровано можливість побачення зі справжнім гуцульським життям та гуцульською вишивкою.

Місце знаходження: смт Верховина. Вхідні квитки: загальний, пенсіонери і студенти – 30 грн., учні – 25 грн.

Музей-садиба Галинки Верховинки (Музей вишивки)

Гуцульська культура це дуже самобутнє явище, яке має свою ідентичність, особливості, колорит, традиції, обряди і таємниці. Пізнати її з книжок завдання непросте, однак побувавши в серці її осередку – Верховині, у Вас це безсумнівно вийде. А унікальні музеї, які бережуть її надбання Вам тільки допоможуть у цьому.

Дані музеї Ви можете відвідати в рамках наших турів:

Тур-відпустка «Довкола Карпат за 7 днів»
(Visited 7 268 times, 2 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *