Корисні поради туристам-новачкам для одноденного походу у гори Карпати

Ви вирішили піти в похід у гори Карпати, підкорити відомі вершини і насолодитись незабутніми краєвидами? Ми допоможемо Вам корисними порадами.

Вже кілька років поспіль туроператор «Відвідай» організовує і здійснює одноденні походи-сходження на вершини українських Карпат:

Одноденні туристичні походи у Карпати стали дуже популярними. Особливості праці сучасних людей спонукають їх відправитись на активний відпочинок у Карпати. Часто на кількаденні походи бракує часу. Тому одноденний похід-сходження на вершини гір є гарною можливістю помилуватись краєвидами, подихати чистим повітрям і отримати помірне фізичне навантаження.

Найкращий варіант активного відпочинку — похід в гори!

Зараз дістатись будь-якого куточка Карпат не складає особливих труднощів. Стан доріг з кожним роком покращується, збільшується кількість приватних автомобілів, динамічно розвивається сфера транспортних послуг. Але не зважаючи на це самостійна підготовка все одно вимагає чимало часу, зусиль, нервів. Всі хочуть, щоб після відвідин Карпат залишилися позитивні враження та бажання підкорювати нові вершини.

Подорожуючи з туроператором «Відвідай» Ви не відчуєте жодних логістичних проблем. Комфортабельний автобус довезе до точки виходу на маршрут і так само з комфортом Ви повернетесь додому. Наші одноденні походи-сходження розраховані як для досвідчених туристів, так і для початківців. Якщо у туристів зі стажем практично не виникає запитань про те як готуватись до подібних сходжень, то новачкам потрібно допомогти корисними порадами. Похід у гори має принести максимум задоволення і мінімум незручностей.

Що брати із собою в одноденний похід?

«Завтра йду в похід у гори! Клас…! А що брати?». Саме таке запитання дуже часто виникає у новачків.
На сучасному ринку досить різноманітного одягу, спорядження, взуття. Якщо плануєте продовжувати ходити в походи, то придбайте все необхідне у спеціалізованих магазинах. Туристичні брендові товари довгострокового використання і послужать Вам не один сезон.
Як ні, то беріть в похід те, що Вам зручно, до чого Ви звикли.

Для одноденного походу використовуйте малий рюкзак об’ємом 20-35 літрів. Не беріть сумку через плече чи пакет з поліетилену. Під час походу Ваші руки мають бути вільні або зайняті трекінговими палицями.
Важливим елементом спорядження є трекінгові палиці. Вони телескопічні й виставляються на зручну висоту. Можна використовувати палиці гірськолижні. Ви маєте вибрати їх по висоті відповідно до Вашого зросту (приблизно до поясу). Палиці допоможуть під час походу. Так Ви будете мати чотири точки опори. Особливо це важливо під час спуску з вершини.

Трекінгові палиці – помічниці при походах в гори

Одяг

  • кепка на голову чи панама або бандана;
  • фліс;
  • легкий шарф або хустина з натуральних матеріалів на шию;
  • футболка чи сорочка, бажано на довгий рукав;
  • куртка від вітру;
  • штани або шорти вільного крою (не джинси);
  • можна одягнути до шортів високі шкарпетки (гетри), щоб не пошкодити собі ноги об жереп чи ялівець, що ростуть на високогір’ї;
  • від дощу потрібно мати дощовик, краще пончо.

Взуття

Ноги – найважливіша частина нашого тіла в поході.

Тому рекомендуємо:

  • Підстрижіть нігті на пальцях ніг перед походом. Це не жарт. Ідучи складним і незвичним рельєфом, положення пальців ніг змінюється і можна пальці порізати нігтями. Це боляче і створює дискомфорт;
  • взуття повинно бути зручне, розношене, трекінгове з протектором, з високим шнуруванням і водонепроникне;
  • ноги під час походу у гори мають бути сухими, в теплі та зручному взутті.

Оскільки похід одноденний, чистий змінний одяг і взуття можна залишити в автобусі.

Їжа

  • вода 1,5-2 літри;
  • канапка;
  • яблуко, банан;
  • енергетичний батончик;
  • цукерки-льодяники.

Гаджети

  • окуляри від сонця;
  • сонцезахисний крем;
  • рукавиці (без пальців);
  • сідачка (не сідайте на голе каміння чи дерево. Камінь може видаватися теплим, але витягує з людини тепло);
  • водонепроникний пакет для документів .

Не набирайте зайвих харчів та речей. Маєте розраховувати лише на власні сили. Вам обов’язково допоможуть якщо буде важко, але для чого обтяжувати когось?

Ліки

  • аптечка має бути у провідника чи інструктора;
  • Ви берете лише ліки, які регулярно вживаєте.

Найголовніше – безпека!

Українські Карпати часто називають «лагідними горами». Проте потрібно завжди пам’ятати, що гори це відмінний від рівнини рельєф, складна екосистема, мінливі природно-кліматичні умови. Будь-який похід в гори це дуже відповідально. Гори не люблять, коли з ними жартують і легковажать. Тому безпека й уважність – перш за все. Якщо Ви новачок, то завжди треба йти у похід у супроводі досвідченого провідника. Провідник повинен володіти необхідними для гірських піших походів знаннями й навичками. Вміти надавати першу домедичну допомогу. Це важливо, саме тому не рекомендуємо замовляти «кота в мішку», чи ще гірше йти самому навмання, а їхати в складі збірної групи туристів із неодноразово перевіреними гідами та інструкторами у підібрані пішохідні мандрівки по горах, які користуються популярністю в туристів.

Перед походом зважте свої можливості й сили. У горах складний рельєф, різка зміна висоти, тиску, температури повітря. Все це треба врахувати.
Для першого походу або сходження у Карпатах краще обирати не надто складні маршрути й невисокі вершини, наприклад найвища вершина Львівщини г. Пікуй (1408 м.) – “Похід на Пікуй”.

Похід на г. Пікуй

Можна спробувати свої сили в одноденному поході на г. Парашка (1268 м) – “Похід на гору Парашка” і визначити чи підходить Вам такий вид активного відпочинку. Згодом відвідати вищі вершини Карпат. Найважчим у наших горах для проходження є масив Ґорґани.

Похід на Парашку

Під час походу слід дотримуватись певних правил:

  1. Не обганяти керівника чи інструктора.
  2. Йти середнім темпом, роблячи маленькі кроки.
  3. Переступати через повалені дерева, гілки, коріння дерев що виступає.
  4. Уникати хиткого каміння.
  5. Дотримуватись першого правила туриста – Дивись під ноги!!!
  6. Якщо хочете розглянутись – зупиніться, зафіксуйте своє положення і милуйтесь краєвидами.
  7. Керівник знає коли і де робити зупинки, як правило 10-15 хв. після 45-60 хв. руху.
  8. На зупинці краще не сідати, лише стояти або лежати.
  9. На вершинах переважно вітряно, тому одразу потрібно одягнути куртку від вітру чи фліс.
  10. Сходження з вершин може бути складнішим, ніж підйом.
  11. Під час руху зі стрімких вершин старайтесь ставити ногу боком — спочатку палицю, потім ногу. Важливо не поспішати.
  12. Під час руху – Дивись під ноги!!!!

Екстремальні погодні умови

  • Категорично заборонено сходження під час грози, сильного дощу чи густого туману.
  • Якщо розпочинається гроза під час сходження, то похід треба зупинити, вимкнути мобільні телефони, відкинути палиці (не шкодуйте – життя важливіше) і сходити донизу уникаючи поодиноких дерев.
  • Керівник вирішує повертати і всі мусять слухати. «Демократії» на зразок «…проголосуймо йти далі чи повертатись…» в таких умовах бути не може. Все вирішує керівник групи.

Пам’ятайте – безпека у горах – найважливіше!
Використовуючи ці прості й одночасно важливі поради Ви можете сміло відправлятись за новими позитивними емоціями у наші чудові Карпати з туроператором «Відвідай» на:

Відпочивайте активно, насолоджуйтесь чистим повітрям і неповторними краєвидами Українських Карпат. Будьте уважні та обережні.
Вйо до вершин!!!

Гори кличуть!
(Visited 6 059 times, 4 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *