Лавандові поля: ТОП-7 місць, які варто відвідати

Ви бачили коли-небудь на власні очі, як виглядає лавандове поле в період цвітіння? Тільки уявіть: казковий безкрайній простір ніжного фіолетового кольору, насичений терпкий аромат, атмосфера спокою та блаженства. Люди мріють відвідати Францію не лише заради Ейфелевої вежі чи шедеврів архітектури, а й для того, щоб побачити відомі лавандові поля. Лаванда Прованс – місце, в яке неможливо не закохатися. Зазвичай туди їдуть закоренілі романтики, мрійники, творчі особистості та туристи, які обожнюють цвіт лаванди. Ще одна причина, чому лавандові поля здобули шалену популярність – це фото.

Лавандова гора – прекрасне місце, щоб зробити казкові кадри, які потім нагадуватимуть літо. Фотосесія в лавандовому полі для деяких туристів є серйозною справою. Вони заздалегідь домовляються з фотографом, придумують образи та вибирають пози для майбутніх кадрів. Ніжні лавандові знімки чіпляють погляд і вдало виділяються серед сірої маси однотипних фото. Якщо ви загорілись бажанням на власні очі побачити казкову лавандову гору чи поле і думаєте, скільки грошей відкласти, щоб гайнути за кордон на квітковий Прованс, то зачекайте хвилинку. Хіба ви не знаєте, що у нас також цвіте лаванда? Туроператор “Відвідай” розповість, де знаходиться лавандове поле в Україні.

Де можна знайти поле лаванди в Україні

Почнемо з того, що лавандове поле в Україні не одне. У нас є декілька локацій, де можна помилуватись цвітом лаванди. Наприклад, має лавандові поля Львівська область, а також відоме українцям лавандове поле Закарпаття.

Перелік автобусних турів, в які входить відвідування лавандового поля:

Лавандова гора, Закарпаття

Історія лаванди

Перші згадки про цю квітку з’явилися ще за 1000 років до н.е.. В ті часи древні єгиптяни використовували лаванду при муміфікації, а древні римляни додавали сухі квіти лаванди у купіль. Клали лаванду і у воду для прання і прибирання, так як вже тоді люди знали про антисептичну властивість цієї рослини. Жителі Риму настільки полюбили лаванду, що використовували її в якості ароматизатору, лікували нею вірусні та інфекційні захворювання і навіть брали її з собою у воєнні походи. Історики вважають, що саме римляни розповсюдили лаванду по всій Європі і ця квітка настільки запала в душу європейцям, що жителі багатьох країн почали висаджувати лавандові поля на своїх землях.

Ароматний букет лаванди

В епоху Середньовіччя існувало повір’я, що лаванда здатна вберегти від злих духів, тому люди вішали маленькі букети лілових квітів над вхідними дверима, а на шиї носили хрестики із сушеного цвіту.

Культовою рослиною лаванда стала у XVIII столітті у Франції. В той час її почали використовувати для лікування опіків, укусів гадюк та для боротьби з педикульозом, а в Провансі навіть з’явилася нова професія – збирач лаванди. Ці люди збирали пахучі квіти на лавандових горах, тому що лаванда в той час росла лише у гірській місцевості.

Застосування лаванди в косметології та парфумерії

Ще у XII столітті у одному з монастирів Франції був створений перший у світі моноаромат на основі цвіту лаванди і розмарину, який на сьогодні вважається найдревнішою парфюмерною нотою. До кінця XIX століття парфуми на основі лаванди стали настільки популярними, що в країні утворився дефіцит цих квітів. Крім того, рослину активно використовували для виготовлення ефірних масел та косметичних кремів.

Сушена лаванда

В наш час лаванда також широко використовується у косметології та парфумерії. Компоненти рослини додають у доглядову косметику, оскільки лаванда гарно очищає шкіру, знімає набряки, запалення, усуває лущення. Завдяки тонізуючим властивостям лаванди шкіра обличчя матиме свіжий та здоровий вигляд. Всесвітньовідомі бренди парфумів повернули моду на п’янкий лавандовий аромат. Прохолодна і легка нота лаванди присутня в парфумах Guerlain, Yves Saint Laurent, Coquillete, Scent Bar 101, Roland V. Paris, Dior, Chanel.

Лавандові мрії Провансу

До 2000 року Франція була абсолютним лідером з вирощування лаванди, але з часом країна втратила провідну позицію. Проте досі лавандове поле має тверду асоціацію з французьким Провансом, а дрібні фіолетові квіти вважаються за візитну картку регіону. Поля лаванди починають цвісти з середини червня і закінчують в кінці серпня, щоліта збираючи тисячі туристів з усієї землі. Прованс приваблює відвідувачів романтичною атмосферою, казковими краєвидами, аристократичною архітектурою і п’янким ароматом лаванди й розмарину. Багато відомих митців, надихаючись красотами лавандових полів, створювали найкращі свої шедеври. Тут хочеться жити, творити й просто бути щасливим.

Руїни на лавандових полях, Прованс

Але перед тим, як їхати у французький Прованс, потрібно хоча б раз відвідати українські лавандові поля. Наша Батьківщина також багата на мальовничі місця, які постійно приваблюють чимало туристів.

Детальніше про місця, де можна побачити лавандове поле в Україні:

1. Казкові поля. Лавандове поле біля Львова розкинулось на території парку “Казкові поля”. Починаючи з другої половини червня, сюди з’їжджаються туристи з усієї України, аби помилуватись, сфотографуватись та прогулятись ліловим безкраїм полем. Лаванда біля Львова чарівна, проте, крім неї, тут росте ще біля 40 видів інших квіткових насаджень, висаджених на чималій території, розміром у 10 гектарів.
Поїздку на лавандове поле у Львівській області містять такі тури:

Лавандове поле у Стрілках

2. Лавандова гора на Закарпатті. Перечин Лавандова гора для місцевих давно став українським міні-Провансом. Лавандове поле на Закарпатті має площу понад 10 гектарів і налічує декілька різних сортів цієї квітки, привезених з різних куточків світу. Лаванда Перечина є основним компонентом багатьох органічних продуктів місцевого виробництва. Більша частина рослин йде на виготовлення різноманітних продуктів: напоїв, сиропів, солодощів, приправ, косметичних засобів, які кожен охочий може придбати одразу на фермерському господарстві “Лавандова гора”.
Туроператор “Відвідай” пропонує поїхати у лаванда-тур “Закарпатський романс: лаванда, чани і вино” (2 дні/1 ніч) або в “Лаванда-тур в Закарпаття на 1 день” (1 день) під час яких ви зможете потрапити на казкові квітучі поля.

Наша туристка на лавандовому полі в Перечині

3. Лавандове поле біля Тернополя у с.Зарубинці. Квітуча лаванда за селом Зарубинці заполонила серця тисячі людей. Серед однотипних сільськогосподарських городів розкинулось лілове простирадло справжньої екзотики. Лавандове поле біля Тернополя зачаровує атмосферною красою, тихим дзижчанням бджіл та п’янким ароматом квітів. Сюди їдуть молодята, закохані пари, професійні фотографи та моделі. Вони не лінуються вставати до сходу сонця, аби зловити найбажаніший кадр, де колір неба зливається з кольором квітів. Лаванда в Тернополі закохує.
Потрапити на лавандове поле біля Тернополя ви можете під час туру “Збараж, Тернопіль, Вишнівець + лавандове поле” (1 день).

Наш гід Людмила Клюєва та лавандове поле біля Тернополя

4. Насолодитися квітом ароматної лаванди можна і в турі “Подільський кайф: 5 замків, SPA + лавандове поле” (2 дні/1 ніч). Там ми відвідаємо невеличке лавандове поле у селі Деренівка на Тернопільщині.

5. Квітне влітку і Буковина. Так в селі Остриця Чернівецької області є неймовірної краси лавандове поле, яке можна відвідати в одноденному турі “Квітуча Буковина: Чернівці + лавандове поле” (1 день).

Гідеса пані Юлія Корзун у турі “Квітуча Буковина: Чернівці + лавандове поле”

6. Це нова туристична локація, яку нещодавно відкрили на Буковині в селі Білівці. Лаванди тут стільки, що вона ховається за горизонтом. Відвідати це поле можна в турі “Кам’янець-Подільський, Чернівці + Бакота” (3 дні) тільки в кінці червня та на початку липня.

Лавандове поле с.Білівці

7.Запрошуємо відвідати Волинську Лавандію – це квіткове господарство площею 2,5 гектари розташоване між Луцьком та Ковелем в с.Линівка. Побачити його з нами можна в турі “Волинська Лавандія + Луцьк” (1 день).

Волинська Лавандія

Зазвичай лаванда починає квітнути у липні, але все залежить від погоди та клімату. Так на лавандовій горі на Закарпатті квіти починають з’являтися вже у перші дні липня, а от на Львівщині, Волині та Тернопільщині трохи пізніше. Пік цвітіння триває всього місяць, тому важливо не проґавити можливість побачити цю красу.

Лавандова гора у Перечині

Ну що, визначилися, куди хочете відправитися у пошуках ароматної лаванди? Якщо ще ні, тоді підсумуємо наш квітучий список ТОП-5:

Лавандове поле на Буковині:

Квітуча гора лаванди у Перечині:

Лавандове поле на Тернопільщині у селі Зарубинці:

Лавандове поле на Львівщині:

Поле квітучої лаванди у селі Деренівка Тернопільської області:

Лавандове поле в с. Линівці, Волинь:

Туроператор “Відвідай” з великим задоволенням відкриє вам лавандову історію України. Ми впевнені, що після нашого туру цвіт лаванди буде асоціюватися у вас не з Провансом, а з Тернопільщиною, Львівщиною, Буковиною, Волинню та Закарпаттям. Поїхали разом з нами пізнавати рідний край!

 

(Visited 23 160 times, 4 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *