Махлінець – німецько-українське село

Завдяки туроператорові “Відвідай”, вперше побувала в одній із колишніх німецьких колоній у Галичині — селі Махлінець “Machliniec” на, так званій, “Sprachinsel” (мовний ареал) навколо цієї місцевості на р. Дністер біля смт. Журавно: села Корнелівка, Контраверс, Нове Село, Ізидорівка, Воля Облазницька.

Чому я вибрала власне цю колонію? – виникає запитання. Із села Махлінець походять мої предки. Тому напередодні екскурсії я вдалася до першоджерел в історичному держаному архіві. Паралельно ознайомилася також і з документами моєї родини німецького походження.

З історичних джерел я дізналася наступне: в кінці XVIII століття прибуло в Галичину сотні сімей із німецьких Пфальца та Богемії. В основному це були селяни та лісники (лісоруби), які поселилися на землях Галичини в період 1811 та 1848 років.

staryi_budynok_v_makhlinciCело Махлінець розташоване за 80 кілометрів на південь від Львова та за 20 кілометрів від Стрия на підгірській Бойківщині. Засноване поселення у 1823 році, коли сюди прибули перші 49 римо-католицьких родин німецьких колоністів.

Наша екскурсія проходила в осінню золоту пору. Гарний ландшафт, де посередині села тече невеличка річка Махлінка, звідки і назва села, що німецькою: “Mach Linie! – проведи лінію. Ще сьогодні бачимо сліди німців в цьому селі: типові для тодішньої архітектури сільські будинки, в центрі села збереглась будівля початкової німецької школи, молочарня, парафія священника навпроти великої кам’яної кірхи. У 1938 році мешканці “мовного ареалу” с. Махлінець святкували 130 річницю переселення німецьких колоністів в Галичину.

tserkva_u_makchlintsiЦерква у Махлінцю – найбільша будівля в центрі села, відреставрована у 1996 році на спонсорські кошти німців, які походять з цього поселення. Недалеко від церкви видніється старий цвинтар з небагатьма німецькими надгробками, який ми також відвідали.

tsvyntar-u-MakhlincyahПід час подорожі з будинків виходили місцеві жителі українці і розповідали про те, що бачили, пережили, що знали про німців із розповідей своїх предків.

Яка ж подальша доля німецьких колоністів?

Внаслідок підписання таємного пакту Молотова-Рібентроппа від 28.08.1939 року в Москві в присутності Сталіна Польща була поділена між німецьким Рейхом та СРСР. У грудні 1939 р. – в січні 1940 р. в рамках примусового переселення під девізом “Heim ins Reich”! (“Додому до держави”!) було вигнано до 60 тисяч німецьких колоністів, розсіяних в наступні роки по всій Європі: Німеччина, Польща, Чехія та інші, а також в Америці, Канаді. Із сумом залишали вони рідну землю.

Цей трагізм описано у наступних рядках:

            “Махлінець — моє любе рідне село,

            звідки виїхали ми в 1940 році,

            де стояла в батьківськім домі моя колиска,

            там є наш священий незабутній край”.

 

Автор: Оксана Романишин

(Visited 780 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *