Асканія-Нова – «ноїв ковчег» в українському степу

«Асканія-Нова» визнана одним із семи природніх чудес України і входить в сотню найвідоміших заповідників і парків світу. Саме тут звичайний поміщик, який дуже любив тварин, почав розводити улюблених і рідкісних птахів, а також ссавців. Він надав їм таку свободу, щоби вони могли почуватися вільно, як в дикій природі. Цей чоловік, засновник Асканії-Нової, – Фридрих Фальц-Фейн, який просто любив тварин і розводив їх спершу для власного задоволення, створив найбільший степовий заповідник в Європі. Він доклався до збереження вимираючого в азійських степах коня Пржевальського і вперше привіз цю тварину в Європу.

Пам’ятник засновнику заповідника

Зараз «Асканія-Нова» – це зоопарк, дендропарк і заповідний степ загальною площею 33 тис. га, де зустрічаються рідкісні і вимираючі види рослин і тварин посеред незайманого українського степу. Не дарма «Асканію-Нову» часто називали Ноєвим ковчегом у степу.

Трохи історії

У кінці ХІХ століття на півдні Херсонщини багатий місцевий поміщик німецького походження Фридрих Фальц-Фейн на невеликій ділянці землі, яку він отримав від батька, почав створювати звіринець. Турбота про тварин була його захопленням. Чоловік любив звірят настільки, що наділив їх свободою: нових тварин, яких привозили в звіринець, поселяли не тільки у вольєри, а й на свободі – у степові простори. Майже всі зароблені кошти з вівчарства йшли у Фальц-Фейна на утримання зоопарку.

Мешканці зоопарку

Працювали тут і над збереженням рідкісних видів і поверненням їх в дику природу. На щастя, всі політичні перипетії ХХ століття вберегли звіринець від занепаду. З приватних рук він перейшов у власність держави. Так маленьке захоплення однієї людини стало справою світової науки площею 33 тис. гектарів.

Любов усього життя

Була у Фальц-Фейна кохана Серафима. Але оскільки вона була кріпачкою, він не міг з нею одружитися. Та любов не хоче знати соціальної нерівності, і двоє закоханих були разом, попри неофіційний зв’язок. Проте сталася біда: розпорядник маєтку заклав вибухівку у будинку. Злий замисел був вготований проти господаря, однак загинула кохана Фридриха. В пам’ять про своє єдине кохання Фальц-Фейн збудував фонтан із скульптурою Серафими. Відтоді всю любов він віддавав лише своєму звіринцю.

Фонтан із скульптурою Серафими

Тваринний світ заповідника

У заповіднику живе фауна, яка притаманна цій місцевості – степам. Це плазуни, гризуни, хижаки – вовки, лисиці; коні та інші копитні. Однак звозив до Асканії її власник й інших тварин.

З Біловезької пущі до Асканії привезли зубрів, є тут типові представники північноамериканських прерій – бізони, африканські антилопи та зебри чи сайгаки і кулани з азійських степів.

Дуже швидко зоопарк розширився, а його населяли все нові і нові звірята, які господар привозив звідусіль, навіть такі, які не звикли жити в степах. Науковці Асканії адаптовували тварин з інших кліматичних зон для проживання в степових умовах. До прикладу, африканську антилопу канну тут приручили настільки, що вона дозволяє себе доїти.

В Асканії-Новій вперше в Європі з’явився кінь Пржевальського, якого привезли з Монголії. Вчені заповідника зробили багато для збереження і збільшення популяції цієї рідкісної тварини, а згодом повернули її в степи Монголії, де вона практично вже не зустрічалася. Кінь Пржевальського зображений на родовому гербі Фальц-Фейнів.

Зараз у степах Таврії в межах заповідника вільно пасуться антилопи, зебри, сайгаки, олені, кулани, бізони, поні, буйволи, гну, муфлони. Тут живуть 69 видів тварин із переліку Червоної книги України.

Також тварини мігрують за межі Асканії. Зокрема, птахи, які проживають у вільних умовах заповідника, можуть розселятися будь-куди, навіть далеко поза заповідником чи й навіть в інші країни. Зупиняються тут також перелітні птахи, які мігрують на південь перезимувати.

В зоопарку ще більше екзотики. Тут пасуться лами, верблюди, гірські козли і віслюки, виявляють зацікавлення відвідувачами страуси.

Привертає біля свого вольєру увагу білий олень і маленькі плямисті Бембі.

А павич походжає собі поміж стежками, як звичайна курка на сільському подвір’ї, і їсть хліб прямо з рук людей.

Туристи активно підгодовують тварин, незважаючи на таблички із забороною.

Попри заборону, туристи підгодовують тварин

Окрему ділянку в зоопарку відведено для птахів, яких тут близько 60 видів. В орнітопарку можна побачити чорних лебедів, фламінго, журавлів, фазанів, тут пасуться гуси, качки, смішні чубаті курочки, лелеки.

Дендропарк – оаза в степу

Поруч із зоопарком, який щораз то більше розростався, його власник згодом розбив дендрологічний парк. Зараз тут ростуть різноманітні і навіть дуже рідкісні дерева і кущі. Що більше – усі вони ростуть посеред степу!

Особливістю цього парку є те, що він постійно мусить бути на штучному зрошуванні. Два тижні без води – і рослини загинуть. Для цього спеціально бурили артезіанські свердловини, з яких каналами надходить вода.

У створеному серед степу дендрологічному парку, який є найбільшим у степовій зоні України, ростуть 73 види рослин, занесених в Червону книгу України. Також у заповідній зоні є рідкісні види, які непритаманні для євразійського континенту. Ковила, певні види тюльпанів та волошок, які двадцять років тому зникли в природі Євразії, в українському заповідному степу ростуть собі далі.

Заповідник був майданчиком для кінозйомок

Посеред парку є штучний ставок, а біля нього збудований грот. У цьому місці знімалися сцени фільму «Діти капітана Гранта».

Також біля ставка є дуб бажань, який має позитивну енергетику. Радо туристи фотографуються і біля водонапірної вежі, якій більше ніж 100 років.

Туристи залюбки фотографуються біля водонапірної вежі

 

Вирощені в Асканії-Новій особливі рослини розселяють у сади і парки, а тварини – у зоопарки України і світу.

У теплу погоду – з квітня до початку листопада – Асканія гостинно приймає відвідувачів.

Дендропарком та зоопарком Асканії можна блукати годинами.

Місцеве сафарі

Познайомитись із тваринами можна і зблизька у степу. Для цього організовують сафарі на автомобілі та в кінному екіпажі. Щоправда, кількість місць обмежена і замовляти екскурсії треба заздалегідь.

Побувати в цьому мальовничому місці та не лише можна в нашому турі «Ольвія, Джарилгач, Асканія Нова».

(Visited 4 837 times, 5 visits today)
Поділитись з друзямиEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *