До Самбора за вічним коханням!

Чи можливо провести вихідні дні так, щоб ідеально поєднати корисне з приємним? Як одночасно відпочити, набратись сил та отримати купу позитивних вражень перед робочим тижнем? В кожного, напевно, є своя формула вдалого відпочинку, але є один перевірений спосіб, який гарантовано зробить Ваші вихідні незабутніми!

Вам доводилось бувати закордоном? Можливо Ви вже бували в автобусних турах по Чехії, Польщі, Словаччині, Австрії, а можливо й відпочивали на пляжах Іспанії, Хорватії або Чорногорії? Якщо так, то пригадайте те неповторне відчуття захоплення, здивування і радості, які викликали тамтешні пам’ятки архітектури та природа. А тепер уявіть, що такі ж емоції можна пережити і в Україні! Для цього варто відвідати екзотичні місця та пройтись непізнаними шляхами, про які сьогодні ще небагато хто знає.

Львівщина – найбагатша на природно-історичні пам’ятки область в Україні. Тут їх настільки багато, що протягом останніх років Львів та область перетворився на “туристичну” Мекку не тільки для українців, але і для гостей з-за кордону: більшість туристичних об’єктів області мають зручне розташування і добре забезпечені транспортним сполученням.

Перед будь-яким туристом завжди виникає перше запитання: як і на чому подорожувати? Найпростіше, звісно, подорожувати громадським транспортом. Ви можете спробувати самостійно поїхати в мандри, а згодом, як показує досвід, коли всі побачать, що Ви щасливі і здорові та ще й з купою цікавих вражень і фотографій, до Вас приєднаються інші друзі та знайомі. Подорожуючи громадським транспортом, за один день можна оглянути від 2-х до 5-ти об’єктів, розташованих в різних місцях.

Якщо ж Ви маєте власне авто, то, звичайно, це значно спростить Вам подорож, дозволить оглянути більше, мандрувати швидше і з комфортом. Дуже зручно пізнавати світ туристичними автобусами в складі екскурсійних груп. На відміну від всіх інших способів, подорожі автобусами мають суттєву перевага: більшість часу Вам приділятимуть професійні гіди-екскурсоводи, які розповідатимуть цікаві факти з історії, звертатимуть увагу на особливості природи, а також познайомлять із локальною культурою регіону.

То ж Ви вже знаєте з ким і як відправитись у подорож вихідного дня. Тоді Вам необхідно визначитись що ж варто побачити і куди їхати першочергово? Напрямків багато. У Львові починаються більшість екскурсійних маршрутів і кожен є цікавим по-своєму. Візьмемо, наприклад, давній шлях на Самбір: ним, в давні часи їздили князі та королі. Помандруємо з Вами на один день в передгір’я Карпат, де розпочинає своє життя ріка Дністер.

Виїхавши зі Львова, за якихось 20-30 хвилин Ви вже побачите стародавнє Оброшино, яке зачарує палацовим комплексом римо-католицького архієпископа (1730 р.) періоду рококо.

Поруч з ним розташовані парк та невеличкий зоопарк, відвідання якого буде приємним не лише для вас, а й принесе багато радості Вашим дітям.

Далі шлях проходитиме через Великий Любінь – відомий бальнеологічний курорт з сірководневими джерелами. Тут же в містечку можна оглянути симпатичний палац барона Бруницького (1845р.). Далі по шляху до Самбора, в містечку Рудки вартий уваги ренесансно-бароковий Костел Успіння Діви Марії (1728 р.) з саркофагом роду Фредрів та образом Рудківської Матері Божої, коронованої Іваном Павлом ІІ як «Цариця Бещад». А в передмісті Рудок – Вишні – на Вас чекає великий неоренесансний палац (1835 р.), який належав геніальному польському комедіографу Олександру Фредру, дідові митрополита Андрея Шептицького. Атмосфера богемного палацу у поєднанні із затишним парком гарантовано залишать Вам на згадку тільки приємні враження.

Сонце вже піднялося високо. Якраз настав час гарного обіду. Підкріпити свої сили можна в Самборі: готують тут смачно і якісно. Після обіду можна приділити трохи часу і неквапливо прогулятись містом. Самбір надзвичайно гарний і приваблює великою кількістю пам’яток.

А тепер здогадайтесь, чому до Самбора їдуть сотні закоханих пар з усього світу, а також ті, хто тільки шукає справжнє кохання?

Справа в тому, що саме тут – в церкві Різдва Богородиці (1728 р.)
знаходяться мощі Святого Валентина. Так, того самого Валентина – покровителя всіх закоханих!

Існує давня прикмета, що той хто помолиться біля святих мощей, впродовж року знайде справжнє і взаємне кохання.

Уявляєте, що робиться в Самборі 14 лютого, у День закоханих?

Та не подумайте, що це єдина причина відвідати місто. Якщо ж Ви вже знайшли своє кохання – беріть його або її з собою і гайда дивитись інші «смаколики». У Самборі варто побачити старовинну ратушу з 40-метровою вежею і годинником та величний костел Івана Хрестителя (1565 р.) з чудотворною іконою. У музеї «Бойківщина» можна дізнатися про життя, побут та звичаї бойків – гордого гірського етносу українських Карпат, а гостинний двір «Білаки» запрошує всіх у зоопарк з 20 видами тварин (леви, ведмеді, вовки, олені, страуси, буйволи…) та ресторан, де можна поласувати екзотичними стравами із м’ яса страуса.

Якщо Ви подорожуватиме з малечею і Вам вдасться відірвати дітей від зоопарку, то вже можна повертатися додому. Програму мінімум виконано!

По дорозі назад варто заїхати на каву в село Кульчиці – батьківщину славного українського роду Кульчицьких, місце народження відомого українського гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного та героя оборони Відня Франца-Юрія Кульчицького, який відкрив у Відні першу в
Європі кав’ярню. В селі можна оглянути чудовий краєзнавчий музей.
Якщо маєте ще сили, то можна податися далі, бо далі за Самбором починаються вже гори Карпати.

А чи знаєте, де похований князь Лев, на честь якого названо Львів?

Та зовсім поруч із Самбором, в Лаврівському Василіянському монастирі, який є одним з найстаріших і найшанованіших в Україні (1270 р.). Монастир розташований у надзвичайно мальовничому куточку Карпат; перебування у цій місцині надзвичайно заспокоює, складається враження, що тут зупинився час. Година, проведена тут, може зрівнятися з тижнем відпочинку на морі.

Якщо їхати далі, то неподалік від Турки, у гірському селі Ясениця-Замкова, одразу при дорозі, знаходиться шедевр дерев’яної архітектури – дзвіниця церкви Св. Михайла (1730 р.), яка служить також і музеєм бойківського народного побуту.

А вже за кілька кілометрів далі розташована справжня перлина Карпат – Розлуч. Це відомий в області гірськолижний та бальнеологічний курорт з трьома різними джерелами лікувальної мінеральної води: содовою, залізною і сірко-водневою.

Ну і насамкінець. Спеціально для закоханих легенда про містичну віллу «Анну» у колишньому містечку, а зараз селі Старій Солі.

Отож, слухайте.
Давним-давно, в Старій Солі, в сім’ї солевара жила дівчина Анна. Одного разу через їхнє містечко проїжджав молодий і красивий граф, у якого вона закохалася. Дівчина дуже багато молилася, щоб Бог дав їй вічне кохання. Однієї ночі їй приснився сон: якщо вона щиро помолиться в Самборі до святого Валентина, то граф покохає її. Після щирої молитви до мощей Валентина дівчина поверталася додому і на містку через річку зустріла графа, який одразу без тями закохався в неї. Незважаючи на заперечення родини і друзів, граф одружився з бідною дівчиною. Та його батьки не змирилися з цим нерівним союзом і вигнали його з дому. Молодята повернулись до подвір’я батька дівчини і збудували прекрасну віллу, яку граф назвав «Анна». Жили вони дуже добре аж до глибокої старості та померли в один день. Оповита легендами вілла стала найгарнішою будівлею в містечку і на неї приїжджали дивитися з усієї околиці. Отаке буває!

Окрім вілли «Анна» (1911 р.), у містечку варті уваги дерев’яна церква Параскеви П’ятниці (1440 р.) з дзвіницею, дерев’яна церква Воскресіння Господнього (XVII ст.), костел Святого Архангела Михаїла (1660 р.).

Шкода, але ми з вами не відвідали Муроване – село, в якому Лжедмитрій просив руки і одружився з Мариною Мнішек, Хирів з Єзуїтською колегією – найбільшим навчальним закладом Польші 30-х років ХХ ст., Добромиль з чудовою ратушею, замком Ґербуртів, монастирем і костелом, костел в Сусідовичах, Скелівку (Фельштин), яку до нас відвідав бравий вояк Швейк.

Залишмо це на наступні вихідні.

По дорозі назад, проїжджаючи через село Ваньковичі, у кафе «Левада» скуштуйте місцеву страву «мокрі деруни», – як згадаю їх смак, язик мені втікає.

Ну то як, зацікавили ми вас перлинами рідного краю? Тоді в дорогу!

Ігор Губіліт,
директор туристичної компанії “Відвідай”

(Visited 2 487 times, 1 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *