Львів та видатні постаті

Львів – унікальне місто, яке увібрало протягом багатьох віків історію і культуру різних епох та народів. Львів нагадує роботу художника-імпресіоніста, який поєднав різноманітні відтінки, які поєднались у живу, соковиту та хвилюючу картину. В ній є храми і палаци, музеї і парки, театри і кав’ярні, легендарна львівська бруківка і квіткові вазони, неповторний місцевий діалект та розмірений життєвий ритм. Палітра міста багата на імена відомих людей, які вписані в багатовікову історію Львова. Її можна вивчати за назвами вулиць і площ – тут є вулиці Богдана Хмельницького і Шептицьких, Івана Франка і Лесі Українки, Бальзака і Ліста, Петрушевича та Чорновола, площі Данила Галицького та Маркіяна Шашкевича…

Можливо Вас зацікавлять наші екскурсії Львовом

Пам’ятник Королю Данилу Галицькому

Іменами відомих людей названі навчальні заклади, найбільш видатним поставлені пам’ятники, деякі із відомих далеко за межами Львова діячів культури та освіти знайшли свій останній притулок на Личаківському кладовищі – унікальному музеєві під відкритим небом.

Львів. Личаківський цвинтар

Серед всієї палітри видатних особистостей дехто міцно пов’язав своє життя зі Львовом, а хтось промайнув на його небосхилі яскравим метеоритом та вніс свою лепту в багатоликість та багатогранність культурної столиці України. У нашому короткому огляді ми згадаємо найбільш значні імена, пов’язані зі Львовом.

Львів та історичні персони

Своїм виникненням Львів зобов’язаний правителю Галицько-Волинського князівства, першому королю Русі-України Данилу Галицькому (1201-1264), який назвав місто на честь свого сина Лева Даниловича. Історичний музей Львова розташовується сьогодні в пишній Королівській кам’яниці, де в XVII столітті жив польський король, уродженець Львівщини Ян III Собеський, який увійшов в історію перемогою над турками в битві під Віднем 1683 р. У Львівській єзуїтській колегії навчався майбутній гетьман Запорізького війська Богдан Хмельницький, який пізніше брав місто в облогу у період Національно-визвольної війни проти Речі Посполитої.

Неодноразово місто відвідував австро-угорський цісар Франц-Йосип I. Зокрема, він приїжджав до Львова в 1894 році на велику промислову виставку. В перших десятиліттях XX століття у Львові жив перший президент України Михайло Грушевський.

Пам’ятник Михайлові Грушевському
Державний меморіальний музей Михайла Грушевського

Зі Львовом нерозривно пов’язане ім’я видатного релігійного і культурного діяча, митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького, похованого в крипті собору Св.Юра. Професійна діяльність пов’язує зі Львовом одного із засновників Народного руху України В’ячеслава Чорновола. Навчався і працював у Львові український опозиційний журналіст Георгій Гонгадзе.

Львів літературний

Плеяда відомих майстрів пера, чиї імена пов’язані зі Львовом, просто вражає. Не випадково в II половині XVI століття до Львова з Російського царства переїжджає один з перших вітчизняних друкарів Іван Федорович.

Пам’ятник Іванові Федорову (Львів)

Федорович заснував у Львові друкарню та надрукував львівське видання «Апостола». Відомий друкар був похований у Львівському Святоонуфрієвскому монастирі, а його син, який продавав книги, закінчив своє життя в 25 років у борговій в’язниці.

Пам’ятник Захер-Мазоху

Львівською бруківкою прогулювався в середині XIX століття Оноре де Бальзак, який відвідав місто на шляху в Україну до своєї коханої Евеліни Ганської. Зупинявся Бальзак у готелі, який був на місці, де зараз розташований готель”Жорж” (сьогодні можете і Ви в ньому зупинитися), а враження від своєї подорожі по Галичині описав в «Листі про Київ». У готелі «Жорж» побували також Етель Ліліан Войнич, Жан-Поль Сартр та Симона де Бовуар. А ось на місці львівського «Гранд-готелю» раніше стояв будинок уродженця Львова, одіозного письменника II пол XIX століття Захер-Мазоха (у Львові є скандальне кафе «Мазох»).

Побував свого часу у Львові і письменник-авантюрист Джакомо Казанова. Довгий період жив в місті Лева єврейський письменник Шолом-Алейхем і навіть описав його в своєму відомому романі «Блукаючі зірки».

Якщо прагнете ближче познайомитися з Галичиною часів Австро-Угорщини, почитайте твори Йозефа Рота, який народився в Бродах, навчався і викладав у Львові. Його життя закінчилося трагічно в Парижі в 1939 році, а душевно хвора дружина письменника стала жертвою нацистських експериментів. Уродженцем Львова є польський письменник-фантаст Станіслав Лем, який був змушений покинути рідне місто в процесі репатріації львівських поляків після II Світової війни.

У Львові 40 років прожив Іван Франко. Тут він плідно працював, сидів в кав’ярнях, запрошував до себе друзів – Лесю Українку з матір’ю Оленою Пчілкою, Михайла Коцюбинського.

Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка

Тут була побудована вілла Франка, народилися троє його дітей, тут він і був похований на Личаківському цвинтарі.

Запрошуємо оглянути Личаківське кладовище під час Автобусної екскурсії Львовом.

Видатним письменником сучасності є Юрій Винничук, який присвятив Львову чимало літературних творів. Це і «Легенди Львова», і «Таємниці львівської кави», і навіть «Таємниці Львівської горілки». Довоєнний Львів описаний в романі Винничука «Танго смерті».

Львів музичний

Майже 30 років в Лемберзі прожив син Моцарта – Франц-Ксавер Моцарт, який організував в місті першу Музичне товариство св. Цецилії, яке влаштовувало публічні концерти. У 1826 році під керуванням музиканта у Львові відбувся концерт пам’яті Моцарта-батька. У 1847 році у Львові з низкою концертів виступив угорський композитор Ференц Ліст.

На Личаківському цвинтарі похована українська оперна співачка світового рівня Соломія Крушельницька, яка залишила в музичній історії Львова значний слід.

Львівське музичне училище носить ім’я Станіслава Людкевича – українського композитора і фольклориста XX століття, який написав чимало творів за столиками львівських кав’ярень. Уродженець Львова, видатний український композитор Мирослав Скорик, внучатий племінник С.Крушельницької, на сьогодні є художнім керівником Київської опери.

Мирослав Скорик

Навчався, творив та знайшов свій останній притулок у Львові легендарний автор «Червоної рути» Володимир Івасюк. Львівську музичну школу закінчив російський альтист Юрій Башмет. Зі Львовом пов’язане і сучасне сузір’я українських музикантів. Тут народилась переможниця Євробачення-2014, Руслана Лижичко, на фізичному факультеті Львівського національного університету навчався лідер «Океану Ельзи» Святослав Вакарчук, під Львовом знайшов свій останній спочинок Андрій Кузьменко (засновник гурту “Скрябін”).

Андрій Кузьменко

Львівський Олімп

Богдан Ступка
Лесь Курбас

З театральним Львовом нерозривно пов’язане ім’я видатного українського режисера репресованого радянською владою Леся Курбаса та одіозного театрального режисера сучасності Романа Віктюка, актора театру і кіно Богдана Ступки, який жив у Львові до 1978 року. Засновником Львівської школи скульпторів в сер.XVIII в. був Йоганн Пінзель (в місті є музей скульптора). Більше 40 років прожив у Львові видатний український художник-імпресіоніст Іван Труш.

Письменники і художники, архітектори і етнографи, наукові та політичні діячі, шахісти і спортсмени – львівський ресурс видатних особистостей просто невичерпний. Місто немов сконцентрувало в собі потужну творчу енергію, як і личить справжній культурній столиці. Прогулюючись по львівській бруківці, тільки уявіть собі на мить, що колись цими ж шляхами ходили Бальзак і Моцарт, Іван Франко і Леся Українка …

Запрошуємо на прогулянку центральною історичною частиною міста під час Екскурсії по Львову.

(Visited 12 560 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Один в “Львів та видатні постаті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *