Балада про озеро Синевир

Напружений темп життя та постійні стреси тримають нас в своїх чіпких обіймах і немає, мабуть, такої людини, якій не закрадалася б, часом, думка про втечу. Втекти в якесь «місце щасливих людей», відмовитись від цивілізації подібно до дауншифтерів, відчути волю, вдихнути свіжого повітря, дертися на гори, кружляти лісовими стежками або застигнути в медитативній мрійливості на березі мовчазного містичного озера. Знайомі відчуття? Не відкладайте життя на потім, не чекайте остаточного вигорання, знайдіть час для фізичного та духовного відновлення разом з «Відвідай» в країні мрій – на березі неосяжного в своїй магнетичній красі озера Синевир.

Найбільше гірське озеро Українських Карпат, окраса Національного природного парку «Синевир», створеного в 1989 році, легендарний Синевир заслужено вважається одним з 7 природних чудес України та незмінно приваблює на Міжгірщину цінителів елегійної природної гармонії з усього світу.

Побачте на власні очі красу Карпат у турах:

Синевирське озеро – лісова пісня

Ви не замислювались, чому людину так заворожують та заспокоюють водні простори? Можливо, вони пробуджують якусь прадавню несвідому пам’ять про доісторичні моря та споконвічні праліси, про зародження цивілізації та наших далеких пращурів, бо саме вода акумулює енергію минулого та закарбовує в своїй рухливій стихії досвід життя.

Вас може зацікавити тур Озеро Синевир та водоспад Шипіт (1 день)

Синевир з висоти пташиного польоту
Синевир з висоти пташиного польоту

А озеру Синевир є що згадати. Воно утворилося близько 10 тисяч років тому внаслідок потужного землетрусу, коли на висоті 989 метрів над рівнем моря розлога улоговина наповнилася водою гірських струмків. В краю недоторканої природи, серед смерекового килиму карпатських схилів, холодний та прозорий водний оазис й до сьогодні живиться гірськими потоками, відбиваючи на своїй поверхні романтичну вроду Карпат. Площа Карпатської візитівки – 7 га, а максимальна глибина досягає 24 метрів.

Поплавати у водоймі з постійною температурою +11°C не вдасться, натомість ви зможете помилуватися грою сріблястої форелі в прозорій воді, насолодитися мальовничим ландшафтом з оглядового майданчика та послухати легенди чарівного озера.

Відвідати “Око Карпат” можна в турах:

Легенди Морського ока

Не дивно, чому саме в Карпатах розташоване око світового океану, бо це місце потужної енергетичної сили. І хоча Морським оком Синевир назвали асоціативно, завдяки маленькому острівцю в центрі озера, що нагадує зіницю посеред ясної водної блакиті, щось містичне є у цьому споконвічному природному спогляданні світу із земних глибин.

Своєю ліричністю та загадковістю озера завжди приваблювали тонких поетичних натур та породжували неймовірні легенди. Варто тільки згадати англійську поетичну «озерну школу», послідовники якої з містичним ідеалізмом оспівували свій Озерний край. Так і Синевир, в противагу матеріалізму вчених, має свої романтичні легенди, народжені в надрах народного фольклору. Одна з них розповідає про могутнього богатиря Синевира, єдиною втіхою якого були донька та білий бик. Та коли доля позбавила велетня найціннішого, люто крушив Синевир каміння, доки з-під скелі не вдарив потужний водний струмінь та розлився глибоким озером.

А коли з вуст гіда на березі споконвічного озера звучить легенда про закохану пару – чарівну Синь та мужнього Вира, про їхню трагічну долю та оспіване у вічності кохання, дійсно починаєш вірити в реальність подій та існування непідвладного долі почуття. Ілюстрацією легенди служать застиглі над водною гладдю тринадцятиметрові скульптурні фігури Сині та Вира, увічнені в дереві талановитими українськими майстрами Іваном Бровді та Михайлом Саничем. Ми не будемо переповідати цю драматичну історію в сухих рядках блогу, щиро перейнятися її красою та величчю можна тільки біля романтичного озера на тлі Карпатських гір.

Синевир статуї. Височенні дерев’яні Синь і Вир – символи невмирущого кохання.

Цікаві факти про озеро Синевир

  • Синевир ніколи не виходить зі своїх берегів завдяки отвору на дні, що регулює рівень води;
  • Завдяки природним особливостям розташування, на озері ніколи не буває вітру;
  • Чарівні пейзажі Синевиру відображені в кінострічках різних часів: «Трагедія Карпатської України» (1942 р.), «Червона рута» (1971 р.), в сучасному українському фільмі жахів «Синевир» (2012 р.), «Урсус» (2015 р.) та інших;
  • Своєрідною особливістю села Синевирська Поляна, що розташоване в 5 км від озера, є лідируюча в області кількість багатодітних матерів. Мабуть, природа сприяє!

Ще більше цікавинок можна діхнатися в турі:

Що ще можна побачити в Національному природному парку «Синевир»

  • Унікальний «Музей лісу і сплаву», створений в 1976 році, в якому зібрані знаряддя праці та побуту лісорубів та сплавників лісу – відважних бокорашів;
  • Реабілітаційний центр бурих ведмедів з басейнами, штучними барлогами та природними плантаціями ведмежих ягідних смаколиків;
  • В заповідних лісах Національного парку можна зустріти 38 різновидів унікальних рослин та 20 видів рідких диких тварин зі сторінок Червоної Книги;
  • Оборонну «Лінію Арпада» часів другої світової війни із сотнею залізобетонних бункерів;
  • Мальовниче Дике озеро та не менш мальовничі болота Глуханя та Замшатка;
  • Щорічно в парку проводиться фестиваль етнічної музики «На Синевир трембіти кличуть»;
  • Оглянути природні пам’ятки парку дозволить низка прокладених екологічних стежок та туристичних маршрутів.
Озеро Синевир відпочинок

Реабілітаційний Центр Бурого Ведмедя

Даний притулок для ведмедів відкрили, неподалік озера Синевир (10 км) серед чудового карпатського смерекового лісу”, неподалік від шосейної дороги. Даний об’єкт одразу став одним із улюблених та обов’язкових в усіх туристів, які їдуть до озера. На даний момент там налічується 12 мешканців, яких не без мороки вдалося визволити з цирків, вузьких кліток у ресторанах, притравлювальних станцій. Кожен з них має свою історію.

Синевир ведмеді

Деякі з них, які вже пройшли реабілітацію і адаптацію, переселили у великі вольєри площею 1,5 гектара, де для них створили максимально природні умови. Ще на 12 га облаштовують нові місця.

 Озеро Синевир як доїхати?

Зі Львова декілька варіантів, як добратися до озера Синевир. Можна скористатися власним автомобілем, тоді дорога у вас займе близько 4-5 годин, оскільки потрібно подолати 250 км. варіант добратися громадським транспортом маршрутний таксі або електричкою, але слід добре спланувати свій час, оскільки потрібно буде пересідати з одного транспорту на інший декілька разів.

озеро Синевир на карті

Також можна дістатися до “Ока Карпат” разом з туристичними фірмами. Перевагою цього варіанту те, що цей маршрут є  популярним і виїзди відбуваються щотижня. Разом з туристичною групою Вам не потрібно перейматися за доїзд, харчування чи поселення. Додатковим бонусом  є дружня компанія та супровід екскурсовода під час усієї подорожі:)

Довідкова інформація

Розташування: Міжгірський район Закарпатської області,  гірський масив Внутрішні Ґорґани.

GPS: 48.616766, 23.683740

Контакти:  +38 (03146) 2-76-18, e-mail: [email protected]

Час роботи: 09:00-18:00

До озера Синевир разом з «Відвідай»

Отже, пакуємо наплічники, зручно взуваємось та вирушаємо разом з «Відвідай» до схилів гірського масиву Внутрішні Ґоргани, під прохолодний покров букових та смерекових лісів, у край, де бринить пташиний спів, де зупиняється час, де на теплих долонях гір спочиває меланхолійне Морське око.

Побачити озеро Синевир ви зможете в наших турах:

Закарпатське «місце щасливих людей» вилікує від усіх соціумно-мегаполісних хвороб та допоможе віднайти внутрішню гармонію.

(Visited 6 847 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *