Олеський замок – подих середньовіччя

Олеський замок важко назвати розкішним зовні. Проте така потужна енергетика притаманна його суворій та дещо неприступній постаті, застиглій на пагорбі серед висохлих боліт, що просто перехоплює подих. Його історія, овіяна містичними легендами, бере свій початок у сивому середньовіччі, його доля пізнала багато зльотів та падінь, його сьогодення наповнене гомоном туристів, перебуваючих у щирому захваті від експозиційних скарбів та романтичної атмосфери замку, мрійливої краси його паркових алей із навічно застиглими хімерами.

Відвідати замок можна разом з нами в турах:

Історичний екскурс

Перша писемна згадка про унікальну пам’ятку затишного селища Олесько датується 1327 роком. За свідченням дослідників, замок побудував один з нащадків Данили Галицького. В період розколу Галицько-Волинського князівства замок, розташований на кордоні Польщі та Литви, став предметом зазіхань обох держав. Надалі знаходився він і в епіцентрі визвольної народної боротьби, і ставав неодноразово жертвою татарських набігів.

Олеський замок фото 1960 та 1963 років. Фото замку до і після реставрації.
Олеський замок фото 1960 та 1963 років. Фото замку до і після реставрації.

На справжню резиденцію магнатських родів замок перетворився за часів воєводи Івана Даниловича, який наприкінці XVI ст. надав оборонній споруді ознак житлового приміщення, оформленого європейськими архітекторами та митцями в стилі італійського відродження. Сто років по тому замок набув нового образу під час реставраційних робіт під опікою дружини польського монарха Яна III Собеського королеви Марії Казимири.

Неймовірного розквіту маєток досяг, перебуваючи у власності волинського воєводи Северина Жевуського у 2 пол. XVIII ст. Реконструйовані в кращих європейських традиціях кімнати, отримали в той час дзвінкі назви –«портретна», «дзеркальна», «віденська» (завдяки полотну Альтамонте «Битва під Віднем») тощо.


А далі – перехід від власника до власника, руйнівний землетрус, війни, пожежі, пошук скарбів з розбиванням стін та інші прояви вандалізму, й, нарешті, справжній занепад. Тут була і сільськогосподарська жіноча школа, і військові склади.

Нарешті, після багатьох років відновлювальних робіт, в 1975 році Олеський замок набув статусу музею-заповідника в якості відділу Львівської картинної галереї. Експозицію замку сформував справжній подвижник музейної справи Б.Г. Возницький, давший пам’ятці нового народження. Навколо замку було відновлено чудовий парк, населений старовинною та сучасною скульптурою.

Музейні скарби

В музейній експозиції можна познайомитись з творами живопису, скульптури та декоративно-ужиткового мистецтва X-XVIII ст. Окремо представлені цікаві археологічні знахідки. Інтер’єр залів прикрашений елементами ліпнини, вітражами, мозаїкою, настінним живописом XVIII століття, кахельними камінами. Старовинні меблі, світильники, гобелени відтворюють атмосферу побуту колишніх володарів замку.


Тут ви побачите рідкісні колекції іконопису та культової скульптури галицько-волинської школи XV-XVI ст., українського живописного портрету першої пол. XVII ст., монументально-декоративного мистецтва XVII ст., унікальної скульптури з дерева львівських майстрів XVIII ст., епітафійних портретів. Окремий зал віддано під «Битву під Віднем» М.Альтомонте, нещодавно відреставровану в Польщі, яку свого часу замовив король Ян Собеський на честь своєї тріумфальної перемоги над турками в 1683 році.

Відвідування замку занурить вас у незбагненний світ мистецтва, познайомить з історичним минулим краю, зачарує романтичним подихом століть.

Містичні легенди

Замку такого поважного віку якось не личить відсутність легенд. Їх справді зібрано чимало. Найвідоміший привид замку – нещасний закоханий самогубець Адам Жолкевський, який вкоротив собі віку саме в одній з кімнат маєтку, й досі блукає нічними коридорами. А от в келіях сусіднього монастиря Капуцинів XVIII cтоліття, на жаль, закритого для відвідування, є свій містичний персонаж – монах Каспер, який чи то стрибнув у криницю, чи то був замурований живцем у стінах монастиря за гріх перелюбства.

Можливо, з виявленням саме його останків під час реконструкції архітектурної пам’ятки пов’язана легенда про культ кістяка, який служив досить своєрідним оберегом маєтку – одного з померлих ченців не ховали, поки від його тіла не залишались самі кістки.

А ось романтична історія кохання короля Речі Посполитої Яна III Cобеського та його дружини француженки за походженням Марії Казимири увійшла в історію асоційованою з персонажами французького пасторального роману Астреєю та Селадоном.

Цікаві факти

  • Польський король Ян III Собеський був онуком воєводи Івана Даниловича та народився в Олеському замку в 1629 р.;
  • Батько Богдана Хмельницького перебував на службі у Івана Даниловича, і, за припущенням, дитячі роки майбутнього гетьмана пройшли саме в Олеську;
  • Розміри полотна «Битва під Віднем» – 7.65х7.31 м!
  • А ось назва монастиря Капуцинів може визвати асоціацію із сучасним капучино. І не випадково, – одному з ченців цього суворого ордену належить винахід оригінального рецепту кави;
  • Замок та парк неодноразово служив інтер’єром у кінозйомках – від розважальних «Трьох мушкетерів» до драматичного «Овода» та епічної стрічки «Вогнем та мечем»;
  • На території замку проводяться свята та фестивалі, конкурси народної творчості та лицарські турніри.

Можливо Вас зацікавить стаття про замки Львівської області

Як доїхати?

Добратися до замку можна зі Львова на власному авто, маршрутним автобусом, електричкою або ж разом з туристичною групою.

Останній варіант підходить людям які люблять подорожувати комфортно та з великими компаніями. Разом з групою вас не тільки довезуть до місця призначення, але й покажуть все і розкажуть про різні цікавинки замку та навіть його моторошні історії.

Довідкова інформація

Розташування:  смт. Олесько, Буський р-н, Львівська обл.

GPS: 49.968376, 24.900816

Олеський замок контакти: +38-03-264-2-52-80

Олеський замок графік роботи: Вт – Пт: 11:00 – 17:00 (каса до 16:30), Сб та Нд: 10:00 – 18:00 (каса до 17:30), Пн: вихідний


Побачити усю велич замку можна в турах:

Олеський замок служить справжньою візитівкою не лише Галичини, а й України в цілому. Наші тури дозволить вам не тільки познайомитись з численними перлинами замку та насолодитись прогулянкою тінистими алеями, а й скуштувати традиційних українських страв та легендарного спотикача в романтичній атмосфері лицарської Гридниці, сфотографуватись в середньовічному костюмі, відвідати моторошний музей середньовічних тортур в замковому підземеллі та отримати «Привілей» на право безперешкодного пересування теренами Галичини та Волині з рук Магістра ордену корони подорожніх.

Золота Підкова + Замок Мушкетерів
(Visited 3 931 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




2 в “Олеський замок – подих середньовіччя
  1. Неймовірний відпочинок для всієї сім’ї на вихідні. Хоть на вулиці грудень, слякоть , голі дерева, та все одно ми вирішили в черговий раз відвідати замок. Отримали масу задоволення, попили глінтвейну в ресторані, зробили багато гарних фотографій, відвідали підземелля з приладдям для тортур, доречі екскурсовод в підземеллі безкоштовно розповіла про всі експозиції. Всім рекомендую!!!

    • Дякуємо Вам, пане Олег, за позитивний відгук! 🙂
      Нам дуже приємно, що не дивлячись на погоду, екскурсія залишила яскраві спогади!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *