Мисливський замок Шенборна – прикраса Закарпаття

Витончений силует палацу Шенборна зі стрункими готичними вежами в урочищі Берегвар виринає посеред смарагдового лісу, немов казковий міраж. Елегантна неоренесансна споруда, зведена поблизу селища Карпати Мукачівського району Закарпатської області, виглядає, немов шляхетна панянка, яка заблукала серед диких карпатських лісів. Палацу притаманна якась відчуженість від всього земного всупереч цілком тривіальному призначенню – вже більше 60 років в ньому розміщується центральний корпус санаторію «Карпати».

Побувати в палаці можна в межах турів:

Урочистий вигляд архітектурного дива з червоною фігурною черепицею дахів нагадує про шляхетні часи, коли в розкішних покоях хизувалися мисливськими трофеями його вельможні гості з Відня та Будапешту після азартного полювання на диких звірів в місцевих хащах. Так, впливова німецько-австрійська династія Шенборнів зналася на привілейованих задоволеннях та мала потужні зв’язки, недарма подейкують, що романтичний лицарський замок виник після зустрічі графа Шенборна-Бухгейма з сумно відомим наступником австро-угорського престолу ерцгерцогом Францом Фердинандом, який висловив бажання отримати запрошення на полювання в чарівних Карпатах.

Вас також може зацікавіти тур-відпустка “6 днів у зимових Карпатах”

А ми вас запрошуємо на культурне та історичне полювання до вишуканого палацу Шенборна в рамках низки цікавих турів Закарпаттям.

Історико-архітектурний начерк

Першим з роду Шенборнів володарем Мукачівсько-Чинадіївської домінії став архієпископ Лотар-Франц фон Шенборн, який отримав в 1728 році милістю цісаря Карла IV експропрійовані в князів Ракоці землі Закарпаття. Нащадки поважної духовної особи з суто німецькою господарською дбайливістю приділили чимало уваги економічному розвитку регіону. На місці сучасного замку в ті часи стояв невибагливий дерев’яний мисливський будиночок. Вишуканий палац зайняв його місце наприкінці XIX століття завдяки графу Ервіну-Фрідріху фон Шенборну-Бухгейму, який залучив до проектування та будівництва споруди архітектора Грессерсона – майстра архітектурної стилізації.

За п’ять років (1890-1895) в природний ландшафт було гармонійно вписано двоповерхову споруду з церквою-каплицею та чотириповерховою вежею з годинником. Легкості та невагомості будівлі надають шпилясті башточки, а притаманний архітектурі того часу астрономічно-календарний символізм проявився у 365 вікнах, 52 димоходах, 12 входах (мова йде про дні, тижні та місяці, якщо хтось не здогадався).

Зовнішнє оздоблення палацу добре збереглося, чого не можна сказати про інтер’єр. Перефарбовані з білого в коричневий парадні сходи, мармуровий камін та люстра-русалка – все що лишилося від минулої величі інтер’єрів, а решта – безликі санаторні палати з пересічними радянськими меблями. В I пол. XX століття Шенборни приклали титанічних зусиль, щоб зберегти маєток у власності, але все ж таки змушені були покинути його назавжди в 1944 році.  Вже в 1946-му в палаці було відкрито будинок відпочинку, а в 50-х рр. – санаторій «Карпати».

Природне намисто палацу Шенборна

Палац оточений чудовим англійським дендропарком з екзотичними рослинами, який було закладено в середині XIX століття. У парку можна любуватися тюльпановим деревом, тисом ягідним, сосною Веймутова, самшитом вічнозеленим, гліцинією китайською, а на початку травня цвітом сакури.

Не пропустіть можливість відвідати «Сиро-винний тур Закарпаттям»

Прикрасою парка служить також мальовничий став, що в свій час відтворював контури Австро-Угорської імперії, а сьогодні набув форму серця. Достатньо символічно, тому що санаторій спеціалізується на лікуванні серцево-судинних захворювань. На території парку знаходиться «Джерело краси» з гліцериновою водою, до якого на омолоджувальні процедури старанно вишикуються туристи та пацієнти закладу. Займаємо чергу?

“Джерело краси”

Санаторій «Карпати»

Кліматобальнеологічний санаторій «Карпати» вважається одним з кращих лікувально-профілактичних центрів  Закарпаття. Окрім серцево-судинних захворювань, тут лікують органи травлення, сечостатевої системи, опорно-рухового апарату, патології вагітності. Карпатські мінеральні води, цілющі озокеритні ванни та свіже гірське повітря здатні творити дива. Розміститися можна в двох спальних корпусах та безпосередньо в палаці.

Можливо вас зацікавить  тур «10 родзинок Закарпаття»

Замок Шенборна легенди

За свій порівняно молодий вік палац встиг обрости неймовірними легендами. На відміну від Підгорецької Білої пані тут є власна Чорна графиня, яка також постраждала, щоправда лише морально, від ревнивого чоловіка. За порадою підступної ворожки граф вирішив перевірити вірність дружини у жорстокій спосіб – запропонував їй спуститися з майже вертикальної високої скелі. Графиня з гідністю пройшла випробування, проте, приниження та недовіри чоловікові не вибачила, покинувши маєток назавжди. Після її смерті до палацу став навідуватись жіночий привид в чорному вбранні – ображені жінки ну дуже злопам’ятні.

Замок Шенборна. Інтер’єр

Ще одна легенда пов’язана з джерелом молодості та ведеться в ній про сварливу бабу та доброго діда, якому, окрім куріння люльки, був невідомий жоден людський гріх. Якось вирушив дід скупатися до джерела. Довго баба його чекала, не витримала, пішла подивитись та побачила біля води молодого красеня з дідовою люлькою – омолодився суджений до невпізнанності. Зрозуміла вона в чому хитрість була та й сама водою з джерела омолодилася. З тих пір вони приходять разом і регулярно омолоджуються!

Замок Шенборна цікаві факти

  • Свою історію палац почав з невеличкого дерев’яного будиночка, які датований 1840 роком. Знаходився він в урочищі Берегвар, яким володіли графи Шенборнів. Відповідно через це його називають по різному. А сам замок, який ви можете побачити на власні очі, збудований графом з сім’ї Шенборнів Ервіном Фрідріхом Шенборн-Бухгаймом у 1890-1895 роках.
  • Замок може послужити хорошим вчителем, якщо ви хочете запам’ятати календар Це все тому, що у будівлі вікон 365, як днів у році, кімнат 52, як тижнів та 12 входів як місяців.
  • Декорацій на території теж не прості, от декоративний ставок нагадував обрис Австро- Угорської імперії. імперії.
  • Якщо ви відчуєте себе на території замку мушкетером, не дивуйтеся, адже архітектура замку нагадує ренесансні замки часів знаменитих мушкетерів.
  • Палац розташований в самісінькому центрі великого парку, загальною площею в 19 га.

Сповна побачити красу замку і не тільки можна в  Турі-відпустці “Довкола Карпат за 7 днів” .

Замок Шенборнів як доїхати?

Палац графів Шенборнів знаходиться неподалік м. Мукачево, що на Закарпатті і щоб добратися туди, потрібно подолати 215 км включають гірські дороги.

Як доїхати Вам потрібно вирішити в першу чергу, оскільки шлях немалий і буде тривати більше 3-4-х годин. Зі Львова є досить непогане сполучення залізницею в  м. Мукачево, а далі до палацу доведеться добиратися самостійно. Можна, також, їхати маршрутним таксі до Мукачева, але , знову ж таки, до замку доведеться пересідати на інший автобус. Якщо ж ви хочете просто відпочити, а не перейматися за те як добратися, де поїсти і таке подібне – скористайтеся послугами турфірм, які пропонують замок Шенборна екскурсія. Вам не тільки спланують весь маршрут до замку, а й покажуть все і розкажуть цікаві деталі та легенди місцевості.

Довідкова інформація

Розташування: Закарпатська область ,Мукачівський район ,cело Карпати

GPS: 48.525786, 22.873533

Контакти: +38 (03131) 7-33-07, 7-32-88, 4-99-16


Ми не будемо розкривати всіх таємниць мисливського замку Шенборнів, щоб не позбавити вас несподіваних вражень та відкриттів під час візиту до графського маєтку-санаторію разом з «Відвідай». Пропонуємо дізнатися, що пов’язує закарпатську архітектурну перлину з Германом Герінгом та Микитою Хрущовим, фрагменти яких славетних фільмів знімалися в палаці, яка моторошна легенда пов’язана із замковим годинником в рамках наших цікавих мандрівок :

10 родзинок Закарпаття
(Visited 24 927 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *