Свірзький замок – діамант без оправи

Свірзький замок – на диво витончений взірець оборонної архітектури, декілька століть поспіль милується своїм романтичним відображенням в озерних водах з мальовничого пагорбу поблизу старовинного селища Свірж на Львівщині. Гармонійні архітектурні форми, ошатна зовнішність з елегантним поєднанням білих стін із пурпурною даховою черепицею, багата, дещо здичавіла рослинність навколо, мальовничість прилеглої місцевості – один з найкрасивіших замків Західної України просто створений бути жвавим культурним осередком.

Можливо Вас зацікавить екскурсія замками Львівщини

Проте, попри  надзвичайну популярність Свірзького замку в туристичному середовищі, вірними  супутниками маєтку довгі роки лишаються самотність та тиша, бо навіть досконалість екстер’єру не в змозі компенсувати відсутність життя в замкових стінах. З легким сумом чарівний абандон згадує сьогодні часи свого розквіту, коли дбайливі володарі маєтку пестили своє родинне гніздо, розбудовували замковий комплекс, прикрашали стіни цінними мистецькими творами, піклувалися про чудовий парк з тінистими алеями під арками рідкісних дерев та яскравими квітковими клумбами. Під охороною войовничого геральдичного грифону замок немов би завмер в очікуванні рушійної сили, яка б вдихнула  життєвої енергії в його покинуті покої.

Свірзький замок. Історичні спогади

Початок будівництва Свірзького замку в якості фортифікаційних кам’яних укріплень під протекцією впливового роду Свірзьких дослідники відносять до II пол. XV століття. З того героїчного періоду в замку збереглися лише фрагменти фундаменту та нижніх мурів. В часи володіння замком родиною Цетнерів (II пол. XVII –поч. XIX ст.) замковий комплекс набув сучасного вигляду, перетворившись з суто захисної споруди на затишну резиденцію з архітектурним декором вікон та порталів, комфортним та стильним внутрішнім оздобленням.

Зведений в стилі пізнього ренесансу, замок пишався просторою анфіладною системою внутрішнього планування, елегантною терасою з балюстрадою та бароковими кам’яними вазонами. Додатковою прикрасою затишного внутрішнього подвір’я і сьогодні служить витончена клумба у вигляді ротонди. Підйомний міст та кована брама в центрі двоповерхового корпусу з трикутними фронтонами з бійницями відкривають в’їзд до замку.

Цетнери плекали та завзято відроджували своє дітище з руїн в період козацьких війн і польсько-турецького протистояння, рятували від вандалізму російських військ, а останній зі шляхетної родини – Ігнацій Цетнер – колекціонер та пристрасний садівник, створив навколо замку чарівний парк.

Наступний зірковий час Свірж замок пережив за часи господарювання австрійського офіцера с французьким прізвищем Роберта Лямезан де Салінса, який не шкодував коштів на реставрацію маєтку та його внутрішнє оздоблення.

Перша світова війна обернулася для замку катастрофічною пожежею, після якої лишилися тільки каміни та орнаментальні деталі оздоблення кімнат. Невтомний господар приклав титанічних зусиль для реконструкції комплексу, а в пам’ять про трагедію було встановлено надбрамну меморіальну плиту. Останні роки життя генерал де Салінс провів у Свіржі, там знайшов і свій останній притулок в родовій усипальниці неподалік замку, яка, на жаль, до нашого часу не збереглася. Дочка де Салінса Ірента її чоловік Тадеуш Коморовський були останніми приватними володарями маєтку.

Свірзький замок. Новітня історія

Подальша доля замкового комплексу вирішилася в 1970-ті роки. На позитивному прикладі замків Золотої Підкови можна тільки уявити собі популярність Свірзької перлини в якості музею-заповідника з цікавою експозицією, якби б він перейшов свого часу у відомство Львівської картинної галереї.

Svirzh - zamok - 09 (Int)

Однак, замку було уготоване інше призначення – служити Будинком творчості архітекторів. На жаль, довгі роки реставрації та перебудови видатної історичної пам’ятки так і не увінчались відкриттям творчого осередку. Із припиненням фінансування життя в замку зупинилось остаточно, та довгі роки замкова брама лишалася безнадійно закритою для туристів. В останній час піднімалось питання концесії споруди, проте чудовий туристичний об’єкт і надалі продовжує перебувати в стані летаргійного сну.

Цікаві факти та легенди:

  • Завдяки своєму непідробному французькому шарму, Свірзький замок послужив вдалою декорацією у відомій радянській епопеї про трьох мушкетерів, відігравши водночас декілька ролей. Складно здогадатися, що і Бетюнський монастир, де загинула Констанція, і місце проживання ката, який стратив Міледі, і архітектурний пейзаж Гасконі – це все різні вирази одного обличчя. Майже зруйнована старовинна вежа неподалік замку отримала роль фортеці в Ла-Рошелі, та навіть мальовнича місцева галявина була задіяна під час зйомок в якості французької пасторалі.
  • А який замок без моторошних легенд? Є така і в Свіржі. Пліткарі переповідають сумну історію кохання наївної місцевої дівчини, яка працювала в замку, до підступного військового-загарбника. Відкривши ворота замку ворожому війську, дівчина поплатилася за це життям, знайшовши свою загибель в глибинах замкового колодязю. Правда чи вигадка, сьогодні вже не розсудити, проте на романтично налаштованих туристів ця історія в доповненні з демонстрацією занедбаного, проте реально існуючого замкового колодязя на господарському дворі, справляє незабутнє враження.
  • І який замок без скарбів? Після Другої світової війни в оборонному рові під підйомним мостом було відкрито підземний хід з майном останніх власників замку, щоправда без золота-діамантів, проте знайдені меблі та побутові речі швидко знайшли своїх нових власників.

Свірзький замок як добратися?

Загалом існує багато варіантів як доїхати до Замку в Свіржі, оскільки він знаходиться неподалік Львова та входить до “Золотої підкови Львівщини”.

Дістатися місця призначення можна власним автомобілем, автобусом або з турфірмами. Зі Львова кожні 30-60 хв. курсують маршрутки через Свірж від автостанції №5, а ще можна поїхати разом з туристичними групами.

Екскурсії приваблюють тим, що ви не переймаєтеся за трафік – а насолоджуєтеся краєвидами і при тому Вас всюди проведуть, все покажуть та розкажуть.

Тому можна приєднатися до туру Золота Підкова Львівщини  і побачити ще додатково інші замки Львівщини:  Золочівський замокПідгорецький замок, Олеський замок.

Довідкова інформація

Розташування: с. Свірж, Перемишлянський р-н, Львівська обл.

GPS: 49.652563, 24.432067

Офіційний сайт: https://svirzhcastle.org/

Свірзький замок контакти: +38(096)-721-88-68

Свірзький замок графік роботи : Чт – Нд з 11:00 до 17:00 (Пн – Ср вихідний)


Можливо Вас зацікавить стаття про замки Львівщини

Екскурсія до Свірзького замку входить до нашого туру «Замки Львівщини+Замок Мушкетерів» . Огляд Свірзького білокам’яного дива над водою, залишків оборонної вежі XV століття та ренесансного костелу, знайомство з історією та архітектурою замку, прогулянка старовинним парком залишать у вашій пам’яті яскравий слід.

Золота Підкова + Замок Мушкетерів
(Visited 18 499 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *