Свято-Успенська Почаївська Лавра

На високому кам’яному мисі Кременецьких гір розкинувся величний архітектурний ансамбль Почаївської Лаври, осліплюючий золотом бань та білосніжною чистотою стін. Заснована двома самітниками-подвижниками в XIV столітті, православна святиня пережила чимало драматичних подій, її історія овіяна численними легендами.

Турецька облога та агресія саксонських загонів, руйнівні війни та боротьба конфесій, войовничий атеїзм та жахливі події сьогодення не зламали  духовної сили святого осередку християнської віри. Під оберегом чудотворної Ікони Божої Матері та Сліду її стопи з цілющою водою, святих мощей преподобних Іова та Амфілохія, Лавра продовжує втілювати свою споконвічну місію – служити духовним світочем для всіх прочан, які шукають душевного та фізичного зцілення, набуття світлої внутрішньої радощі з духовних джерел.

Пропонуємо вашій увазі деякі з найцікавіших легенд та фактів з історії Почаївської Лаври про які також можна почути у турі “Почаїв + джерело святої Анни

Почаївська ікона Божої матері

Царські врата Успенського Храму вінчає чудотворна Почаївська Ікона Богородиці, чий зіркоподібний кіот сяє різнокольоровим дорогоцінним камінням. Привезена на  Волинь грецьким митрополитом Ієофітом, святиня була передана монастирю наприкінці XVI ст. покровителькою Почаївського монастиря Ганною Гойською, після дивовижного зцілення сліпого від народження брата шляхтички.

На визначні свята Ікону – осередок молитовного життя обителі повільно опускають вниз, до віруючих, які з благоговінням вбирають її благодатне тепло та цілющу силу.

Микола Потоцький – від авантюриста до інока

Історія перевтілення відомого своєю скандальністю та одіозністю графа в мецената та ченця також пов’язана з чудодійною силою ікони Божої Матері. Легенда свідчить, що якось проїжджаючи повз святі стіни, граф перекинувся разом з каретою, за що у гнівному запалі намагався застрелити кучера. Але пістоль три рази давав осічку після палкого звернення слуги в бік монастиря до  Почаївської ікони.

Приголомшений справжнім дивом, Потоцький вирішив присвятити подальше життя оздобленню та розбудові обителі, зокрема, зведенню величного Успенського храму та коронації чудодійної  Ікони. Своє життя граф Потоцький закінчив в маленькому будинку при Лаврі, незадовго до смерті постригшись у ченці.

Схимонах Амфілохій

В одній з печер-келій Лаври знаходиться усипальниця з мощами канонізованого на початку XXI ст. схиігумена Амфілохія Почаївського, який за життя був відомий далеко за межами обителі завдяки дару фізичного та духовного зцілення.

Справжній народний цілитель абсолютно безкорисливо допомагав воїнам УПА та рідним партійних бонз, тисячам простих людей, не зважаючи на гоніння з боку влади у страшні часи радянського атеїзму. За тридцять років після захоронення тіло схимонаха було відкопане в неушкодженому стані та розміщене для поклоніння в печерному Храмі преподобного Іова Почаївського.

Можливо Вас також зацікавить інший паломницький тур “Зарваниця + Заздрість + Тютьків”

Почаївська Лавра – видатна пам’ятка архітектури та мистецтва

Архітектурний ансамбль обителі був спроектований відомим архітектором Г.Гофманом, який майстерно задіяв при будівництві живописні скелясті тераси.

Витончений силует Успенського Собору – архітектурної домінанти ансамблю з круглими отворами в стелях бокових коридорів вражає магічною грою світла та тіней, а його золочені бані, спрямовані в небесну синь немов символізують єднання зі Всевишнім. В декоративному убранстві собору брали участь відомі художники XIX ст. – Є.Васильєв, М.Нестеров, І.Горбунов.

Однією з важливих споруд Лаври є Свято-Троїцький собор, зведений на початку XX століття під керівництвом архітектора О.Щусєва, який, за іронією долі, спроектував дещо пізніше мавзолей Леніна. А ескізи мозаїк, які прикрашають храм, належать авторству відомого художника М.Реріха, в подальшому відлученому від церкви.

Загалом Свято-Успенська Почаевская лавра складається з таких споруд:

  • Свято-Успенсыкий собор (1771-82 р., арх. Г. Гофман)
  • Троїцький собор (1906-12 рр., арх. А. Щусев)
  • келії (1771-80 рp.)
  • Архiєрейський дім (1825 р.)
  • дзвінниця (1861-69 рp.)
  • надбрамний корпус (1835 р.)

7 цікавих фактів

1. Тарас Шевченко, вражений величчю та красою Лаври, доповнив свій творчий доробок чудовими акварелями краєвидів Почаєва;

2. «Українською Швейцарією» назвав мальовничі пейзажі Почаєва Микола II

3. В монастирській друкарні працювали відомі українські гравери А.та Й. Гочемські;

4. Cвого часу Почаївський монастир відвідали Г.Сковорода та Ф.Прокопович;

5. Лавра пишається третьою в Україні за висотою дзвіницею (65 м);

6. Монастир має 13 дзвонів, 2 з яких – годинникові;

7. Неподалік від Почаєва знаходиться дивовижне Джерело Св.Анни, цілющі води якого допомагають лікувати безпліддя.

Джерело Святої Анни

Ще з ХVI ст. люди вірили в властивості зцілення після купання у цьому джерелі, і не дарма, оскільки після лабораторних досліджень у ній виявили велику кількість елементів срібла і кременю що зцілює організм.

Зокрема, джерельна вода може знижувати рівень цукру у крові, нормалізовувати функції печінки та нирок, забезпечувати кращий обмін речовин та за легендою навіть лікує безпліддя.

Почаївська лавра відео про джерело святої анни вагітність :

Почаевская лавра як доїхати?

Є декілька варіантів як потрапити до Свято-Успенської Почаївської Лаври. Перший – це власним автомобілем. Загалом дорога займе до 3-х годин, якщо ще враховувати корки у Львові 🙂 .

Якщо ж у Вас немає власного авто, або ж за деяких причин Ви не можете ним скористатися, то можна добратися громадським транспортом. Але це шлях не легкий, оскільки автобуси їздять не так часто і в теплу пору року складно так подорожувати. Можна також доїхати до Радивилів або до Зборова електричкою і вже тоді пересісти на автобус (вони їздять трошки частіше).

Також можна скористатися послугами турфірм. Які не тільки відвезуть Вас до місця призначення, а ще розкажуть багато цікавого і нового.

Додаткова інформація

Контакти:  (03546)-61218

GPS: 50.005406, 25.508196

Розташування: Почаїв, Тернопільська область, 47026


Запрошуємо всіх бажаючих в паломницький тур до Почаївської Лаври, що не тільки ознайомить з видатними святинями монастиря, а й надасть духовної наснаги.

(Visited 6 724 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *