Жовква – «королівське місто» Львівщини

Екскурсійні тури одного дня надзвичайно популярні серед українців. Перевагою таких коротких подорожей є можливість урізноманітнити повсякденне життя і отримати купу вражень за короткий час. Тому за сприятливої погоди варто влаштувати собі активний уікенд: напередодні скласти маршрут і вранці з гарним настроєм і фотоапаратом виїхати зі Львова.

Жовква замок

Жовква – популярний туристичний маршрут одного дня

Одним з найбільш популярних напрямків для одноденних турів традиційно вважається Жовква, невеличке (близько 13 тис. населення) місто, що вражає своєю середньовічною аурою і начебто зовсім непідвладне часу.

Жовкву можна побачити у наших турах Львівщиною.

Кілька причин вибрати для заміської прогулянки саме Жовкву:

  • Жовква, колишня резиденція короля Речі Посполитої Яна III Собеського, чи не єдине місто в Україні, що має статус «королівського»;
  • За кількістю історико-архітектурних і релігійних пам’яток Жовква перевершує всі інші містечка галицького краю і поступається лише Львову;
  • Мінімум фінансових і часових витрат, адже до Жовкви всього 30 км і дістатись автобусом зі Львова можна за 30-40 хвилин.

А як не бракуватиме часу, можна відвідати відомий Крехівський монастир, розташований всього за 15 км від Жовкви.

Ратуша у Жовкві

Історична довідка

Засновником Жовкви є польський гетьман Станіслав Жолкевський, який за вдалі походи проти турків і татар наприкінці XVI ст. здобув у власність землі на північ від Львова.

Жовква на літографії Карла Ауера

Забудова Жовкви вважається взірцем «ідеального міста» епохи Ренесансу – красивого і практичного водночас, пристосованого до миру і до війни: з широкими прямими вулицями, що сходяться на центральному майдані; з храмами, розміщеними біля міських мурів, щоб у разі ворожої облоги вони могли стати додатковими оборонними вежами. Для будівництва замку і костелу Св. Лаврентія Жолкевський запросив найвідоміших архітекторів того часу – Павла Щасливого, Амброзія Прихильного, Павла Римлянина. За легендами, навколо замку дружина Жолкевського влаштувала сад неймовірної краси, який до нашого часу не зберігся. Наступні власники замку також користувались послугами європейських майстрів і поступово будівля набула вигляду розкішного палацу.

Слід зауважити, що у нас є розділ з турами до інших замків.

Жовква фото

Справжній розквіт міста почався за часів польського короля Яна Собеського, який зробив в 1675 р. Жовківський замок своєю резиденцією. Саме тут король приймав послів від Папи та Священної Римської імперії і згодом святкував перемогу над турками під Віднем. XVII ст. вважається «золотим» в історії Жовкви.

На початку XVIII ст. Жовква ще залишається у центрі політичних подій. З метою виробити спільну з Річчю Посполитою стратегію дій проти шведів її відвідує російський цар Петро І. Незабаром прибуває на перемовини і український гетьман Іван Мазепа. Але після з’ясувань справжніх намірів Петра І стосовно майбутнього української автономії, Мазепа пристав на пропозиції шведського короля.

Костел Святого Лаврентія

Та вже за кілька десятиліть Жовква перестає відігравати значну роль в політичному житті країни та набуває вигляду типового провінційного містечка. Замок переходить від одного власника до іншого і поступово занепадає. З середини  XIX ст. і до Першої світової війни в замку містились гімназія і муніципалітет. Зруйнований під час війни замок поляки взялись реставрувати лише в 1935 р., але нова війна завадила цим намірам. Під час Другої Світової війни його по черзі займали НКВД і гестапо, згодом корпуси перетворили у житлові будинки.

В 1951 р. місто було перейменовано на Нестерів, як данина пам’яті льотчика, що здійснив над Жовквою перший в історії повітряний таран. За радянських часів про увагу до історичних споруд та розвиток туристичної сфери годі було й думати. Фактично єдиним досягненням цього періоду було закінчення в 1971-1972 рр. розпочатої поляками реставрації.

З приходом Незалежності Жовківський замок і унікальна архітектурна спадщина поступово відновлюються, справжню назву місту повернуто у 1992 р.

Прогулянка містом

Жовква розташована на межі Розточчя і Малого Полісся, в одному з наймальовничіших куточків Львівщини. На фоні високих пагорбів Розточчя видніються фортечні башти та високі бані з дзвіницями костелів і церков. Місто досить компактне: якщо звернути з головної траси в місто, на вулицю Львівську, вже за кілька хвилин з’явиться центральна Ринкова (Вічева) площа, по дорозі до якої можна зауважити дерев’яну Троїцьку церкву (1720 р., занесена до списку Світової Спадщини Юнеско), і пару відносно нових церков   – церкву св. Лазаря (1893 р.) і Петропавловську (1991-1993 рр.). А вже через кількасот метрів вулиця виходить на центральну площу, яка виглядає навіть завеликою для такого містечка.

Це буде незабутня екскурсія, яку можуть відвідати ваші діти та учні, інформацію по цьому турі можна знайти у розділі, екскурсії для школярів.

Ринкова (Вічева) площа

По периметру площі розташовані всі основні історичні пам’ятки, які створюють разом з нею унікальний архітектурний ансамбль. Його центром є Жовківський королівський замок. Обабіч замку до площі примикають високі оборонні стіни із казематами і дерев’яними бойовими галереями та дві міські брами — Звіринецька та Глинська (кін. XVI – поч.. XVII ст.), причому друга брама була розібрана радянськими військами в 1964 році, оскільки стала на заваді проходу військової техніки. Зараз ми бачимо лише її копію.

Церква Святої Трійці

Міська ратуша, зведена в 1932 році за проектом архітектора Броніслава Віктора (попередня будівля не збереглась), особливо ніжно виглядає навесні, в оточенні квітучих каштанів. Загалом в центральній частині міста зосереджено близько 40 об’єктів національного значення, а у всій Жовкві – 80. Майже всі вони повністю або частково збереглись у незмінному вигляді з XVII ст.

Жовківські святині

Поряд з головним фасадом замку розташований римо-католицький костел – Св. Лаврентія (1606-1618 рр.), одна з кращих архітектурних ренесансних споруд України. Саме в цьому костелі королю Яну Собеському вручали орден Святого Духа, освячений меч і капелюх від короля Людовика XIV, а королеві Марії Казимирі – Золоту Розу від папи Інокентія ХІ. За велику кількість і значимість поховань видатних польських діячів, у тому числі родин Собеських і Жолкевських, костел отримав назву «Малий Вавель», а його нахилена дзвіниця – назву «мала Пізанська вежа».

Василіанський монастир

Великою популярністю у туристів користується комплекс Василіанського монастиря і храму Пресвятого Серця Христового (1612 р.), і на те є дві причини. По-перше, василіанська церква відома розписами Юліана Буцманюка, досконалими і глибоко українськими за своїм духом і формою.

Розписи Юліана Буцманюка

Буцманюк, учень знаменитого художника Модеста Сосенка, був щирим патріотом, на його картинах можна побачити поряд з біблійними героями відомих  історичних осіб доби національно-визвольних змагань. І всі вони зображені у традиційному вишитому одязі. На даний час жовківські розписи і пара ікон у Львівському музеї – єдина мистецька спадщина Буцманюка в Україні. По-друге, в храмі Василіянського монастиря з 1784 р. перебувають мощі Св. Партенія. За життя Партеній обіймав високі посади у римській адміністрації, і водночас активно розповсюджував християнство, за що був страчений у досить молодому віці. Тепер багато прочан їдуть до Жовкви, щоб за допомогою Св. Партенія зцілитися і відновити душевну рівновагу.

Мощі Святого Партенія

Цікавою сакральною пам’яткою є мурована синагога, побудована у вигляді фортеці, з маленькими охоронними баштами. Багато синагог у Тель-Авіві збудовано саме за зразком жовківської.

Жовква Синагога

Незважаючи на те, що синагога вважається найціннішою з синагог Галичини, якщо не всієї України, наразі вона знаходиться в занедбаному стані і вимагає термінової реконструкції.

Домініканський монастир

Неподалік розташовані оточений мурами чоловічий монастир отців Домініканців (Храм Св. Вм. Йосафата, 1653-1655 рр.) і церква Різдва Пресвятої Богородиці (1705 р.).

За межами центральної частини міста є безліч цікавих старожитностей. Варті уваги пам’ятники Євгену Коновальцю і жертвам сталінських репресій, міський парк, розташований між замком і залізничною станцією. У Жовкві можна побачити автентичні промислові і мануфактурні підприємства, а також спробувати жовківський смачний квас, виготовлення якого має давні традиції.

Королівська Жовква

Перлина Львівщини, в минулому – колиска королів, сьогодні тиха і провінційна, але не позбавлена свого шарму, Жовква привітно чекає гостей в будь-яку пору року. Всі видатні пам’ятки Жовкви включені до нашого туру «Жовква, Крехів і Страдч».

У матеріалі використано фото з таких джерел: bruchwiese.livejournal.com, uatravel.pp.uа, 7chudes.in.ua, we.org.ua, plastovabanka.org.ua

(Visited 5 397 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *