Хочете побачити центр Європи і пуп Землі? Вам у Закарпаття!

Щоразу, мандруючи Україною, переконуюся у її неповторності та унікальності. Навіть географічний центр Європи – у нас! І це не жарт. Він насправді знаходиться на території найвисокогірнішого району України – Рахівського, Закарпатської області, неподалік села Ділове.

Ще наприкінці ХІХ століття в Закарпатті відбулися геодезичні дослідження, які проводили провідні географи Австро-Угорської імперії. Їхньою метою було підготувати проект побудови залізниці з Рахова в Сигіт-Мармароський (сучасна Румунія). Попутно з цими роботами вони встановили, що у Верхньотисянській котловині знаходиться центр Європи. Хіба це не унікальна особливість, яка б могла вдало вирізняти наш край на європейському континенті з-поміж багатьох інших? З глибини віків, перебуваючи на перетині чи не всіх європейських доріг, слов’янська земля перегукувалася історією, духовністю, культурою і долею з цілим світом, але, попри те, ніколи не губилася в нім.37

Висновки географів зацікавили вчених з віденського Імператорсько-Королівського військово-географічного інституту. Вивчивши ретельно місцевість, вони точно визначили місце передбачуваного географічного центру Європи. 1887 року тут встановили історичний знак з каменем. Зважаючи на те, що євпропейська система цінностей зараз є панівною в світі, а це – географічний центр Європи, отже це ще й центр Землі – пуп світу!

Вас може зацікавити тур-відпустка “6 днів у зимових Карпатах”

512772_original

Побачити щось надзвичайне чи оригінальне в цьому місці не вдасться. Простенький, особливо непримітний білий з блакитними гранями кам’яний стовп, поруч – стандартна табличка радянського зразка. Ось і все, що позначає здавалось би таке надзвичайне місце.

dilove-centr-yevropy-03-hubiНа таблиці, що при основі стовпа, довгий надпис латинкою (на фото). В тексті йдеться про таке: «Постійне, точне, вічне місце. Дуже точно, зі спеціальним приладом, виготовленим в Австро-Угорщині, за шкалою меридіанів та паралелей, встановлений центр Європи. Рік 1887». А перед знаменитим стовпом – ледь помітна металева «кнопка». Власне вона і є тією точкою, де перетинаються уявні лінії між землею Франца-Йосипа і Босфором, Лісабоном і Уралом, Кавказом і Північним морем. Кажуть, хто загадає бажання і торкнеться пальцем до самісінького центру Європи (тобто, тієї «кнопки»), тому вся Європа допомагатиме у здійсненні задуманого. А хто не вірить – нехай перевірить. Тим паче, що дістатися до цієї місцини неважко. Стовп і пам’ятну стелу у формі хреста видно одразу.


Перший стовп у цій місцевості встановила австрійська геодезична служба ще 1887 року. Після Другої Світової війни радянські вчені підтвердили, що географічний центр Європи знаходиться саме тут. Нажаль, метод, який використовувався для цього і першими, і другими достеменно невідомий. Однак існує гіпотеза, що для визначення цього центру Європи шукали геометрично середню точку між крайніми паралелями та меридіанами Європейського континенту.


008aЗа одним із поворотів гірської дороги доволі несподівано з’являється шпиль. Його встановлено для позначення географічного пупа Європейського континенту і світу водночас. Далі – невеликий майданчик, на якому розмістився кам’яний монумент. Величезну помпезну стелу, яку бачимо поруч, встановили за часів Хрущова. Біля неї – додатковий пам’ятний знак. Пам’ятки розташовані понад автомобільною трасою з Берегово на Рахів, на березі ріки Тиси, адже дороги й ріки в горах міцно тримаються поруч.

festival-043_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%8b%d0%b9-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bc%d0%b5%d1%80

1449565703_1374223_1401673Переважно, тут дуже людно, особливо у вихідні дні. Щоб побачити це визначне і скромне водночас місце приїжджають великі автобуси з туристами, а також окремі маленькі компанії мандрівників. Сюди привозять офіційні делегації. У неділю може бути ціла черга молодят із навколишніх сіл, що приїжджають фотографуватися в центрі Європи у перший день спільного життя. Популярним туристичним об’єктом місцевість стає і для іноземців, зокрема, сусідів угорців та румунів. На схилі гори, трохи вище від пам’ятних знаків, можна оглянути кілька інформаційних таблиць. Повідомлення на щитах розповідають про Україну, Карпатський біосферний заповідник, цей регіон, його рослинний і тваринний світ.

Ділове знаходиться за 50 метрів від українсько-румунського кордону. Тому варто знати про те, що у Діловому є прикордонна застава. Тут починається пішохідний та автомобільний туристичні маршрути на гору Піп-Іван. Перед тим, як податися в гори, треба зареєструватися на прикордонній заставі, бо за горою – вже румунська територія.dsc00146

Цей популярний туристичний об’єкт вподобали місцеві ремісники та торговці. Тож проблем де придбати сувеніри, бринзу, вино, сушені гриби тощо не виникає – все є поруч. Крім того – неподалік розташована цікава гуцульська колиба-музей, де можна і перепочити, і оглянути величезну експозицію найрізноманітніших речей домашнього вжитку, а також спробувати традиційні закарпатські страви.

collageu-kolybi1

dilove-restoran-06-hubi


Географічний центр Європи – це гіпотетична точка. Розташування центру залежить від визначення кордонів Європи і головним чином визначається обраною методикою підрахунку, а також тим, чи включаються віддалені острови в список крайніх точок Європи чи ні.


Залежно від того, яким методом визначали географічний центр Європи, він виникав у зовсім різних місцях, часто за сотні кілометрів один від іншого. Відтак, на звання географічного центру Європи на сьогодні, претендує кілька місць. Конкуренцію закарпатському складають такі відмітки:

  • у с. Пурнушкяй в 25 км на північ від Вільнюса, Литва;
  • у с. Крагуле близько Кремніци, Центральна Словаччина;
  • у м. Суховоля, на північ від Бєлостока, північно-східна Польща;
  • в 50 км на північний захід від Полоцька в Білорусі та ще кілька інших.

З туроператором «Відвідай» можна побувати у географічному центрі Європи і побачити пуп Землі у турі-відпустці «Довкола Карпат за 7 днів». Загадуйте своє найзаповітніше бажання і вся Європа неодмінно допоможе, щоб воно здійснилося!

(Visited 22 282 times, 3 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *